Εξομάλυνση στα μερίσματα αποστράτων-Παύση κρατήσεων ν.4093/12

Εξομάλυνση στα μερίσματα αποστράτων-Παύση κρατήσεων ν.4093/12

Το ζήτημα του μειωμένου μερίσματος που λαμβάνουν από τα μετοχικά ταμεία όσοι αποστρατεύθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις πριν το 2016, σε σχέση με το μέρισμα όσων αποστρατεύθηκαν αργότερα, παρότι έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, θέτει στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο σημειώνει ότι «η μακρά οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας και οι συνακόλουθες μνημονιακές δεσμεύσεις είχαν και ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών σε συνταξιούχους, μεταξύ αυτών και σε πρώην στρατιωτικούς.

Κάποια από τα μέτρα, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει νομοθετικές τροποποιήσεις που αποκατέστησαν πλήρως ή μερικώς τις μειώσεις, συνεχίζουν να υφίστανται, δημιουργώντας συνταξιούχους δύο κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, απόστρατοι και των τριών ένοπλων Σωμάτων διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται διαφορές στα ποσά των μερισμάτων που λαμβάνουν από τα μετοχικά τους ταμεία και αξιώνουν τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών για την εναρμόνισή τους. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι απόστρατοι, το ύψος του μερίσματος που τους αποδίδεται από τα μετοχικά τους ταμεία διαφέρει ανάλογα με τον χρόνο αποστράτευσης. Ειδικότερα, για όσους αποστρατεύτηκαν μέχρι το 2016 το μέρισμα είναι χαμηλότερο από αυτό που λαμβάνουν όσοι αποστρατεύτηκαν μετά από το έτος αυτό. Η χρηματική διαφορά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως ο χρόνος υπηρεσίας, εντούτοις, υφίσταται και κατά περιπτώσεις είναι σημαντική.

Όπως υποστηρίζουν οι απόστρατοι, η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4093/2012 (άρθρο πρώτο, παράγρ. Β, υποπαράγρ Β3) είχε επιφέρει μειώσεις στα ποσά των μερισμάτων που τους αποδίδονταν, αλλά, η εφαρμογή του νόμου 4387/2016 δεν επέφερε τις αντίστοιχες διορθώσεις στα ποσά των μερισμάτων των αποστράτων, όπως σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Έτσι, μέχρι σήμερα υφίστανται ποσοτικές διαφορές ανάμεσα στο μέρισμα των αποστράτων πριν το 2016 και το μέρισμα των αποστράτων μετά το 2016, παρότι τα χρόνια υπηρεσίας δεν διαφέρουν.

Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι διατείνονται ότι ο ισοσκελισμός των διαφορών δεν επιβαρύνει το κράτος, πάρα μόνο τα μετοχικά ταμεία και, συνεπώς, στις περιπτώσεις που αυτά εμφανίζουν επαρκή πλεονάσματα, μπορεί να δρομολογηθεί διαδικασία για την εξάλειψη των διαφορών».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την εξομάλυνση των χρηματικών διαφορών που παρατηρούνται στα ύψη των μερισμάτων που αποδίδονται στους στρατιωτικούς οι οποίοι αποστρατεύτηκαν πριν και μετά το 2016.

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Αυτό το ένα άρθρο σε ένα νόμο που έχει πει ο κ. Υπουργός πότε θα γίνει; Δεν έχει περάσει κανένα νομοσχέδιο το άμυνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει ως αναλυθεί άπειρες φορές και έχει εξηγηθεί, ΚΑΝΕΙΣ δεν παίρνει τίποτα μειωμένο. Απλώς να γίνεται "ντόρος" και αρκετοί απόστρατοι των σαχλανέλ να βρίζουν την κυβέρνηση ότι δεν θα ψηφίσουν και άλλα φαιδρά. Λες και ψήφισαν ποτέ πέρα από την τσεπουλα τους και την υπηρεσία την είχαν χ€σμ€νη όταν υπηρετούσαν σε θέσεις "λουνα-παρκ" ή όταν μάζευαν τζάμπα μιστά στα εξωτερικά, κάνοντας τον χειριστή ανελκυστήρα, όταν οι Τούρκοι μαζί με τον άχρηστο Γ.Γ. μας υπεκεράζαν. Άντε τώρα λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Και οι βουλευτάδες να προσέχουν τι ρωτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2016 ΚΥΡΙΕ ΑΝΩΝΥΜΕ Η ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.......

      Διαγραφή
    2. Η δημιουργια μερισματουχων 2 ταχυτητων με τα ιδια χρονια υπηρεσιας ειναi περαν καθε λογικης , παρολο που εχουν γινει 7 φορες ερωτησεις στη βουλη εντος του 2021 και δεν τιμα τον χωρο των Ε.Δ.
      Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για Κρατήσεις Μερισμάτων ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ σύμφωνα με ν.4093/2012, Τετ Απρ 28, 2021
      https://www.staratalogia.gr/2021/04/40932012_28.html
      ¨Λεφτά υπάρχουν¨ για την επιστροφή κρατήσεων ν.4093/12 στα Μερισματα -ΕΚΟΕΜΑ (Αποδεδειγμένα και με έγγραφα) .....καθυστερεί (ανεξήγητα) ΜΟΝΟΝ η πολιτική απόφαση!!! Τεταρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.
      http://aeroporiapostratos.blogspot.com/2021/09/409312_22.html#more
      ΜΤΑ : ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΤΑ του ν.4093/12.
      ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 2287-2290/2015.
      Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε συνεδρίαση πιλοτικής δίκης αποφάσισε με τις 2287-2290/ Ιούνιος 2015, ότι όλες οι μειώσεις, κρατήσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι αντισυνταγματικές, νόμοι 4051/12 και 4093/12.
      http://law-constitution.web.auth.gr/lina/files/StE.%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1_2287-2015.pdf

      Διαγραφή
  3. Προς ανώνυμο 21 Νοεμβρίου 11:36.
    Είναι καλύτερα όταν δεν ξέρεις να μασάς παρά να μιλάς.
    Γράφουμε και διαμαρτυρομαστε για μια ακόμη φορά. Αυτοί που αποστρατευτηκαμε πριν το 2016 μας γίνονται κρατήσεις στα μερίσματα του ΜΤΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΟΕΜΕΣ, επικαλούμενοι τον Ν 4093,ενώ σε αυτούς που αποστρατευτηκαν μετά το 2016 δεν γίνονται κρατήσεις του ίδιου νόμου.
    Δεν είναι αδικία αυτό;
    Ας αφήσει ο υπουργός τα παπατζηληκια ότι αυτά είναι έσοδα για τα ΜΤ,κάτι που είναι βέβαια σωστό.
    Αλλά αυτά τα έσοδα δεν αποδίδονται ισομερως στους μερισματουχους.
    Γιατί κρατάνε από ορισμένους και αποδίδονται σε όλους.
    Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η αδικία.
    Κάτι που θέλουν όλοι εκτός από τον υπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προς ΑΝΏΝΥΜΟ....
    Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2021 11:36:00 π.μ....σου αρεσαν οι εξηγησεις ...των φιλων αποστρατων {προ 2016}....θελεις και αλλες?....γελοιε ..ε γελοιε ..η αμολας κατι ...ετσι για ντορο ! δεν ξερεις ...τι σου γινεται !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε πρέπει να είσαι μεγάλο κομματοσκυλο για να μιλάς κατά αυτόν τον τρόπο. Η πρέπει να είσαι στουρνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι έγινε αυτός ο 11:36 πέταξε την μαλακια του, και έφυγε???
    Δυστυχώς υπάρχουν κι αυτοί....
    Δυστυχώς ψηφίζουν κι αυτοί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Κάποιος συνάδελφος ε.α. μετά το 2016, αν μπορεί και θέλει, ας μας γράψει από το ενημερωτικό σύνταξης τα ποσά σύνταξης,ταμείων, μειώσεων-κρατήσεων για να δούμε ενδεικτικά τις διαφορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή