ΥΕΘΑ: Τι είπε για εμβολιαστικό πρόγραμμα μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού και στρατευμένων

ΥΕΘΑ: Τι είπε για εμβολιαστικό πρόγραμμα μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού και στρατευμένων

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), σε σχετική ερώτηση, που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με θέμα «Εμβολιαστικό πρόγραμμα στρατευμένων και μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού». Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

«Κατ’ αρχάς οι υπόχρεοι προς κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης (PCR) του κορονοϊού COVID-19. Συναφώς, κατά την κατάταξή τους φέρουν βεβαίωση της αρμόδιας υγειονομικής αρχής η οποία επιβεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου. Η ως άνω υποχρέωση ισχύει και για τους υπόχρεους προς κατάταξη που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα διασποράς της νόσου.

Περαιτέρω, εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που αφορούν στη νόσο COVID-19, σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις υφιστάμενες διαταγές της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, με στόχο την προστασία του προσωπικού από την εξάπλωση της νόσου. Τα μέτρα αυτά, ενδεικτικά, αφορούν στις εγκαταστάσεις στρατωνισμού, στις αποστάσεις μεταξύ των κλινών των θαλάμων, στις απολυμάνσεις χώρων των στρατοπέδων και μέσων μετακίνησης, στην επάρκεια υλικών για την πρόληψη της νόσου και γενικότερα στις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού εντός των Μονάδων.

Επίσης, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ο αλγόριθμος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης κρουσμάτων και στενών επαφών τους, στο σύνολο των Μονάδων του Στρατού Ξηράς και διενεργούνται ταχέα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test) στα στελέχη και τους στρατευσίμους, οι οποίοι χρήζουν ανάλογου ελέγχου. Παράλληλα συνεχίζονται οι ενημερώσεις του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σχετικά με τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι του COVID-19, ενώ προτρέπεται το προσωπικό να συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των ανεμβολίαστων οπλιτών θητείας που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ, αυτός γίνεται σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η διαχείριση του αποτελέσματος του ελέγχου, ο τρόπος ανάρτησής του σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς και η επιβολή διοικητικών μέτρων επί ανεμβολίαστων ατόμων τα οποία κινούνται στην επικράτειά της, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι οι ανεμβολίαστοι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι μετακινούνται από τη νήσο «Κ» σε προορισμούς της Χώρας, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης κορωνοϊού (Rapid test ή ΡCR), πριν την αναχώρηση όπως και κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο».

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ουδέ ένας έλεγχος υπάρχει στους στρατιώτες! Κανένα ραπιντ τεστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδω δεν ασχοληθηκαν με την καταργηση της συμφωνιας των Πρεσπων,την οποια την αποδεχθηκαν ευχαριστως,διαλυσαν τον οικογενειακο προυπολογισμο,βαλανε χαρατσι 100 ευρω στους ανω το 60, και μας πειραξε που δεν κανουν ραπιντ τεστ οι φανταροι;Ξυπνατε και μαυριστε τους οσο ειναι νωρις.

      Διαγραφή