Πληρωμές αναδρομικών μέσα στο 2022 από αποφάσεις ΣτΕ και ΕλΣ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πληρωμές αναδρομικών μέσα στο 2022 από αποφάσεις ΣτΕ και ΕλΣ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 09/01/2022 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com

Πακέτο αναδρομικών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με δικαιούχους σχεδόν 1,5 εκατ. συνταξιούχους και με συνολικό κόστος που ξεκινά από 1,2 δισ. ευρώ και φτάνει έως 2,5 δισ. ευρώ με τα Δώρα έρχεται μέσα στο 2022 από τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών μοιάζει να είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Το ερώτημα δεν είναι τόσο το αν θα τα καταβάλει, αλλά το πότε, σε πόσους και πώς θα τα καταβάλει από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί το περιεχόμενο των κρίσιμων αποφάσεων.

Στο Δημόσιο-Απόστρατους τα αναδρομικά φτάνουν ως και τις 16.085 ευρώ.

Τα νέα αναδρομικά είναι «ουρά» αυτών που πληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 στις κύριες συντάξεις με επιστροφές των αντισυνταγματικών περικοπών ενός 11μήνου (Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016). Η κυβέρνηση νομοθέτησε τότε την επιστροφή τους, ερμηνεύοντας όμως ότι δεν περιλαμβάνονται οι επικουρικές.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει αναδρομικά 11μήνου για επικουρικές συντάξεις και Δώρα κύριων και επικουρικών, αναδρομικά για συνταξιούχους του Δημοσίου-απόστρατους, αλλά και μια νέα πιλοτική δίκη τον Απρίλιο του 2022 στο ΣτΕ, όπου θα κριθεί αν τα Δώρα στις επικουρικές συντάξεις θεωρούνται καταργημένα ή όχι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου!

Μέχρι στιγμής, δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτουν η μεν πρώτη (1477/2021) επιτακτικά και τελεσίδικα την ακύρωση και ταυτόχρονα την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) για τα έτη 2017 και 2018 σε 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου-απόστρατους και η δεύτερη, που αναμένεται να δημοσιευτεί, κρίνει θετικά, αν και με περιορισμούς λόγω παραγραφής, την πληρωμή επιπλέον αναδρομικών από τη μείωση του νόμου 4093 για συνταξιούχους που άσκησαν προσφυγές ανεξάρτητα από το 11μηνο που πληρώθηκαν το 2020.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα του απόφαση για τα αναδρομικά από τις μειώσεις του νόμου 4093, το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου-απόστρατους που άσκησαν προσφυγές από το 2013 έως τον Μάιο του 2016 για όλο το διάστημα της διεκδίκησής τους, ενώ θέτει όριο διετούς παραγραφής που λήγει στο τέλος του 2018 στις προσφυγές που ασκήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016.

Μια τρίτη απόφαση, που είναι έτοιμη και θα βγει σύντομα, είναι από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορά τους δικαιούχους που θα πάρουν αναδρομικά 11 μηνών από τις αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051 και 4093 στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση δικαιώνει περί τους 400.000 συνταξιούχους που έχουν εκκρεμείς δίκες για αναδρομικά επικουρικών, ενώ ενδέχεται να κλείνει την πόρτα και να αφήσει εκτός αναδρομικών άλλους 600.000 συνταξιούχους που δεν τα διεκδίκησαν με αγωγές. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι και ειδικοί, αν η απόφαση του ΣτΕ δημοσιοποιείτο πριν κλείσει το 2021, τότε θα άφηνε περιθώριο για να ασκηθούν προσφυγές συνταξιούχων για αναδρομικά που δεν υπόκεινται σε 5ετή παραγραφή. Σε αυτήν την περίπτωση οι αγωγές πάνε μία 5ετία πίσω και πιάνουν τα αναδρομικά για το 5μηνο του Ιανουαρίου-Μαΐου 2016. Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης όμως μέσα στο 2022, τυχόν προσφυγές συνταξιούχων μετά την απόφαση δεν θα έχουν καμία τύχη, γιατί οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί.

Στην ίδια απόφαση αναμένεται να ξεκαθαριστεί και ποιοι θα πάρουν αναδρομικά 11 μηνών από τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Για τα Δώρα των επικουρικών θα γίνει νέα πιλοτική δίκη τον Απρίλιο και θα κριθεί όχι το 11μηνο των αναδρομικών πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά αν θα πρέπει να θεωρούνται ή όχι καταργημένα μετά τον νόμο Κατρούγκαλου! Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, είναι δεδομένο ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για τους συνταξιούχους. Το σκεπτικό του προδικαστικού ερωτήματος, όμως, που τέθηκε από την απόφαση 8898/2021 του 20ού Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας και έκανε δεκτό το ΣτΕ ορίζοντας την πιλοτική δίκη για τις 4 Απριλίου του 2022, μπορεί να φέρει θεαματική ανατροπή, καθώς διαθέτει τέτοιο νομικό υπόβαθρο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, είναι επαρκές για να στοιχειοθετηθούν νέα αναδρομικά Δώρων από το 2016 και μετά, ακόμη και αν το ΣτΕ πει ότι είναι καταργημένα με τον νόμο 4387/2016! Το σκεπτικό του Πρωτοδικείου βασίζεται στο γεγονός πως μετά την κατάργηση των Δώρων από το 2013 που κρίθηκε αντισυνταγματική, επανέρχεται σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς που προέβλεπε την καταβολή τους. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρητή διάταξη στον νόμο Κατρούγκαλου ότι τα Δώρα των επικουρικών συντάξεων καταργούνται με τον επανυπολογισμό του άρθρου 96, σημαίνει ότι αναβιώνουν οι διατάξεις περί καταβολής Δώρων σύμφωνα με τα άρθρα 65 του ν. 2084/1993 και 28 του ν. 4476/1965! Σε περίπτωση που κριθεί ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων με τον νόμο 4387/2016 βαίνει παραλλήλως με την κατάργηση των Δώρων, τότε, όπως λέει το Πρωτοδικείο, «αναφύεται το ζήτημα αν υπάρχουν αξιώσεις κατά του ΕΤΕΑΕΠ για την καταβολή αποζημίωσης ισόποσης με το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων έτους 2016 και εφεξής».

Η κυβέρνηση επιλέγει μεταξύ μικρού και μεγάλου πακέτου

Το θέμα των αναδρομικών προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, λόγω και της πίεσης που προκαλεί στα οικονομικά μεγέθη η πανδημική κρίση. Οι λύσεις, πάντως, που εξετάζονται είναι αυτές της εφάπαξ πληρωμής ή των δύο, τριών το πολύ δόσεων, αλλά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες (κυρίως, από την πορεία της πανδημίας) στους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι δύο βασικές αποφάσεις, αυτές για τις επικουρικές και την ΕΑΣ στο Δημόσιο-Απόστρατους, δεν ανατρέπονται, αλλά ούτε μπορούν να περάσουν στις καλένδες του 2022, γιατί οι συνταξιούχοι δικαιώνονται ήδη από τα δικαστήρια με αναδρομικά 11μήνου, ενώ η επιστροφή της ΕΑΣ είναι μονόδρομος με αναδρομικά 24 μηνών.

Το κόστος για τα αναδρομικά επικουρικών είναι κοντά στα 750 εκατ. ευρώ και άλλα 450 εκατ. είναι για την ΕΑΣ. Αυτό είναι το μικρό πακέτο που κοστίζει 1,2 δισ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση δει ότι μπορεί να ανοίξει κι άλλο το πουγκί, τότε δεν αποκλείεται να πάει στο μεγάλο πακέτο βάζοντας και τα Δώρα μαζί με όσους δεν άσκησαν προσφυγές, με το κόστος να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

 1. ΤΟ 2022 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 1/1 ΕΩΣ 31/12.... ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η μη εφαρμογη νομων και αποφασεων τοσο ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣτΕ οσο και ΕΛ,.ΣΥΝ κανει την Ελλαδα να μοιαζει με ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ οχι ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.Οι νεοι Προεδροι των ενωσεων αποστρατων προερχονται απο τον ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ της ΝΔ και εχουν τον λογο.οχι δηλωσεις και αναρτησεις αρθρων σε πορταλ αλλα στην ΕΕ.Τα δε μελη ενωσεων ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ (ΕΚΛΟΓΕΣ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. γιατι θα πρεπει να μας εχουνε στο δουλεμα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και τί καταλάβατε από όλο αυτό?????
  Κενό...........
  Φράγκο δεν θα δώσουν, η πανδημία είναι το μεγάλο πλεονέκτημα τους...
  Και σύ κάνε ότι θές...
  Η μάλλον μπορείς ( καναπές και Φάρμα, Γη τις ελιάς, Σασμος, sarvaivor, ξεχνάω κάτι??? ,)
  Ααα και να κοιτάτε τους πινακες των αναδρομικών....χαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μοιάζουν επαναλαμβανόμενα, βαρέθηκα να διαβάσω ολόκληρο το κείμενο παρά μόνο κάποιες αράδες, γιατί ο συγκεκριμένος αρθρογράφος με χει κάνει να αισθάνομαι άσχημα ως συνταξιούχος απέναντι σε άλλους πολίτες, που μου κλείνουν το μάτι όταν κάθε εξάμηνο και χρόνο τσεπώνω δεκαχίλιαρο και κάτι (εικονικά) κι έτσι ως δευτερολογία επιτρέψτε μου να παραφράσω μια τονισμένη φράση του κειμένου του, σε "Η κυβέρνηση επιλέγει μεταξύ του τίποτα και του καθόλου" Καλησπέρα σας.
  P.S. διαχειριστή μην είσαι προκατειλημμένος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ Η'ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΠΡΕΒΕΖΑ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ξεκαθαρα ερχονται εκλογες.Εαν θελετε να κανετε ενα δωρο στον εαυτο σας και τους γυρω σας,ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ελλάς η μόνη Αφρικανική χώρα της Ευρώπης με λευκούς κατοίκους
  Χάρυ Κλύν ο Αθάνατος !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και μπόλικους γιούφτους, κάτι σαν προάστια της Μουμπάϊ ένα πράγμα σε πολλές περιοχές της μπαλκάνιγιας. Αυτό λέει πολλά.

   Διαγραφή
 9. ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΥΗΚΕ Η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 1975/2021 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ) ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ Ν4093/2012 ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή