Αλλαγή φιλοσοφίας και δόγματος στις ΕΔ με εξοπλισμούς για τη… νύχτα!

Αλλαγή φιλοσοφίας και δόγματος στις ΕΔ με εξοπλισμούς για τη… νύχτα!

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας σχεδιάζεται από το ΓΕΕΘΑ υπό την ηγεσία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Σε αλλαγή της φιλοσοφίας και του επιχειρησιακού δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας φαίνεται πως οδηγούμεθα με ταχύτατους ρυθμούς, αν κρίνει κάποιος από τους απολύτως στοχευμένους εξοπλιστικούς στόχους που ανακοινώνονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς υλοποίηση το τελευταίο διάστημα!

Ένα επιχειρησιακό «δόγμα», που δίνει σαφή έμφαση στις επίλεκτες δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και στο νυκτερινό αγώνα που αυτές θα κληθούν να δράσουν, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους Κλάδους των Ειδικών Δυνάμεων, που θα τις υποστηρίξουν σε αυτές τις επιχειρήσεις!

Έχουμε και λέμε λοιπόν ενδεικτικώς:

Απόκτηση και επιχειρησιακή ένταξη (ήδη συμμετέχουν κανονικώς σε ασκήσεις και στον πρόσφατο «Παρμενίωνα») των 70 επιθετικών ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior της Αεροπορίας Στρατού, με αυξημένες δυνατότητες στο νυχτερινό αγώνα.

Αναβάθμιση των 19 παλαιών επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache, από ισραηλινή εταιρεία, με (πολύτιμα) ανταλλακτικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ικανότητα των Αpache σε νυκτερινό αγώνα είναι πασίγνωστη και απαράμιλλη.

Ανακοίνωση της αποκτήσεως ισραηλινών αντιαρματικών (και όχι μόνο) βλημάτων Spike NLOS από το Ισραήλ, για τον Στρατό Ξηράς (ελικόπτερα, οχήματα) και το Πολεμικό Ναυτικό (για κανονιοφόρους κλάσεως «Μαχητής» και Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Mark V των βατραχανθρώπων (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού)!

Αναβάθμιση ηλεκτροοπτικών των αρμάτων Leoprard-2A4/A6HEL του Στρατού Ξηράς από την Ιντρακόμ, που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητές τους στο νυκτερινό αγώνα στον Έβρο.

Περνά πολύ σύντομα από την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, πληροφορίες λένε ότι μπορεί να είναι και αυτήν την Πέμπτη, το υποπρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση 30 υπερσύγχρονων ατρακτιδίων σκοπεύσεως/ναυτιλίας Sniper από τις ΗΠΑ, προς αντικατάσταση των παλαιών LANTIRN (που αποτελούνται από δύο ξεχωριστά ατρακτίδια σκοπεύσεως και ναυτιλίας και έτσι «δεσμεύουν» δύο φορείς οπλισμού των αεροσκαφών αντί για ένα του νέου συστήματος).

Πλήθος «μικρών» αριθμητικά και οικονομικά, αλλά πολύ σημαντικών οπλικών συστημάτων για το προσωπικό της νεοσυγκροτηθείσας Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, όπως διόπτρες νυχτερινής οράσεως για το προσωπικό, για τα όπλα προσαρμοσμένα σε αυτά, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές μάχης, mini-drones (μη επανδρωμένα αερο-οχήματα) για παροχή πληροφοριών μέρα και νύχτα σε μονάδες επιπέδου ομάδος, διμοιρίας, λόχου κλπ.

Σε όλα τα ανωτέρω ΔΕΝ υπολογίζονται τα 24 νέα μαχητικά Rafale, καθώς και τα 84 αναβαθμισμένα F-16V (=Viper) της ΠΑ, που έχουν εκ προοιμίου κάθετα αναβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες στο νυκτερινό αγώνα, ενώ μπορούν να φέρουν και να επιχειρούν με αυτά, όλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα (ατρακτίδια, «έξυπνες» βόμβες κλπ) για το σκοπό αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας σχεδιάζεται από το ΓΕΕΘΑ υπό την ηγεσία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, εγκρίνεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με υπουργό τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και υλοποιείται σταδιακώς και βάσει οργανωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φαίνεται πως έχει πεισθεί για την αδιαμφισβήτητη επιχειρησιακή της αξία, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και με τις συγκεκριμένες απειλές.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Δεν φαίνεται κάποια αλλαγή φιλοσοφίας. Και στα Ίμια η ίδια ήταν. Καταδρομείς και ελικόπτερα. Η αεροπορία και τα πυρά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Το αποτέλεσμα πάντως της φιλοσοφίας της αποτροπής δεν είναι ενθαρρυντικό σήμερα και η ένταση αυξάνεται. Τώρα αυλές και αυλικοί πάντα υπήρχαν. Πως το έλεγε ο Κάντας, μην ξεχάσετε να ταίσετε τις κότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως άκυρη και άστοχη φιλοσοφία με εμονικες ιδέες που ίσως δεν έχουν εφαρμογή στο δικό μας θέατρο επιχειρήσεων πλην ελαχίστων και εξειδικευμένων περιπτώσεων. Κατά τα άλλα, έχουμε σημειακές δυνάμεις για σημειακο επεισόδιο με σημειακή αντιμετώπιση απο σημειακή, μονόπλευρη και εμονική ηγεσία.

      Διαγραφή