Α/ΓΕΝ: Λεπτομερής απολογισμός πεπραγμένων για ΠΝ-Τι είπε για ενίσχυση προσωπικού και μέσων

Α/ΓΕΝ: Λεπτομερής απολογισμός πεπραγμένων για ΠΝ-Τι είπε για ενίσχυση προσωπικού και μέσων

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

«Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε την φάση υλοποίησης της ανανέωσης του Στόλου μας, μετά από δεκαετίες»

Σε ένα λεπτομερή απολογισμό πεπραγμένων αλλά και ένα οργανόγραμμα μελλοντικών δράσεων για την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού σε όλους τους τομείς, που ενέχει και το δικό της ξεχωριστό συμβολισμό εν όψει των αναμενόμενων τις επόμενες εβδομάδες ετήσιων τακτικών κρίσεων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνήθως γίνονται μετά τα «ΝικολοΒάρβαρα», όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, προέβη ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης κατά την ομιλία του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με την ευκαιρία του εορτασμού του Προστάτη του Ένδοξου Κλάδου Αγίου Νικολάου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και πλήθους επισήμων.

Τελείως επιγραμματικώς από τα όσα βαρυσήμαντα τόνισε κατά την ομιλία του ο Ναύαρχος Πετράκης σημειώνουμε τα εξής:

«Είναι πολύ νωπές οι στιγμές που το σύνολο σχεδόν των πλοίων και των πληρωμάτων μας, δρώντας αποφασιστικά, στο πλαίσιο των εντολών του κυρίου ΑΓΕΕΘΑ (=Η επισήμανση δική μας), χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή δεύτερη σκέψη, χωρίς καμία έκπτωση στην προσήλωσή τους στην αποστολή, επιχειρώντας από την Ανατολική Μεσόγειο έως το Βόρειο Αιγαίο σε μια πρωτοφανή σε χρονική διάρκεια κινητοποίηση, απέδειξαν ότι η θαλάσσια κυριαρχία μας και δεν διαπραγματεύεται και άριστα υπερασπίζεται. Απέδειξε ακόμη ότι, η ναυτοσύνη των πληρωμάτων μας και οι ψυχικές τους αρετές δεν στηρίζονται σε τεχνολογίες αιχμής, μετατρέποντας ακόμη και τα παλαιότερα σκαριά μας σε θανάσιμες απειλές, για όποιον αλαζονικά τα υποτιμά. Επιβεβαίωσε την απόλυτη πίστη του στις προγονικές επιταγές, τηρώντας τη ρήση του αειμνήστου Ναυάρχου Κουντουριώτη: «Με τα καράβια που έχουμε θα κάνουμε καλά της δουλειά μας»».

Η επισήμανση από τον Αρχηγό ΓΕΝ, δημοσίως και ονομαστικώς, ότι ο Στόλος έδρασε «στο πλαίσιο των εντολών του κυρίου ΑΓΕΕΘΑ» έχει διπλή ανάγνωση. Αφενός αποδίδει την πραγματική αλήθεια σήμερα, καθώς με το ισχύον νομικό πλαίσιο το Αρχηγείο Στόλου, επιχειρησιακώς, υπάγεται πλήρως υπό τις διαταγές του εκάστοτε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ διατάζει και ο Στόλος εκτελεί. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είπε και ο Α/ΓΕΝ μιλώντας εξ ονόματος του Π.Ν. Αφετέρου όμως δίνει μία έμμεση πλην απολύτως σαφή απάντηση σε όσους είχαν εκφράσει «δυσαρέσκεια» για την απόδοση του Στόλου, «κατηγορώντας» μάλιστα και συγκεκριμένα άτομα σε συσκέψεις, για να λάβουν και συγκεκριμένες ναυτικές απαντήσεις, τις οποίες δεν μπορούμε εδώ να επαναλάβουμε.

Και πρόσθεσε ο Ναύαρχος Πετράκης: «Ο Στόλος μας σήμερα επιχειρεί και προασπίζει τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, αποδεικνύοντας και την ικανότητά του και την αξιοπιστία του. Οι άνω των 20.000 ημερών εν πλω, μέσα σε 2 έτη αλλά και τα 25 πολεμικά πλοία, κατά μέσο όρο, καθημερινά σε αποστολή ή και πολύ περισσότερα σε περιόδους κρίσεως και ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την αξιοπιστία μας», ενώ αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στα όρια της εθνικής μας δικαιοδοσίας καθώς και στη δραστηριοποίηση με διαρκώς αυξητικούς ρυθμούς, σε διεθνείς επιχειρήσεις και ασκήσεις με τα ισχυρότερα ναυτικά της Μεσογείου, αλλά και παγκοσμίως.

Για την ενίσχυση προσωπικού και μέσων του Πολεμικού Ναυτικού ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης τόνισε:

Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε την φάση υλοποίησης της ανανέωσης του Στόλου μας, μετά από δεκαετίες.

- Φρεγάτες: «Μετά από μία επίπονη, διεξοδική και άκρως απαιτητική διαδικασία, με απόλυτο σεβασμό στις στερήσεις των Ελλήνων πολιτών, βρισκόμαστε πλέον ενώπιον της εισαγωγής του Όπλου στην ψηφιακή εποχή, με την πρόσκτηση τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών. Πλοία που όχι απλά μας παρέχουν την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ, αλλά αλλάζουν τους όρους στο πεδίο της μάχης. Και με όρους που αποτελούν έπαινο για όλους όσοι διαπραγματεύτηκαν σκληρά και επίμονα, προκειμένου οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις μας να βρουν ανταπόκριση στην Πολιτική Ηγεσία.

- Τορπίλες/αντίμετρα: «Επισπεύδουμε την απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των υποβρυχίων, καθώς και των κρισίμων αντιμέτρων τορπιλών.

- Νέα Κ/Β μικρού και μέσου βεληνεκούς: «Μετά την ταχεία ενεργοποίηση και ένταξη στο Στόλο των νέων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου, έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό τόσο αυτών, όσο και των Κανονιοφόρων τύπου ‘Μαχητής’ με Κατευθυνόμενα Βλήματα, μικρού και μέσου βεληνεκούς.

- Πυραυλάκατοι: «Παραλάβαμε την έκτη Πυραυλάκατο τύπου Super Vita «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», που αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, με σημαντική συνεισφορά στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ.

- Νέο Κέντρο Επιχειρήσεων του Στόλου: «Προχωρήσαμε στην πλήρη αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΣΤΟΛΟΥ και μάλιστα εν μέσω της πρωτοφανούς κινητοποίησης του περσινού θέρους.

- Σύγχρονες επικοινωνίες: «Προχωρήσαμε στην επέκταση του δικτύου ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλών συχνοτήτων «ΑΙΓΑΙΑΣ», μια τεχνολογική επανάσταση εξαιρετικών δυνατοτήτων και όχι μόνο»

- Επιτήρηση στο Αιγαίο: «…την τελευταία διετία, βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιαίτερα ποιοτικές και ευρέως φάσματος δράσεις, που επαυξάνουν δραστικά τις δυνατότητες επιτήρησης στην ελληνική θαλάσσια επικράτεια. Ομοίως, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η υλοποίηση του οποίου θα βελτιώσει έτι περαιτέρω τις δυνατότητές μας, στον τομέα επιτήρησης στο Αιγαίο».

- Νέα ελικόπτερα: «Αυξάνουμε κατακόρυφα τις δυνατότητές μας, με την πρόσκτηση 7 ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων.

- Διαθεσιμότητες: «Ανάταση της διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων S-70 Bravo που ήδη διαθέτουμε».

- Εκσυγχρονισμός: «Υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης (ΑΦΝΕ) P-3», που πραγματοποιείται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

- Κορβέτες: «Εντείνουμε τις εργασίες συμμετοχής μας στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) σε επίπεδο ΕΕ, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξηεξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας, με κυριότερο παράδειγμα την συμμετοχή μας στην ανάπτυξη νέων κορβετών».

- Δωρεές: «Και αυτό μετουσιώνεται κατά τον πιο χειροπιαστό τρόπο στην ιστορικής σημασίας προσφορά του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη με την ένταξη ενός ακόμη ΠΓΥ του «ΑΙΑΝΤΑ», έναν ακόμη γίγαντα ισχύος, μετά τα ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» και ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ». Μία προσφορά που ακολουθεί και πλαισιώνει την ήδη γενναιόδωρη συνεισφορά του, στα προγράμματα «ΚΥΚΝΟΣ», με τα οποία αναζωογονούνται οι Φρεγάτες τύπου “Standard” («ΛΗΜΝΟΣ», «ΕΛΛΗ» και «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ») μέσω της αντικατάστασης των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τους. Κανείς δεν επενδύει σε ό,τι παρακμάζει, ενώ σπεύδει να ενισχύσει ό,τι αναγεννιέται. Και φυσικά δεν είναι η μόνη ανιδιοτελής προσφορά. Πλήθος πολιτών αποδεικνύουν έμπρακτα και καθημερινά την στήριξή τους στο Πολεμικό Ναυτικό, δίνοντάς μας μεγάλη χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

- Μη Επανδρωμένα Μέσα: «Προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, προχωρούμε τη διαδικασία απόκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης νέας μορφής τεχνολογιών μάχης όπως τα τακτικά μη επανδρωμένα μέσα.

- Νέες μονάδες στο Στόλο: «Και τέλος προχωρούμε ήδη στην διερεύνηση νέων δυνατοτήτων για το Στόλο, με την διερεύνηση πρόσκτησης δοκιμασμένων και αξιόπιστων λύσεων σε Φρεγάτες, Υποβρύχια και Ναρκοθηρευτικά.

- Νέες υποδομές: «Ο αξιόμαχος Στόλος δεν στηρίζεται μόνο σε αξιόμαχα πληρώματα. Απαιτεί αξιόπιστες υποδομές και αξιόπιστες επισκευαστικές δυνατότητες. Ενόψει και της αφίξεως νέων τεχνολογιών, ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας, απομειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό μας αποτύπωμα με σεβασμό στο περιβάλλον.

- Στήριξη έργου ΔΔΜΝ και Ναυστάθμων: «Στηριζόμαστε και επενδύουμε στο άρτιο επισκευαστικό έργο της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού (ΔΔΜΝ) αλλά και των Ναυστάθμων μας. Το προσωπικό μας, παρά τα προβλήματα, τους περιορισμούς και τις δυσχέρειες, με απαράμιλλη και πρωτοφανή υπερωριακή υπερπροσπάθεια, κατόρθωσε να επιτύχει αύξηση της διαθεσιμότητας των Πολεμικών Πλοίων για το έτος 2021. Άξια αναφοράς αποτελεί επίσης, η ενεργοποίηση μονάδων του Στόλου που επί μακρόν ήταν ακινητοποιημένες λόγω σοβαρών βλαβών.

Παράλληλα προχωρούμε στη σύναψη συμφωνιών πλαισίου με εξειδικευμένους ιδιωτικούς φορείς, για την προώθηση αλλά και την υποστήριξη των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων, δίνοντας πνοή και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα της άμυνας.

- Βελτίωση των υποδομών: «Βελτιώνουμε τις υποδομές, αναβαθμίζουμε τις υγειονομικές υπηρεσίες, ολοκληρώσαμε μία πολυκατοικία για τη στέγαση του προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και η παράδοση δεύτερης. Και επίκειται η ανάληψη εκ μέρους του κ. Λασκαρίδη μίας ακόμη γενναίας και πολύτιμης χορηγίας, αυτή της ανακαίνισης μίας πτέρυγας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών».

- Προσωπικό: «Και όπως ανανεώνουμε τα κουρασμένα σκαριά μας, έτσι ανανεώνουμε και το προσωπικό μας με προσλήψεις ΕΠΟΠ, ΟΒΑ αλλά και αύξηση των εισακτέων στις ΣΝΔ και ΣΜΥΝ στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για να τρέξει νέο αίμα στις φλέβες της μεγάλης μας οικογένειας».

Και απευθυνόμενος προς τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο και μέσω αυτού προς τον Ελληνικό λαό, ο Αρχηγός ΓΕΝ τόνισε καταλήγοντας: «Το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί δυναμικά, με αυτοπεποίθηση, τόλμη αλλά και στρατηγική σύνεση και ψυχραιμία, στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Με σεβασμό στις παραδόσεις του, το ιστορικό του χρέος, την εμπιστοσύνη, τις προσδοκίες και τη συνδρομή των Ελλήνων πολιτών. Να είστε βέβαιος ότι είναι πάντα έτοιμο να πράξει και πράττει ήδη στο ακέραιο το καθήκον του. Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μία ιδιαίτερη δυναμική προσαρμογής. Η αποστολή του απαιτεί την άμεση προσαρμογή στις εξελίξεις και είναι δική μας υποχρέωση αλλά και βεβαιότητα ότι θα μεταδώσουμε αυτή τη δυναμική στις νεότερες γενιές, προκειμένου να διαμορφωθεί το Πολεμικό Ναυτικό του μέλλοντος, το Πολεμικό Ναυτικό που αξίζει η πατρίδα μας».

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Λακωνικος για το ...προσωπικο !!!!! Οπως ολοι ,οι προκατοχοι του ! Οταν θα παει ΕΦΚΑ και ΜΤΝ ..θα προσγειωθει ,κι αυτος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή