Έρχονται τα 6 πρώτα Rafale στα μέσα Ιανουαρίου-Θα προσγειωθούν στην Τανάγρα-Αρχίζουν επιχειρησιακές πτήσεις την επομένη

Έρχονται τα 6 πρώτα Rafale στα μέσα Ιανουαρίου-Θα προσγειωθούν στην Τανάγρα-Αρχίζουν επιχειρησιακές πτήσεις την επομένη

Τα πρώτα 6 Rafale προσγειώνονται στην Τανάγρα στα μέσα Ιανουαρίου - Επισπεύδονται τα έργα υποδομής συντήρησης και υποστήριξης των γαλλικών μαχητικών, προκειμένου αυτά να καταστούν άμεσα επιχειρησιακά για αναχαιτίσεις στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου

του Γιώργου Διονυσόπουλου - gdioniso@hotmail.com - ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 12/12/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr ]

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ένταξη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία, με τα πρώτα 6 από τα συνολικά 24 που έχει παραγγείλει η χώρα μας από τη γαλλική εταιρεία Dassault να προσγειώνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 17 ή στις 19 του μήνα. Πρόκειται για δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια αεροσκάφη, τα οποία έχουν ήδη βαφτεί με τα ελληνικά χρώματα, αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι τελικές διαδικασίες και αξιολογήσεις για να φύγουν από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας και να έρθουν στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε πως στο κόκπιτ των γαλλικών μαχητικών θα βρίσκονται οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι κατά τους προηγούμενους μήνες εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό τους στη γαλλική στρατιωτική βάση Μερικιάν πλησίον του Μπορντό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παρών» στην τελετή υποδοχή τους στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί βεβαίως με το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία υλοποίησης της προμήθειας των Rafale, έχοντας δώσει εντολές στον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο να τηρηθούν αυστηρά και απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με τη γαλλική πλευρά ως προς την ένταξη και των υπολοίπων 18 αεροσκαφών στην Π.Α.. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε άλλωστε και σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Πεντάγωνο, με τη συμμετοχή του κ. Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Α/ΓΕΑ Γεωργίου Μπλιούμη, διευθυντών και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Α.. Στο επίκεντρο της εν λόγω σύσκεψης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η επίσπευση των έργων υποδομής, συντήρησης και υποστήριξης των γαλλικών αεροσκαφών, προκειμένου αυτά να καταστούν άμεσα επιχειρησιακά. Όπως αναφέρουν κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας, τα νέα μαχητικά θα χρειαστούν από κατάλληλα υπόστεγα και νέο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό μέχρι και σκάλες για να ανεβαίνουν οι χειριστές τους στο πιλοτήριο.

Την ίδια στιγμή προς ολοκλήρωση βαίνουν και οι σχετικές διαδικασίες για την επιλογή των 7 πρώτων μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας που στις αρχές του 2022 θα αναχωρήσουν για τις εγκαταστάσεις της Dassault στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στη συντήρηση των αεροσκαφών. Οι συγκεκριμένοι θα παραμείνουν εκεί για περίπου έξι μήνες, μέχρι τα τέλη Ιουλίου του επόμενου έτους και εν συνεχεία θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο εκπαιδευτή για τους επόμενους.

Μετατροπές

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής που έχουν τεθεί είναι η γνώση της αγγλικής ή ιδανικά και της γαλλικής γλώσσας, η ύπαρξη προϋπηρεσίας τουλάχιστον 5 ετών σε μαχητικά αεροσκάφη τύπου τζετ και εργασιακή εμπειρία από 5 έως 7 χρόνια στην 114 Π.Μ. στην Τανάγρα. Να επισημάνουμε πως τα πρώτα έξι Rafale που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι μεταχειρισμένα και θα μας παραχωρηθούν από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Στο πλαίσιο αυτό, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει μια σειρά από μετατροπές προκειμένου αυτά να είναι συμβατά με τις προδιαγραφές που αρχικά είχε θέσει η χώρα μας. Για παράδειγμα, αφαιρέθηκε εξοπλισμός μεταφοράς και ρίψης πυραύλων τύπου ASMP-A που διαθέτει η γαλλική αλλά όχι η ελληνική Π Α, ενώ εγκαταστάθηκαν συστήματα αποστολής απαραίτητα για την πραγματοποίηση αναχαιτίσεων στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου.

Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει όμως και στην πορεία υλοποίησης και του άλλου μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που αφορά την προμήθεια 3 φρεγατών Belh@rra από την επίσης γαλλική εταιρεία Naval Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λοριάν η τελετή κοπής πρώτης λαμαρίνας της πρώτης ελληνικής Belh@rra. Οι εξελίξεις γύρω από την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται εξάλλου να τεθούν για μία ακόμη φορά στο μικροσκόπιο των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, κ. Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλί αντίστοιχα, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχουν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 11-12 Ιανουαρίου στην πόλη Βρέστη της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία (σ.σ.: η Γαλλία θα έχει την προεδρία της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί σχεδιάζουν, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου, να επισκεφθούν τα ναυπηγεία της Naval Group, αφού η Λοριάν βρίσκεται σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από τη Βρέστη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Λοριάν, προκειμένου να ενημερωθεί και ο ίδιος αναφορικά με την πορεία υλοποίησης της προμήθειας των φρεγατών, μια και το θέμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, έχει εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Να προσθέσουμε ως προς τον Γάλλο ΥΠΕΞ πως ο συγκεκριμένος έχει έναν επιπλέον λόγο να θέλει να μεταβεί στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Λοριάν, αφού η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων της εκλογικής του περιφέρειας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια