Αλλάζουν όλα για τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Αλλάζουν όλα για τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Πόσοι από εμάς έχουν χορηγήσει τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis στον λογιστή τους προκειμένου να τους υποβάλλει τη φορολογική δήλωση, να τους τυπώνει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να τους ενημερώνει για τις οφειλές και τις λοιπές υποχρεώσεις;

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αυτή δεν είναι η σωστή διαδικασία διότι κανονικά πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει εξουσιοδότηση στον λογιστή προκειμένου αυτός να υποβάλλει τη δήλωση με τους δικούς του κωδικούς; Αυτή η «περίεργη» ισορροπία στην αγορά -δηλαδή οι λογιστές να έχουν στην κατοχή τους προσωπικούς κωδικούς των φορολογούμενων- είναι γνωστή στις φορολογικές αρχές οι οποίες δρομολογούν τη λύση.

Η πρόσβαση στο Taxis θα αυστηροποιηθεί ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτός που αποκτά πρόσβαση ή κάνει χρήση των κωδικών είναι και ο πραγματικός κάτοχος των κωδικών. Πώς;

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός πρόσβασης και στο e-banking των τραπεζών. Δηλαδή, για να μπαίνει κάποιος στο Taxis δεν θα αρκεί μόνο η πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης και του username. Θα χρειάζεται και η πληκτρολόγηση μοναδικού επιπλέον κωδικού ο οποίος θα φτάνει στον φορολογούμενο μέσω του κινητού είτε με SMS είτε με push notification.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο και οι λογιστές θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν στην λύση της εξουσιοδότησης για να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις για λογαριασμό των πελατών τους.

Η ανάγκη να ενισχυθεί ο βαθμός ασφαλείας των κωδικών πρόσβασης στο Taxis γίνεται επιτακτική από τη στιγμή που προχωράει η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis μπορεί κάποιος πλέον να κάνει υπεύθυνες δηλώσεις, να βγάζει πιστοποιητικά και να αποκτά πρόσβαση σε πλήθος εμπιστευτικών πληροφοριών πέραν των φορολογικών αρχείων.

Η «αυστηροποίηση» της πρόσβασης στο Taxis προγραμματίζεται να δρομολογηθεί μέσα στο 2022 καθώς θα πρέπει να επιλεγεί μια περίοδος χωρίς ιδιαίτερα αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Όσον αφορά στην ΑΑΔΕ, εκτός από την ασφάλεια των φορολογουμένων (τουλάχιστον τη μεγαλύτερη ασφάλεια) θα διασφαλίσει και ένα ελεγκτικό εργαλείο. Αν οι λογιστές μπορούν να κάνουν δηλώσεις μόνο μέσω εξουσιοδοτήσεων, είναι προφανές ότι και τα φορολογικά συστήματα θα καταγράφουν τον αριθμό των πελατών που έχει το κάθε λογιστικό γραφείο.

ΠΗΓΗ: fpress.gr

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Είπε ένας μια φορά: "ξέρει το γουρούνι από κουδούνι;".
    Ξέρει μωρέ οσυνταξιούχος, ο αγρότης, ο οικοδόμος, ο βιοπαλαιστής από taxis, e-efka και idika.
    Αντί να βγάλετε κωδικούς για χρήση σε "καθημερινές" εφαρμογές εκτός του taxis πάτε να κάνετε ακριβώς το αντίθετο;
    Έχετε καταλάβει πως κάνατε φειγ βολάν αναγκάζοντας τον κόσμο να δίνει δεξιά και αριστερά τους τόσο σημαντικούς κωδικούς του taxis.
    Αν έχουν οι λογιστές εξουσιοδότηση είναι το θέμα για να δείτε σε πόσους καταθέτουν φορολογική δήλωση, λες και είναι δύσκολο να τους βρεις από την ip, άσε που θα έπιανες έτσι και τα λαμόγια εφοριακούς και λοιπούς που κάνουν δηλώσεις στη ζούλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χρήση των λογαριασμών taxisnet για τις συναλλαγές με το Δημόσιο είναι ενδεδειγμένη, καθόσον εξαλείφει την ανάγκη για τη δημιουργία ξεχωριστών λογαριασμών για κάθε υπηρεσία και τον διαμοιρασμό και την διαχειριση των διαπιστευτηρίων (username και password). Αποτελεί ισχυρό μηχανισμό ταυτοποίησης χρήστη, αφού προϋποθέτει αυτοπρόσωπη παρουσία, φυσική ταυτοποίηση, υποβολή αίτησης κλπ για την δημιουργία του. Επίσης, διεθκολύνει αφάνταστα την εισαγωγή νέων διαδικτυακών υπηρεσιών αφού το τμήμα ταυτοποίησης χρήστη είναι ήδη έτοιμο και υλοποημένο με σύγχρονα και ασφαλή πρότυπα (oauth 2.0). Άρα, η χρήση του ορθώς προωθείται όπως προωθείται. Αυτό που λείπει και αποτελεί σοβαρή έλλειψη, αφού πλέον το taxisnet δίνει πρόσβαση σε μεγάλο εύρος προσωπικών δεδομένων, είναι το two-factor authentication (2FA). Αυτό πάνε να εισάγουν τώρα, με αρκετή καθυστέρηση κατά τη γνώμη μου αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ!
      Ο συνταξιούχος, ο αγρότης και ο οικοδόμος θα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τις νέες υπηρεσίες. Δεν είναι ανάγκη να δίνουν τους κωδικούς στον λογιστή. Άλλωστε, με το 2FA αυτό δεν θα είναι πλέον δυνατόν, γιατί θα πρέπει να του δώσουν και το κινητό τους (την συσκευή, όχι τον αριθμό)!
      Από την IP δεν μπορείς να τους βρεις αξιόπιστα τους λογιστές, αφ' ενός γιατί αυτή αλλάζει συνέχεια αφ' ετερου γιατί η άρση απορρήτου επικοινωνιών προβλέπεται μόνο για κακούργημα.

      Διαγραφή
  2. Μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει το όλο θέμα, ειδικά αυτό με τους λογιστές! Ομολογουμένως έχει γίνει έργο στην ψηφιοποίηση, αλλά κατά διαστήματα εκτοξεύονται και "πυροτεχνήματα" που θυμίζουν δουλειές του ποδαριού, κάτι για προβολή έργου του τύπου είδες τι έκανα πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστα. Καί αν θέλουν να πιάσουν τη φοροδιαφυγή που σιγουρα δεν θέλουν, να επιτρ'επεται ανάληψη αποΑΤΜ μόνο 50 ευρώ το μήνα.Όλες οι συναλαγες πληρωμή με ασύρματο ΠΟS.Ακομη και στο πιο απομακρισένο χωριο εχουν ιντερνετ.Και μάλιστα και κινητό με ιντερνετ. Ετσι τερμα η φοροδιαφυγή τα φακελακια ,μαυρο χρημα, μίζες κλοπες λάδωμα γρηγοροσημο κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καημένε... απ τον μισθωτο και το συνταξιούχο θα βγάλουν παλι που ζει με 700 το μήνα και παζαρέυει το πουλοβερακι να το παρει 20 ευρω αντί για 25... Από εκει που πρέπει να βγάλουν μην στεναχωριέσαι... θα κανει μια εκδήλωση ο Μπακογιάννης και θα τους τα ξεπλένει ωραιότατα.

      Διαγραφή
  4. Πολυ σωστη η αποφαση γιατι με το υπαρχον καθεστως ο Πολιτης ηταν ερμαιο καθε λογιστη.Ηθελε ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΙΤΕ ΥΠΑΛ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και δεν του εκανε κλεψια σε ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΑ οχι δεν μπορουσει Με απλα λογια οποιος εισερχεται στο ΤΑΧΙS θα αφηνει ιχνος ταυτοτητας και θα εχει την απολυτη ευθυνη.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.φυσικα ΚΑΙ στο ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ που αναφερει ολες ΣΤΑΡΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή αυτοί που δεν έχουν κινητό ή που δεν θέλουν να έχουν κινητό,....τι θα κάνουν? Θα ανέβουν στα βουνά? Μέτρα απ τα Lidl.

    ΑπάντησηΔιαγραφή