Αξεσουάρ αυτοκινήτου: Ποια απαγορεύονται από τον ΚΟΚ

Η τοποθέτηση και η χρήση αξεσουάρ στο αυτοκίνητο μπορεί να κρύβει κινδύνους ακόμα κι όταν αυτά φέρουν την πιστοποίηση του κατασκευαστή. Μάθετε, λοιπόν, ποια απαγορεύονται από τον Κωδικά Οδικής Κυκλοφορίας ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η αναβάθμιση των εξοπλιστικών προδιαγραφών ενός αυτοκινήτου κρύβει κινδύνους, καθώς δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που τα αξεσουάρ, ακόμα και όταν αυτά προέρχονται από τον ίδιο τον κατασκευαστή, κινδυνεύουν να σας… εκθέσουν στα μάτια του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Φυσικά ο κίνδυνος να βρεθείτε εκτός… προδιαγραφών είναι μεγαλύτερος τη στιγμή που θα απευθυνθείτε στην ελεύθερη αγορά, φλερτάροντας με την επιβολή ενός χρηματικού προστίμου και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ποια είναι εκείνα τα αξεσουάρ τα οποία μπορούν να σας βάλλουν σε μπελάδες, τοποθετώντας σας στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.

Σύστημα εξαγωγής καυσαερίων

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε οχήματος που εκπέμπει ουσίες ή προϊόντα βλαπτικά για την υγεία του ανθρώπου καθώς και θόρυβο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.

Τα όρια που σχετίζονται με τους εκλυόμενους ρύπους καθώς και με τα επίπεδα θορύβου κλιμακώνονται ανάλογα με την κατασκευαστική ηλικία του οχήματος-κινητήρα, ενώ στην περίπτωση που ένα όχημα δεν πληρεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας.

Μάλιστα, τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια Αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής καυσαερίων ή θορύβων.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που έχει πραγματοποιηθεί κάποια αναβάθμιση στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων θα πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός ότι οι εκλυόμενοι ρύποι και ο παραγόμενος θόρυβος δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.

Φώτα πορείας

Η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων είναι μια συνήθη αναβάθμιση στις ημέρες μας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες των παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκινήτου που αναζητούν τρόπους ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα τη νύχτα.

Τις περισσότερες φορές, βέβαια, το αποτέλεσμα κινδυνεύει να μας εκθέσει στα μάτια του… Νόμου, καθώς η χρήση ισχυρότερων φωτιστικών μέσων προκαλεί το θάμβωμα των αντίθετα διερχόμενων οδηγών ή ακόμα και εκείνων που προπορεύονται.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι προβολείς του αυτοκινήτου προκαλούν θάμβωση, είτε εξαιτίας της έντασής τους είτε εξαιτίας της απορρύθμισης τους, η χρηματική ποινή που προβλέπεται κυμαίνεται μεταξύ 200 και 700 ευρώ, ενώ αφαιρείται και η άδεια οδήγησης το διάστημα του ενός μηνός.

Σημειώστε ότι τα φωτιστικά σώματα ενός οχήματα θα πρέπει να είναι καθαρά και δεν θα πρέπει να επικολλούνται σε αυτά αξεσουάρ τα οποία μειώνουν την επιφάνειά τους.

Αντηλιακές μεμβράνες

Μία ακόμα συχνή παρέμβαση στις εργοστασιακές προδιαγραφές του αυτοκινήτου είναι η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών, οι οποίες αναλαμβάνουν να περιορίσουν την ηλιακή ακτινοβολία η οποία εισέρχεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός των εγκεκριμένων υαλοπινάκων καθορίζεται σε 75% για το μπροστινό παρμπρίζ και σε 70% για τους υαλοπίνακες του οδηγού και του συνοδηγού.

Σε περίπτωση που το όχημα φέρει πλευρικούς καθρέπτες, τότε δεν υφίσταται κάποιος περιορισμός για πίσω παράθυρα και το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου και ως εκ τούτου μπορεί κανείς να τοποθετήσει αντηλιακές μεμβράνες ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Μεμβράνες αμαξώματος

Μία ακόμα «τάση» των τελευταίων ετών είναι το περίφημο car wrapping ή αν προτιμάτε το ντύσιμο των επιφανειών του αμαξώματος με προστατευτική μεμβράνη, η οποία μεταβάλλει το χρώμα του αμαξώματος.

Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προβεί στη δήλωση αλλαγή χρώματος στην αρμόδια Αρχή ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενη της επιβολής προστίμου σε κάποιο έλεγχο.

Ειδικότερα, οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα του αμαξώματος θα πρέπει να δηλωθεί στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών εντός 15 ημερών.

Κοτσαδόρος

Από την 1η Νοεμβρίου του 2020, οι κοτσαδόροι που φέρουν τα οχήματα θα πρέπει να είναι είτε αναδιπλούμενοι είτε αφαιρούμενοι. Επί της ουσίας απαγορεύεται η χρήση σταθερών κοτσαδόρων, ακόμα κι αν το όχημα διαθέτει την απαιτούμενη άδεια ρυμούλκησης.

Οι προδιαγραφές του κοτσαδόρου θα πρέπει να συμβαδίζουν με εκείνες του κατασκευαστή του οχήματος και το όχημα να φέρει την απαιτούμενη άδεια. Αντίστοιχη άδεια θα πρέπει να φέρει και ο οδηγός του οχήματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τιμωρείται με φυλάκιση έως 12 μηνών και χρηματική ποινή 200 ευρώ.

Στην περίπτωση μάλιστα που το όχημά μας φέρει κοτσαδόρο θα πρέπει να δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρεία καθώς σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να μην καλυφθούν τυχόν ζημιές που προκληθούν και σχετίζονται με την παρουσία του συγκεκριμένου εξαρτήματος.

Ηχοσύστημα

Στην περίπτωση που η ένταση ενός ηχοσυστήματος κριθεί ότι παρενοχλεί τους άλλους χρήστες του δρόμου ή τους διαμένοντες σε αυτόν, τότε οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ ενώ πραγματοποιείται και η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

Κάλυμμα πινακίδας κυκλοφορίας

Με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων 300 ευρώ τιμωρείται ο οδηγός οχήματος του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίες δεν είναι ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετεί επ’ αυτών μη αντανακλαστικό υλικό.

Εξυπακούεται ότι η αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας με άλλες που δεν έχουν χορηγηθεί νόμιμα ή παραποίηση αυτών με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λπ.) συνιστά παράβαση η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους.

ΠΗΓΗ: carandmotor.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια