Ορκωμοσία 238 πρωτοετών Ευελπίδων Τάξης 2025 (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ορκωμοσία 238 πρωτοετών Ευελπίδων Τάξης 2025 (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι σημερινοί ορκισθέντες πρωτοετείς Ευέλπιδες αποτελούν την Τάξη 2025 της Σχολής, που φέρει την τιμητική ονομασία «Αντιστράτηγος Στυλιανός Καλμπουρτζής»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης - ΠΗΓΗ: parapolitika.gr - ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: mod.mil.gr

Οι νέοι Ευέλπιδες Ιης Τάξεως ορκίστηκαν σήμερα (21-12-21) στη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά.

Συνολικώς σήμερα ορκίστηκαν 238 Ευέλπιδες. Από αυτούς οι 207 Έλληνες, οι 23 από την Κύπρο, 2 από την Αρμενία, 2 από το Μαυροβούνιο, 2 από την Τυνησία, 1 από την Αλβανία και 1 από την Μολδαβία. Οι σημερινοί ορκισθέντες πρωτοετείς Ευέλπιδες αποτελούν την Τάξη 2025 της Σχολής, που φέρει την τιμητική ονομασία «Αντιστράτηγος Στυλιανός Καλμπουρτζής», που ήταν απόφοιτος της ΣΣΕ και έπεσε μαχόμενος εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο.

Στη σημερινή τελετή, τον ΥΦΕΘΑ συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο Μητροπολίτης Γλυφάδος, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός, ο πρώην ΥΦΕΘΑ και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, απόστρατοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και συγγενείς των ορκισθέντων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, μέλη της οικογενείας του Ήρωος Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος έπεσε Υπέρ Πατρίδος κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο 1974. Η μετακομιδή των λειψάνων του Ήρωος στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2021, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανευρέσεως και ταυτοποιήσεως αυτών, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και του αντίστοιχου προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο ενταφιασμός των οστών έγινε σε χώρο εντός του Μνημείου Πεσόντων Αγνώστου Πυροβολητού, στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακώς, κάθε χρόνο, οι Ευέλπιδες Ι Τάξεως της ΣΣΕ ορκίζονται στις 21 Δεκεμβρίου (ή σε ημερομηνία πολύ κοντά σε αυτήν αν τη συγκεκριμένη χρονιά πέφτει Σάββατο ή Κυριακή), καθώς στις 21 Δεκεμβρίου 1828 ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας υπόγραψε το διάταγμα συγκροτήσεως της Σχολής, με έδρα το Ναύπλιο, και έκτοτε η ΣΣΕ αποτελεί το αρχαιότερο εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανωτάτης εκπαιδεύσεως της χώρας και για να τιμήσει αυτήν την επέτειο ορίζει την ορκωμοσία των πρωτοετών Ευελπίδων την ημερομηνία αυτή και μετά φεύγουν με άδεια για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια