Deal 2: Κλείνουν και οι κορβέτες-Θα μπορούμε να τις κατασκευάζουμε και στην Ελλάδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Deal 2: Κλείνουν και οι κορβέτες-Θα μπορούμε να τις κατασκευάζουμε και στην Ελλάδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα θα αγοράσει και τα δικαιώματα κατασκευής των κορβετών, που σημαίνει ότι θα μπορεί να κατασκευάζει νέα πλοία τέτοιου τύπου στα δικά της ναυπηγεία

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 30/09/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Μέχρι τις γιορτές θα κλείσει και η αγορά των τριών κορβέτων Gowind, με τον ελληνικό στόλο να μετράει έξι νέα και υπερσύγχρονα πλοία, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Οι έμπειροι αξιωματικοί, οι οποίοι συμμετέχουν στις συνομιλίες με τη γαλλική πλευρά, έχουν ήδη προχωρήσει στα σχέδια διαμόρφωσης και οπλισμού των πλοίων, τα οποία, αν και μικρότερα από τις φρεγάτες Belharra, θα είναι εξοπλισμένα σαν αστακοί. «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά ώριμο στάδιο», σημειώνουν οι ίδιες πήγες, καθώς στο Πολεμικό Ναυτικό γνωρίζουν ήδη τα συστήματα με τα οποία θα είναι εξοπλισμένες οι Gowind.

Η ελληνική εκδοχή της κορβέτας θα είναι η Gowind 2500, εφοδιασμένη με αντιαεροπορικούς πυραύλους Mica και πυραύλους επιφάνειας Exocet. Το κόστος κάθε μονάδας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ μαζί με τον οπλισμό, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα όπλα θα έρθουν με σημαντικό απόθεμα.

Πληροφορίες της «Political» αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πάρει τρεις Gowind και στη συνέχεια θα ενεργοποιήσει και την επιλογή αγοράς της τέταρτης. Εφόσον η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους Γάλλους κλείσει μέχρι την αλλαγή του έτους, δεν αποκλείεται οι πρώτες Gowind να βρεθούν στο Αιγαίο νωρίτερα από τις Belharra, που είναι προγραμματισμένο να ενταχθούν στον στόλο το 2025.

Εκτός από τα πλοία, όμως, η Ελλάδα θα αγοράσει και τα δικαιώματα κατασκευής των κορβετών, που σημαίνει ότι θα μπορεί να κατασκευάζει νέα πλοία αυτού του τύπου στα δικά της ναυπηγεία. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με το πρόγραμμα των βρετανικών πυραυλακάτων Super Vita. Η λεπτομέρεια αυτή αναμένεται να κάνει τη διαφορά, αφού ο ελληνικός στόλος δεν θα περιοριστεί σε έξι με οκτώ νέες μονάδες, αλλά θα μπορεί να ενισχυθεί με περισσότερες Gowind στο μέλλον.

Στρατιωτικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι Gowind, εκτός από αξιόπιστα και δοκιμασμένα πλοία, είναι και εντυπωσιακές πολεμικές μηχανές με τρομακτική δύναμη πυρός για το μέγεθός τους. «Είναι δύο φορές πιο δυνατές από τις ελληνικές φρεγάτες ΜΕΚΟ, τις πιο σύγχρονες που διαθέτει αυτήν τη στιγμή ο στόλος μας», λένε ανώτατοι αξιωματικοί στην «Political».

Το χρυσό deal με τους Γάλλους, για το οποίο ευνόησαν και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αγοράσει τρεις Belharra στην τιμή των δύο, δηλαδή σχεδόν 1 δισ. για κάθε φρεγάτα, ενώ σύντομα θα αγοράσει τρεις Gowind με κόστος σχεδόν 1 δισ. Με τα χρήματα που «περισσεύουν» από το πρόγραμμα των 5 δισ., το ελληνικό επιτελείο σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω το Πολεμικό Ναυτικό και να εξασφαλίσει ότι τα νέα πλοία θα έχουν εν συνέχεια υποστήριξη για πέντε χρόνια από τη στιγμή παράδοσης κάθε πλοίου και όχι από την παράδοση του πρώτου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, πάντως, αν στο πρόγραμμα θα ενταχθεί τελικά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, καθώς, όπως τονίζουν με νόημα αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πρόκειται για πλοία 30 ετών που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του εκσυγχρονισμού και πλέον χρειάζονται ενέσεις ζωής.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Οι ΜΕΚΟ απλά αντί για ΕΜΖ θα περάσουν πρόγραμμα εκσυγχτονισμού ΕΤΖ, που θα τις δώσει πνοή ζωής το πολύ δέκα χρόνια ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή