Μανωλάκος για αναδρομικά 11μηνου: Διόρθωση φορολόγησης και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις-Ερώτηση στη ΒτΕ

Μανωλάκος για αναδρομικά 11μηνου: Διόρθωση φορολόγησης και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις-Ερώτηση στη ΒτΕ

Ο Αντγος ε.α. και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Μανωλάκος στέκεται ιδιαίτερα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 100 χιλιάδες απόστρατοι ΕΔ-ΣΑ, για τα αναδρομικά 11 μηνών των ετών 2015-16, από παράνομες περικοπές των συντάξεών τους

Την καθιέρωση ενός δίκαιου συστήματος για τη φορολόγηση των αναδρομικών που πήραν οι συνταξιούχοι-απόστρατοι ζητά με ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο Αντιστράτηγος ε. α. - Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ και Βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Πειραιώς & Νήσων Νίκος Μανωλάκος. Ρωτά δε τον υπουργό «εάν προτίθεται να διορθώσει τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών των συνταξιούχων με ενιαία, εφάπαξ φορολόγηση και με δυνατότητα εξόφλησης σε δώδεκα (12) άτοκες δόσεις για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και ισονομίας σε σχέση με παλαιότερη αντιμετώπιση του ίδιου θέματος».

Ο κ. Μανωλάκος στέκεται ιδιαίτερα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 100 χιλιάδες απόστρατοι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, για τα αναδρομικά 11 μηνών των ετών 2015-16, από παράνομες περικοπές των συντάξεών τους.

Και αφού επισημαίνει την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση των αναδρομικών, που γίνεται με την τωρινή απόφαση του υπουργείου και κυμαίνεται από 35% μέχρι και 46%, υπενθυμίζει ότι «στο παρελθόν αντίστοιχες αποδόσεις αναδρομικών φορολογήθηκαν αυτοτελώς με 20%, χωρίς καμία περαιτέρω φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων συνταξιούχων».

Η ερώτηση του κ. Μανωλάκου προς τον υπουργό Οικονομικών έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ

Οι απόστρατοι όλων των Κλάδων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, περίπου 100.000, μαζί με πολύ μεγάλο αριθμό, άλλων κατηγοριών, συνταξιούχων, έλαβαν αναδρομικά για έντεκα μήνες, των ετών 2015 και 2016, που προέρχονταν από παράνομες περικοπές των κύριων συντάξεών τους, μετά από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης.

Τα ποσά αυτά, δεν φορολογήθηκαν κατά την εκταμίευση και απόδοσή τους στους δικαιούχους, όμως έναν χρόνο μετά, φορολογούνται μέσω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης στα έτη 2015 και 2016, το οποίο οδηγεί τους συνταξιούχους σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη 2015 και 2016 καθώς και σε επιβάρυνση, η οποία κυμαίνεται από 35% μέχρι και 46% επί των δοθέντων αναδρομικών.

Η ρύθμιση αυτή, σε μια δύσκολη περίοδο, επιτείνει την οικονομική δυσπραγία των συνταξιούχων. Στο παρελθόν αντίστοιχες αποδόσεις αναδρομικών φορολογήθηκαν αυτοτελώς με 20%, χωρίς καμία περαιτέρω φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων συνταξιούχων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Εάν προτίθεστε, στο πνεύμα της ευαισθησίας που πρέπει να μας διακρίνει, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων, αλλά και της ισονομίας, σε σχέση με παλαιότερη αντιμετώπιση του ίδιου θέματος

α. Να ακυρώσετε τη συγκεκριμένη φορολόγηση των αναδρομικών και να νομοθετήσετε, ενιαία, εφ' άπαξ φορολόγηση 20%, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

β. Να διορθώσετε τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά.

γ. Να δώσετε τη δυνατότητα εξόφλησης σε δώδεκα (12) άτοκες δόσεις.

δ. Να προβλέψετε συμψηφισμό των ήδη εξοφληθέντων ποσών με άλλες παρούσες ή μελλοντικές οφειλές».

Δημοσίευση σχολίου

23 Σχόλια

  1. Καλά τώρα, το καταλάβαμε, πλησιάζουν εκλογές και βγήκες να μαζέψεις εκλογική πελατεία από τα συνταξιουχα αποστρατα. Ευχαριστούμε για το "αμέριστο" και άοκνο ενδιαφέρον, άλλα δεν θα αγοράσουμε άλλο, έχουμε αγοράσει και χορτάσαμε από παλιά. Στους συναδέλφους ε.ε. και ε.α. που ΔΕΝ είναι "οικονομημένοι" με οποιονδήποτε τρόπο (μετάθεση εξωτερικού, βουλευτική αποζημίωση, λαμογίστικη θέση κ.α.) ευχόμαστε ολόψυχα καλά Χριστούγεννα, υγεία και δύναμη για την προβληματική νέα χρονιά που έρχεται ακαθέκτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να χαμε να λεγαμε....να χαμε..να ακουγαμε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ ΝΔ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ . ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίμενε να αποχωρίσει χάνοντας τα 20.000 χιλιάρικα ,εκτός τα τυχερά για σένα.

      Διαγραφή
    2. Εσύ που βρίσκεσαι; Πριν πόσα χρόνια αποστρατεύτηκες;

      Διαγραφή
  4. τώρα μήπως είναι αργά, για οποιαδήποτε αλλαγή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι θα πήγαινε αντιπροσωπεία αποστράτων με τα παραπάνω αιτήματα και να περιμένουμε μέχρι το Γενάρη μήπως γίνει κάτι. Εγώ έχω 1100 πρόσθετο φόρο για μένα και τον θανούντα πατέρα μου εάν δεν γίνει ρύθμιση δεν θα πάρουν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ αργα για δακρυα Στελλα (Νικολα ηθελα να πω). Ηδη παρα πολλοι τα εχουν σκασει, ενω ειναι υπολογισμενα στον προυπολογισμο 2022 (242.000.000 αν δεν κανω λαθος). ΠΡΙΝ δοθουν επρεπε να γινει οχληση για 20% φορολογηση στην πηγη και τελος. ΣΥΝΕΠΩΣ μη περιμενετε καποια αλλαγη και πληρωστε εως 12 δοσεις μεσω καρτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ. MHN EΛΠΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ. Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΤΟΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΚΟΥΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΕΛΕΤΕ!!!.ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ (ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΩΝ)!!. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ, ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΟΝΟ 20% ΣΤΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ!!!....ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ....ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ, ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΑΡΑΥΤΑ, ΩΣ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ.........

      Διαγραφή
  7. Ρε τι τραβάμε με αυτούς που μπλέξαμε...
    Η σφαλιάρα πάει σύννεφο
    Αλλά έτσι είναι, όταν βάζεις τα χεράκια σου, βγάζεις τα ματάκια σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχει ακούσει κάποιος κάτι για έξτρα μέρισμα από τα ταμεία μας τώρα τίς γιορτές???
    Ισχύει κάτι,?? Η ναχα με να λεγαμε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυκλοφορεί ότι θα δώσουν τρία μαζί. Καλές γιορτές σε όλους.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία όλα….Παρεμβάσεις συνεχώς, για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία. Όλα είναι τέλεια……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΤΕΓΝΟΣ Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗ 23/12 ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ 4/1 ...ΚΑΙ 31 /1 Η ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ...ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ν ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βρε νικολάκη, δεν βαρέθηκες να γράφεις κοτσάνες για εσωτερική κατανάλωση; Τι νομίζεις ότι εδώ είναι ΑΣΔΕΝ και θα μιλάς ασυναρτησίες και αερολογιες χωρίς αντίδραση; Για δοκίμασε να τα πεις αυτά σε καμμιά παρέα στρατιωτικών ζωντανά σε καμμιά καφετέρια και θα θυμηθείς τις παλιές ταινίες τύπου "ρόδα τσάντα και κοπάνα" . Άντε τώρα άραξε και καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. σαν την κατάργηση των κρατήσεων του ν.4093/12 στα μερίσματα, για τους παλαιούς συνταξιούχους μοιάζει και αυτή η ιστορία, πάνω από 6 μήνες να ψηφιστεί μία τροπολογία, δούλεμα κάργα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. H ΠΟΣ (Πανελληνια Ομοσπονδια Στρατιωτικων) δια του Προεδρου της Βασιλη Νικολοπουλου απο τον Αυγ. 2021, ζητησε με υπομνημα απο τον αρμοδιο Υπουργο τα ιδια πραγματα. Η απαντηση: ''Ειναι πολυ δυσκολο αλλα θα τον δουμε.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει ακόμη η ΠΟΣ; Αφού ο πρόεδρος μετακόμισε στην ΕΑΑΣ.

      Διαγραφή