Νομοθετική ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση αναδρομικών αποστράτων με 20%-Ερώτηση στη Βουλή

Νομοθετική ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση αναδρομικών αποστράτων με 20%-Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση (2028/24-12-21) προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας - Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Μυλωνάκης Αντώνιος, με ΘΕΜΑ: «Ανάγκη νομοθετικής πρόβλεψης αυτοτελούς φορολόγησης των αναδρομικών»

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού πολλάκις πλειστάκις Σας έχει εκθέσει τα δίκαια αιτήματα της για την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης αυτοτελούς φορολόγησης με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) των αναδρομικών του γνωστού ενδεκαμήνου από τον Ν. 4387/2016.

Το Υπουργείο Οικονομικών ωστόσο έχει προβάλει κατά καιρούς ότι η ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος είναι αδύνατη καθώς μια οριζόντια φορολόγηση σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) θα αδικούσε όσους δεν φορολογούνται σήμερα καθόλου λόγω επιπέδου συντάξεως. Επιπροσθέτως υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει χρόνος ώστε να γίνει η απαιτούμενη επεξεργασία από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών σε περίπτωση που ψηφίζονταν μια τέτοια ρύθμιση.

Παρά ταύτα η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το λάβει υπόψιν, εφόσον τεθεί έγκαιρα, σε μελλοντικά ζητήματα που άπτονται των αναδρομικών. Η αναγνώριση της Κυβέρνησης βέβαια στο εύλογο αίτημα των μελών της Ε.Α.Α.Σ έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χρόνος από τεχνικής φύσεως να ρυθμιστεί το άνω αίτημα. Εφόσον υπάρχει κυβερνητική βούληση να ρυθμιστεί το άνω αίτημα, η έλλειψη επαρκούς χρόνου αποτελεί απλή δικαιολογία.

Προς επίλυση του ζητήματος αυτοτελούς φορολόγησης των αναδρομικών η Ε.Α.Α.Σ είχε προτείνει την ψήφιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που μπορούσε να καλύψει τις διάφορες πτυχές του θέματος.

Για την τυχόν αδικία που θα προκαλούνταν σε όσους δεν πληρώνουν αυτή τη στιγμή φόρο και δεδομένου ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία άπαντες πληρώνουν φόρο τουλάχιστον είκοσι δύο τοις εκατό (22%) η Ε.Α.Α.Σ είχε προτείνει την στην επιδιωκόμενη νομοθετική ρύθμιση να γίνει μνεία της φράσης «…αποτελεί φορολογία μέχρι 20%...», προκειμένου να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αδικία σε βάρος αποστράτου.

Με την νομοθετική πρόβλεψη θα μπορούσαν να ακυρωθούν τα εκδοθέντα φορολογικά σημειώματα και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου να επιλύσουν τυχόν τεχνικά θέματα και ύστερα να εκδοθούν νέα σημειώματα την επόμενη χρονιά.

Βάσει των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1) Για ποιο λόγο το αρμόδιο Υπουργείο δεν αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να καλύψει το άνω εύλογο αίτημα, όπως παρουσιάζεται από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού;

2) Προτίθεσθε να συνεργαστείτε με την Ένωση προκειμένου να λάβετε υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες και να ενημερωθείτε για τα ουσιαστικά προβλήματα, που προκαλούνται από τα κενά της υπάρχουσας νομοθεσίας;

3) Σε τι περαιτέρω ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιλυθούν τυχόν αδικίες και να μην επιβαρυνθούν όσοι εξαιρούνται της άνω φορολόγησης;

Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Μυλωνάκης
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Οτι ερωτηση και να γινει που αφορα στο εν ενεργεια προσωπικο των ΕΔ, η τους αποστρατους η απαντηση που θα δοθει εαν δοθει ποτε, ειναι οτι αρμοδιο υπουργειο ειναι το οικονομικων.Παλιωσε η καραμελα.Μην ξεχασετε να τους ξαναψηφησετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατόπιν εορτής η επερώτηση αυτή καθώς και κάποια άλλη από άλλο Κοινοβουλευτικό(τέως συνάδελφο}.....Μάλλον έγινε για τη ΄΄τιμή των όπλων¨¨.από 2 τέως Στρατιωτικούς!...
    Να είχαμε να λέγαμε..... Σήμερα τελειώνει το 2021. Άρα είναι και η τελευταία μέρα για τροποποιητικές Δηλώσεις στις ΔΟΥ.
    Άπαντες λοιπόν έχουν ήδη υποβάλει αρμοδίως δηλώσεις με εκδοθείσες ταυτότητες οφειλής και με φορολόγηση που φθάνει έως και το 45% των εισπραχθέντων αναδρομικών..
    Τέτοια αναδρομικά ΠΟΤΕ να μην ξαναδούμε...
    Καλή Χρονιά με Υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μυλωνακης και Μανωλακος μας δουλευουν τρελα. Επρεπε να κανουν επερωτηση 1 Φεβ 2022 που θα εχουν πληρωσει ολοι. Ειπαμε: ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΤΗΣ. Καλη Χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ........... ΘΑ ΣΑΣ Ξ Α Ν Α Ψ Η Φ Ι Σ ΟΥ Μ Ε ,,,,,,,,,,,,ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μυλωνάκης τώρα θυμήθηκε…….Τι κρίμα…..
    Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά για τη φορολόγηση των αναδρομικών και κείνη την υπόσχεση του Βεσυρόπουλου στην ΠΟΣ για διευκόλυνση με πολλές άτοκες δόσεις μέσω συστήματος πληρωμών της ΑΑΔΕ έγινε κάτι; ξέρει κανείς; η ΠΟΣ που δεσμεύτηκε ότι θα το δει και θα ενημερώσει, ακούει; ή περιμένουν να συνέλθουν από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Όχι ότι περιμέναμε κάτι γιαυτό και η ερώτηση είναι έτσι κι αλλιώς ρητορική, αφού οι περισσότεροι εξ υμών το έχουμε τακτοποιήσει μέσω άτοκων δόσεων τραπεζών. Καλή φώτιση συνάδελφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή