Σε περιδίνηση η τουρκική αεροπορία: Ο στόλος των F-16 ξεμένει από ανταλλακτικά και έμπειρους πιλότους

Σε περιδίνηση η τουρκική αεροπορία: Ο στόλος των F-16 ξεμένει από ανταλλακτικά και έμπειρους πιλότους

Ο στόλος των F-16 ξεμένει από ανταλλακτικά και από έμπειρους πιλότους μετά τις «εκκαθαρίσεις»

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 08/12/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ποτέ μέχρι σήμερα ο κίνδυνος «καθήλωσης» της τουρκικής αεροπορίας δεν ήταν τόσο ορατός. Το μπλόκο στην προμήθεια ανταλλακτικών για τον στόλο των F-16 από τη μία και η διαδικασία «εκκαθάρισης» των έμπειρων πιλότων που ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, προκαλούν έντονες αρρυθμίες στην Πολεμική Αεροπορία των γειτόνων, με τους Τούρκους επιτελείς να πασχίζουν ακόμη και για να διατηρήσουν το «στάτους» του παραβάτη στο Αιγαίο.

Η παραδοχή του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι τα τουρκικά F-16, τα αεροσκάφη που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του στόλου μαχητικών των γειτόνων, θα αρχίσουν να καθηλώνονται μετά το 2030, φανερώνει τα ανυπέρβλητα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η τουρκική αεροπορία. Προβλήματα τα οποία δεν κρύβονται, αφού η αποτελεσματικότητα των Τούρκων στον αέρα έφτασε στο σημείο να αποτελεί και θέμα συζήτησης στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή μεταφέρει στην «Political» τον προβληματισμό που επικρατεί στη Συμμαχία για την απουσία της Άγκυρας από μεγάλες ασκήσεις όπως η συνάντηση των «Τίγρεων», το περίφημο «Tiger Meet», στο οποίο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει χρόνια να εμφανιστεί. Ακόμη και οι δραστηριότητες που διοργανώνει το Επιτελείο των γειτόνων περιλαμβάνουν μόνο φίλιες προς την Τουρκία δυνάμεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την άσκηση «Anatolian Eagle», αντίστοιχη του ελληνικού «ΗΝΙΟΧΟΥ», στην οποία έλαβαν μέρος αεροσκάφη από το Πακιστάν και το Κατάρ.

Άπειροι χειριστές

Την ίδια ώρα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Λίγο περισσότεροι από 100 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών παραβίασαν φέτος τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, όταν το 2020 ο αριθμός αυτός ήταν υπερτριπλάσιος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αερομαχίες, οι οποίες περιορίστηκαν στο ένα τέταρτο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Την ώρα όμως που τα νούμερα πέφτουν, η επικινδυνότητα ανεβαίνει εξαιτίας της απειρίας των Τούρκων χειριστών. Οι περισσότεροι πιλότοι έχουν ελάχιστες ώρες πτήσης στα αεροσκάφη που υπηρετούν, με αποτέλεσμα συχνά να δοκιμάζουν παράτολμους ελιγμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατύχημα, ή άλλες φορές να χάνουν τον προσανατολισμό τους κατά τη διάρκεια των εμπλοκών, όπως στην περίπτωση του Τούρκου χειριστή ο οποίος, ζαλισμένος από την αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά, έφτασε να κάνει υπερπτήση πάνω από τη Χίο. Προκειμένου μάλιστα να διατηρήσει τα νούμερα των παραβιάσεων, η Τουρκία έχει επιστρατεύσει αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και drones, καθώς τα F-16 της «στερεύουν» από ώρες πτήσης.

Η κυριαρχία της Ελλάδας

Στον αντίποδα, η Πολεμική μας Αεροπορία έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία για να εξασφαλίσει και να διατηρήσει την αεροπορική κυριαρχία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προσθήκη των 24 Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο και η αναβάθμιση των 83 F-16 προσφέρουν τρομακτικές δυνατότητες στον αεροπορικό στόλο, ενώ η μελλοντική προσθήκη του F-35 θα «απογειώσει» την ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε λίγες ημέρες, η Ελλάδα θα παραλάβει το έκτο, ελαφρώς μεταχειρισμένο, Rafale F3R της πρώτης παρτίδας. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά στην 332 Μοίρα των ανταλλακτικών, των συστημάτων υποστήριξης αλλά και του οπλικού φορτίου που θα έχουν τα αεροσκάφη. Το στάδιο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και στη συνέχεια τα έξι Rafale, δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια, θα πετάξουν για την Ελλάδα. Με την άφιξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, η χώρα θα διαθέτει τα πρώτα απολύτως ετοιμοπόλεμα Rafale στην ιστορία της και αμέσως θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των στελεχών της Μοίρας.

Εντός του 2022 θα ξεκινήσει η παραλαβή των ολοκαίνουργιων F3R, ακόμη έξι μεταχειρισμένα θα έρθουν στην Ελλάδα το 2023 και θα ακολουθήσει η τελευταία εξάδα ώστε να συμπληρωθεί η Μοίρα.

Δύο χρόνια μετά αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετατροπή των F-16 σε φονικές «οχιές», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα θα αναβαθμίζονται και τα Block 50, ώστε το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας να διαθέτει 145 πανίσχυρα μαχητικά, τα οποία θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια