Επισκέψεις Α/ΓΕΕΦ σε Στρατιωτικές Σχολές και στη ΣΕΘΑ (ΦΩΤΟ)

Επισκέψεις Α/ΓΕΕΦ σε Στρατιωτικές Σχολές και στη ΣΕΘΑ (ΦΩΤΟ)

Την 07 και 08 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου Χειρισμού Κρίσεων «ATHENA - 2021», πραγματοποίησε επισκέψεις σε στρατιωτικές παραγωγικές σχολές, όπου φοιτούν Ελληνοκύπριοι μαθητές. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Σχολή Ικάρων και τις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και Αεροπορίας, αντίστοιχα.

Σκοπός των επισκέψεων, ήταν να συναντηθεί και να γνωρίσει τους Ελληνοκύπριους μαθητές που φοιτούν στις σχολές, καθώς επίσης να τους μεταφέρει σκέψεις και εμπειρίες, που θα τους καθοδηγήσουν στην μετέπειτα πορεία τους.

Κατά τις συναντήσεις, διαπιστώθηκε το υψηλό ηθικό, η πειθαρχία και το στρατιωτικό πνεύμα που διακατέχει το εκπαιδευόμενο προσωπικό της ΕΦ. Επιπλέον, συναντήθηκε με τις Διοικήσεις των σχολών, τους οποίους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν και ενημερώθηκε για την πρόοδο των σπουδαστών στα ακαδημαϊκά και στρατιωτικά αντικείμενα, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Κλικ για μεγέθυνση:

Επίσκεψη Αρχηγού Εθνικής Φρουράς στη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, όπου παρουσίασε στους αξιωματικούς σπουδαστές της 74ης  εκπαιδευτικής σειράς κανονικής φοίτησης, ενημέρωση με τίτλο «Προκλήσεις, Προοπτικές και Στρατηγικοί Στόχοι της ΕΦ».

Στην ενημέρωση, ο κ. Αρχηγός αφού αναφέρθηκε αρχικά στις δυναμικές που αναπτύσσονται στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και στις προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται, στη συνέχεια διασύνδεσε το περιβάλλον αυτό, με τους τρόπους που η ΕΦ, ως μια εκ των συνιστωσών ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), καλείται να εκτελέσει την κύρια αποστολή της. Οι τρόποι αυτοί, όπως ανέφερε, βασίζονται σε τέσσερεις άξονες δράσεων, ήτοι την διαδικασία μετεξέλιξης και μετασχηματισμού της ΕΦ, την υλοποίηση ενός ορθολογιστικού εξοπλιστικού προγράμματος, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τέλος την διεύρυνση του πλέγματος διεθνών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες προκλήσεις της ΕΦ, επισήμανε ότι μεταξύ άλλων αυτές αφορούν στην ομαλή και εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό ήδη υφισταμένων οπλικών συστημάτων και δυνατοτήτων, στην προσπάθεια διατήρησης εξειδικευμένου προσωπικού με τις δυνατότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για χειρισμό των νέων συστημάτων, δεδομένης της τεχνολογίας που τα χαρακτηρίζει, καθώς και η προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού της ΕΦ τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Έκανε επίσης αναφορά στην προσπάθεια της ΕΦ για προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις που υπάρχουν για τις ΕΔ σε παγκόσμιο επίπεδο για συνδρομή σε άλλους κρατικούς φορείς σε λειτουργίες και αποστολές διπλής χρήσης, όπως συνηθίζονται να λέγονται, λόγω των σύγχρονων μορφών που λαμβάνουν πλέον οι απειλές, επισημαίνοντας ως βασική προϋπόθεση, ότι αυτό δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της εκτέλεσης της κυρίας αποστολής τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας για την αντιμετώπιση της οποίας η ΕΦ έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προσαρμόσει διαδικασίες και τρόπους λειτουργίας δεκαετιών σε νέα δεδομένα. Σημείωσε δε, ότι η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση έφερε και ευκαιρίες τις οποίες η ΕΦ αξιοποίησε, φέροντας ως παράδειγμα την υιοθέτηση και εφαρμογή του νέου, καινοτόμου τρόπου κατάταξης των οπλιτών θητείας ο οποίος έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε ότι αφορά στην μείωση των πόρων κυρίως σε προσωπικό και εγκαταστάσεις,  όσο και κυριότερα, στην ταχύτερη ένταξη και ενσωμάτωση των νέων οπλιτών στις Μονάδες.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ΕΦ και το προσωπικό της δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για την επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ισχύος της ΕΦ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Ηγεσίας, για συνεχή αναβάθμιση, εξέλιξη και εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνάμεών και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΚΔ, αποτελώντας αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη, ισχυρό παράγοντα διαχείρισης κρίσεων και συνεισφορέα ασφάλειας.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια