Τα Rafale και οι Belharra τρομάζουν την Άγκυρα

Τα Rafale και οι Belharra τρομάζουν την Άγκυρα

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του στον Μακρόν για την ενίσχυση του Ελληνικού οπλοστασίου

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 03/11/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ίλιγγο προκαλεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η νέα δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τα Rafale και τις Belharra να δίνουν στην Αθήνα σαφέστατη υπεροχή στον αέρα και τη θάλασσα για τις επόμενες δεκαετίες.

Μετά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της G20, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε δημοσίως ότι εξέφρασε την ανησυχία του στον Γάλλο πρόεδρο για την ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου με νέες φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη. Τα «παράπονα» του Ερντογάν δεν περιορίστηκαν μόνο στους εξοπλισμούς, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος μετέφερε στον Γάλλο ομόλογό του τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τη συμφωνία Αθήνας - Παρισιού και το δόγμα αμυντικής συνδρομής που περιλαμβάνει. «Η στάση της Ελλάδας να σχηματίσει συμμαχίες, αναζητώντας οπλισμό και υποστήριξη, με άλλες χώρες εντός του ΝΑΤΟ, βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης της Συμμαχίας όσο και τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Σεμπνέμ Ακτόπ.

Μάλιστα, ο Ερντογάν αποκάλυψε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Ρώμη ένα μέρος του διαλόγου που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν. «Όσο για τα Rafale, μου είπε πως “εκείνοι έχουν χρήματα”. Του απάντησα ότι “σε ξεγελάνε. Ξέρω πως δεν έχουν χρήματα. Μόνο στη Δύση, χρωστούν 400 δισ. ευρώ”. Μου είπε, “έχουν χρήματα, όλα είναι χρήμα”», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δικαιολογημένη» χαρακτηρίζουν την αγωνία της Τουρκίας ανώτατες στρατιωτικές πηγές που μιλούν στην «Political» και επισημαίνουν ότι «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν σημαντικό τεχνολογικό προβάδισμα» με την προσθήκη των γαλλικών όπλων και μάλιστα, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Το πρόγραμμα παραλαβής των Rafale κινείται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra. Ένα ακόμη Rafale F3R, πάντως, «ντύθηκε» στα γαλανόλευκα, το τέταρτο από την πρώτη παρτίδα των ελαφρώς μεταχειρισμένων μαχητικών που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία, ενώ απομένουν δύο ακόμη αεροσκάφη για να συμπληρωθεί η εξάδα και να έρθουν στην Ελλάδα και την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας. Πρόκειται για το μονοθέσιο με τον σειριακό αριθμό 411, το οποίο, προς το παρόν, χρησιμοποιείται για τις σόλο πτήσεις των Ελλήνων ιπταμένων που εκπαιδεύονται με εντατικούς ρυθμούς στην αεροπορική βάση του Μερινικάκ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Μαζί με την πρώτη παρτίδα Rafale, θα έρθουν στην Ελλάδα και οι εκπαιδευτές της 332 Πολεμικής Μοίρας, οι οποίοι θα αναλάβουν να μυήσουν τους συναδέλφους τους στα μυστικά του παντοδύναμου γαλλικού μαχητικού. Ο σχεδιασμός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προβλέπει ότι τα πρώτα έξι Rafale θα είναι «ετοιμοπόλεμα» από τη στιγμή της άφιξής τους στην Τανάγρα, ενώ μέχρι το 2024 η Ελλάδα θα διαθέτει την πρώτη επιχειρησιακή μοίρα Rafale στην ιστορία της, με 24 αεροσκάφη.

Προχωράει η MDCA

Αξιωματικοί του Δ’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν χθες μαζί με τους Αμερικανούς ομολόγους τους τα πρωτόκολλα της στρατιωτικής συνεργασίας που περιλαμβάνει η αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών (MDCA). Τα πρωτόκολλα αυτά αφορούν συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών αλλά και τη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στις βάσεις που έχουν παραχωρηθεί στους Αμερικανούς. Προβλέπεται, άλλωστε, η επέκταση της Ναυτικής Βάσης της Σούδας, όπου θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, ενώ προγραμματίζονται εργασίες αναβάθμισης σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα.

Χθες, ξεκίνησε στην Ξάνθη και ο Διαγωνισμός Αρμάτων Μάχης, με τη συμμετοχή Μονάδων Τεθωρακισμένων από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δύο επιτελεία έχουν σχεδιάσει ένα απαιτητικό πλάνο «αγωνισμάτων» που περιλαμβάνει βολές, αντικείμενα φυσικής κατάστασης, τακτικά σενάρια μικρής και μεγάλης κλίμακας και επεισόδια διοικητικής μέριμνας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια