Πώς οι μαυροσκούφηδες βρέθηκαν με Glock 17 στον Διαγωνισμό Ουλαμών Αρμάτων

Πώς οι μαυροσκούφηδες βρέθηκαν με Glock 17 στον Διαγωνισμό Ουλαμών Αρμάτων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Όλοι είδαμε από το δημοσιοποιηθέν φωτογραφικό υλικό του Διαγωνισμού Ουλαμών Αρμάτων του Δ΄ Σώματος Στρατού, τους Έλληνες μαυροσκούφηδες να εκτελούν βολή με πιστόλι Glock 17 των 9 mm. Μια ασυνήθιστη εικόνα, καθώς είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος τύπος βρίσκεται σε υπηρεσία μόνο με τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, και ότι το τυπικό χορηγούμενο όπλο χειρός σε όλες τις υπόλοιπες μονάδες είναι το πιστόλι Μ1911Α1 των 0,45 ιντσών.

Πώς προέκυψε αυτή η εμφάνιση του Glock 17 στα χέρια των μαυροσκούφηδων;

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα που εκτελείται τα τελευταία έτη από το Δ΄ Σώμα Στρατού, έχει εμπλουτισθεί πλέον με την συμμετοχή ουλαμού της Διοικήσεως Στρατού Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF). Οι Αμερικανοί έρχονται με άρματα μάχης M1A1 Abrams ενώ στο αντικείμενο των βολών με όπλο χειρός, χρησιμοποιούν το τυπικής χορηγήσεως πιστόλι Μ9 των 9 mm.

Στις προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, είχε παρατηρηθεί ότι τα ελληνικά πληρώματα που χρησιμοποιούσαν το παλαιό «45άρι», υστερούσαν σε επιτυχείς βολές έναντι των Αμερικανών. Τα αποτελέσματα ήταν πιο πτωχά, λόγω της μεγαλύτερης ανακρούσεως που έχει το πιστόλι αυτό λόγω ισχυρότερου διαμετρήματος. Αυτό καθιστά τον έλεγχο της βολής πιο απαιτητική διαδικασία και τα αποτελέσματα της συγκεντρώσεως των πυρών επί του στόχου είναι συζητήσιμα και σε ευθεία αναλογία με την παρεχομένη εκπαίδευση. Καθώς στον Ελληνικό Στρατό δεν αποδίδεται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση στις βολές με πιστόλι, είναι αναμενόμενη η χαμηλή επίδοση.

Επειδή όμως οι ασκήσεις είναι για να αποκομίζονται διδάγματα και να αναλαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες, οι αρμόδιοι που εντόπισαν την υστέρηση, αναζήτησαν μέτρα βελτιώσεως. Ήταν φυσικό να απευθυνθούν για βοήθεια στους ειδικούς, δηλαδή τις Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες και ανώτερη εκπαίδευση στις βολές με πιστόλι αποδίδουν αλλά διαθέτουν και πιο σύγχρονο οπλισμό, το Glock 17 των 9 mm.

Η συνεργασία μεταξύ Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων και Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων, είχε ως αποτέλεσμα την ανάθεση στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) ενός ταχύρρυθμου προγράμματος εκπαιδεύσεως των πληρωμάτων των τεθωρακισμένων που επρόκειτο να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Το ΚΕΑΠ διέθεσε μία Κινητή Ομάδα Εκπαιδεύσεως, τον οπλισμό και το σχετικό απόθεμα πυρομαχικών, που εκπαίδευσαν επί διήμερο τους μαυροσκούφηδες.

Το αποτέλεσμα αναμενόμενο: αυτή την χρονιά, χρησιμοποιώντας το Glock 17 κι έχοντας σωστούς «δασκάλους», τα πληρώματα των ελληνικών τεθωρακισμένων πέτυχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο αντικείμενο της βολής με πιστόλι. Συγκέντρωσαν και από αυτή την επιμέρους διαδικασία δηλαδή, περισσότερους πόντους που αύξησαν την συνολική βαθμολογία.

Διαπιστώθηκε ότι η χρήση σύγχρονου υλικού, με την κατάλληλη εκπαίδευση φυσικά, έχει απτά αποτελέσματα ακόμη και στο μικρότερης επιδράσεως επί του πεδίου της μάχης όπλο, και αυτό δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Ιδίως στην χρήση του φορητού οπλισμού, είναι προφανές ότι όσο πιο εύκολα ο στρατιώτης μπορεί να συγκεντρώσει τα πυρά του επί του στόχου, τόσο περισσότερες επιτυχίες θα έχει και η περίφημη ισχύς πυρός του πυρομαχικού, είναι δευτερεύον παράγοντας στον τακτικό αγώνα.

Φυσικά το γενικότερο πρόβλημα χρησιμοποιήσεως ενός παλαιού όπλου όπως το Μ1911Α1 ως όπλο χειρός στον Ελληνικό Στρατό, παραμένει. Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι η καθολική αντικατάστασή του στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και η αναζήτηση έξυπνων λύσεων για εκ των ενόντων απόκτηση νέου υλικού άνευ κόστους.

ΠΗΓΗ: doureios.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πιστόλι: Αντικαθιστώντας το «45άρι» τζάμπα (ΦΩΤΟ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια