Συμμετοχή Α/ΓΕΕΦ στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμμετοχή Α/ΓΕΕΦ στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ολοκληρώθηκε, η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Κρατών Μελών (ΚΜ) της, η οποία πραγματοποιήθηκε από 25 έως 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι Αρχηγοί των ΕΔ των ΚΜ, ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του στρατηγικού διαλόγου και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του θεσμικού κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass), εστιάζοντας στη διαχείριση κρίσεων. Έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της διαδικασίας ανάπτυξης δυνατοτήτων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ (EU Rapid Reaction Toolbox) καθώς και ενημέρωση για την εξέλιξη των επιχειρήσεων και αποστολών οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα της ΕΕ, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα των Εκπαιδευτικών Αποστολών. Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της Επίδρασης της Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο και της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Οι Αρχηγοί των ΕΔ των ΚΜ, είχαν την ευκαιρία, με τις παρεμβάσεις τους, να εκφράσουν τις απόψεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Με την έναρξη της Συνόδου τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Στρατηγός Claudio Graziano, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Josep Borell (με οπτικογραφημένο μήνυμα) και o Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS), Αντιναύαρχος Hervé Bléjean. Με την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε δεξίωση με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την ίδρυση της Στρατιωτικής Επιτροπής.

Κατά την παρουσίαση του θέματος για τη διαδικασία της «Στρατηγικής Πυξίδας», ο Αρχηγός της ΕΦ, με παρέμβασή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το τελικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας θα δώσει την απαιτούμενη καθοδήγηση για την εφαρμογή του συμφωνημένου Επιπέδου Φιλοδοξίας της ΕΕ (EU Level of Ambition), ώστε να αντιμετωπίσει η ΕΕ τις αναδυόμενες απειλές, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της και να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία. Σημείωσε ότι η διαδικασία θέσπισης του κειμένου, απαιτεί σωστή ανάλυση των απειλών, ανεξάρτητα από που προέρχονται, κάτι το οποίο έγινε ήδη από τις υπηρεσίες πληροφοριών και θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να περιλάβει τις απειλές και προκλήσεις, όπως καταγράφονται χωρίς εξαιρέσεις και παρανοήσεις. Αναφέρθηκε δε και στη σημασία της ενεργοποίησης της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής του Άρθρου 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ, στην περίπτωση αντιμετώπισης κρίσεων, δεδομένου ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της Στρατηγικής Πυξίδας είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του αναφορικά με την ανάπτυξη δυνατοτήτων ταχείας αντίδρασης (Rabid Response Toolbox), ο κ. Αρχηγός σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχει στη διαχείριση κρίσεων και να ενεργεί ως παροχέας ασφάλειας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από περιφερειακές συγκρούσεις, αστάθεια, αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό και την αυξανόμενη παρουσία υβριδικών δρώντων. Αναφέρθηκε παράλληλα, στις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, οι οποίες κατέδειξαν, αφενός την ανάγκη για έγκαιρη και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ με στρατιωτικά μέσα και αφετέρου, να αποκτήσει η Ένωση, Στρατηγική Αυτονομία. Όπως ανέφερε, η Κύπρος υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που αφορά την ανάπτυξη δυνάμεων της ΕΕ, όπως άλλωστε έπραξε στην περίπτωση των Συγκροτημάτων Μάχης καθώς επίσης και στην ανάπτυξη Δομών Διοικήσεως και Ελέγχου της ΕΕ (MPCC). Αναφερόμενος σε πιθανές συνέργειες με άλλους οργανισμούς, τόνισε ότι υποστηρίζουμε μια αμοιβαία σχέση ενίσχυσης, εξασφαλίζοντας τη ικανότητα της ΕΕ όπως ενεργεί αυτόνομα.

Τέλος, αναφορικά με τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Αρχηγός αναφέρθηκε είναι εμφανείς παγκόσμια και αναπόφευκτα επιδρούν στην ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Για τον σκοπό αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται συλλογική δράση και συνέργειες η οποία να εκτείνεται σε διεθνές επίπεδο. Επεσήμανε ότι ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των πράσινων στρατοπέδων ενώ σημείωσε τα σημαντικά συμπεράσματα από το πρόσφατο συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που έγινε στη Λάρνακα ευχαριστώντας τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για τη συνδρομή του ΕΟΑ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, είχε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με τους ομολόγους του με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τις κοινές προκλήσεις ασφάλειας τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και ευρύτερα, με τον κ. Αρχηγό να αναφέρεται στην αυξανόμενη ανησυχία από τις δράσεις υβριδικών δρώντων. Σημειώνεται ειδικότερα ότι:

Στη συνάντησή του με τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Γαλλίας, Στρατηγό Thierry Burkhard, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας και το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας των ΕΔ των δύο κρατών, ενώ οι 2 Αρχηγοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν το πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας, Υποστράτηγο Robert Glavaš, η οποία έχει την Προεδρία της ΕΕ για το 2ο εξάμηνο του 2021, συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης στρατιωτικής συνεργασίας.

Στις επαφές του με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στρατηγό Onno Eichelsheim, τον ευχαρίστησε για την πρόσφατη διάθεση εκπαιδευτών στο πλαίσιο προγράμματος ΕΟΑ για την παροχή εκπαίδευσης στη «Στρατιωτική Έρευνα» ενώ εξετάσθηκε η συνέχιση της υλοποίησης του υφισταμένου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Στη σύντομη συνάντηση του με τον Ιταλό ομόλογό του, Στρατηγό Enzo Vecciarelli, τον οποίο και αποχαιρέτησε ενόψει της επικείμενης παράδοσης των καθηκόντων του, έγινε μια σύντομη αναδρομή στα κέρδη που αποκόμισαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των 2 κρατών από την συνεργασία τους και ειδικά από την Τετραμερή άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ». Σημειώνεται ότι ο Στρατηγός, Enzo Vecciarelli, ήταν παρών στους εορτασμούς των 60 χρόνων της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, ο Αρχηγός της ΕΦ, επισκέφθηκε την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και συναντήθηκε με την Μόνιμη Αντιπρόσωπο, κα. Χριστίνα Ράπτη και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς που υπηρετεί στους διάφορους θεσμούς της ΕΕ.

Τέλος, εορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής EUMC είχαν προσκληθεί οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Στρατιωτικής Επιτροπής. Παρουσία έδωσαν ο Στρατηγός Gustav Hägglund, ο Στρατηγός Patrick de Rousiers και ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Περισσότερες ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Μιχάλη παχυνες πολύ και στρογγυλεψες. Τρως πολύ και καλά φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή