Αναφορά για να εξεταστεί η δυνατότητα παράλληλης εργασίας των στελεχών ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Αναφορά για να εξεταστεί η δυνατότητα παράλληλης εργασίας των στελεχών ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Να εξεταστεί η δυνατότητα διεύρυνσης των επαγγελμάτων που υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ασκήσουν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στις εκτός υπηρεσίας ώρες, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους, το οποίο μειώθηκε την τελευταία δεκαετία ζητά, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά (4023/01-10-2021) προς τον ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλο, συνηγορεί στο αίτημα που διατυπώνει με επιστολή της η Ένωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ), της οποίας υπήρξε αποδέκτης. Στην επιστολή καταγράφεται η υπάρχουσα κατάσταση με τους περιορισμούς σχετικά με την επ’ αμοιβή συμπληρωματική εργασία για τους ενεργεία αξιωματικούς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Ν.Δ. 1400/1973 και Π.Δ. 130/1984 (Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στον Στρατό) η πρόσθετη επ’ αμοιβή εργασία απαγορεύεται πλην των εξαιρέσεων που ισχύουν για τους υγειονομικούς αξιωματικούς, που μπορούν να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα ως ιδιώτες, καθώς και τους αξιωματικούς του Μουσικού Σώματος, που μπορούν να διευθύνουν δημοσίως ορχήστρες ή να παιανίζουν σε ιδιωτικές ορχήστρες.

Επίσης, όλοι οι ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί μπορούν να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά ιδρύματα κατόπιν αδείας των οικείων Αρχηγών.

Στην Αναφορά, γίνεται επίκληση των δυσκολιών, που σύμφωνα με την ΕΣΠΕΛ αντιμετωπίζουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων λόγω της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ζητείται η συγκρότηση σχετικής επιτροπής που θα εξετάσει το όλο ζήτημα της νομοθέτησης της παράλληλης εργασίας «υπό σαφείς κανόνες, όρους και προϋποθέσεις ώστε να μη θίγεται η ιδιότητα του Στρατιωτικού».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας στην Αναφορά του ζητά από τον υπουργό Άμυνας την αξιολόγηση του αιτήματος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και την ενημέρωσή του επ’ αυτού.

Η Επιστολή της ΕΣΠΕΛ:

ΘΕΜΑ: Παράλληλη Εργασία Στελεχών Υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΣΧΕΤ.: α. Ν.Δ 1400/1973 και β. Π.Δ 130/1984 (Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στον Στρατό)

1. Σας αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την Παρ. 3 του άρθρου 63 του (α) σχετικού, οι εν ενεργεία αξιωματικοί απαγορεύεται να ασκούν επ’ αμοιβή ιδιωτικό έργο ή εργασία η να ασκούν οποιοδήποτε βιοποριστικό επάγγελμα, πλην όμως:

α. Οι υγειονομικοί αξιωματικοί, μπορούν να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα ιδιωτικά κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, συμφώνως προς την ιατρική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις του περί Κώδικα Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος νόμου, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου.

β. Οι Αξιωματικοί του Μουσικού Σώματος, μπορούν να διευθύνουν δημοσίως ορχήστρες ή να παιανίζουν σε ιδιωτικές ορχήστρες και θεάματα επ' αμοιβή, με πολιτική περιβολή, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του οικείου Σχηματισμού.

γ. Όλοι οι ενεργεία αξιωματικοί (και με το ν.4407/2016 και οι Ανθστές και Υπαξκοί), μπορούν να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα κατόπιν αδείας των οικείων Αρχηγείων.

2. Συναφώς αναφέρεται, ότι σύμφωνα με την Παρ. 4 του άρθρου 25 του (β) σχετικού, απαγορεύεται στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ανθυπασπιστές να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα ή να ασχολούνται με οποιαδήποτε αμειβόμενη εργασία. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται στους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές και οπλίτες του Μουσικού, η δημόσια διεύθυνση ιδιωτικών ορχηστρών ή η συμμετοχή σε ιδιωτικές ορχήστρες και θεάματα, φορώντας πολιτικά, με αμοιβή μετά από ονομαστική εγκριτική διαταγή του Σχηματισμού, όπου ανήκουν.

3. Κατόπιν των παραπάνω η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προτείνει:

α. Την συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής, για την εξέταση της δυνατότητας διεύρυνσης των επαγγελμάτων (και υπό ποιες προϋποθέσεις) που θα μπορούν να ασκήσουν τα υπηρετούντα Στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις στις εκτός υπηρεσίας ώρες, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα τους, το οποίο μειώθηκε δραματικά την τελευταία δεκαετία.

β. Την ανάλογη ακολούθως τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Υπηρεσίας στον Στρατό, ώστε να επιτρέπεται στα Στελέχη η απασχόληση εκτός ωρών υπηρεσίας.

4. Θεωρούμε ότι οι Στρατιωτικοί αποτελούν μια από τις πιο παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού μας και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να παραγκωνίζονται εισπράττοντας μια διαφορετική αντιμετώπιση έναντι των υπολοίπων συμπολιτών που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η βούληση για απασχόληση και εργασία θα πρέπει να επιβραβεύεται και όχι να αποτρέπεται.

5. Η διατύπωση των εν ισχύ θεσμικών κειμένων θεσπίστηκε σε εποχές που τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με την υφιστάμενη ευρύτερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Η υπηρεσία θα έπρεπε να εξασφαλίζει ένα καλύτερο μισθολόγιο, στέγη και μια σειρά από άλλες παροχές που θα διευκόλυναν την ζωή των στελεχών (και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους) που διαρκώς είναι αντιμέτωποι με τις εγγενείς δυσκολίες του επαγγέλματος τους. Κατά τη στιγμή όμως, που δεν υπάρχει η αναμενόμενη στήριξη, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε τα στελέχη τιμωρητικά, αφήνοντας τα στην απόγνωση για το πώς θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα του μήνα.

6. Επισημαίνεται εξάλλου, ότι η νομοθέτηση της παράλληλης εργασίας υπό σαφείς κανόνες, όρους και προϋποθέσεις ώστε να μη θίγεται η ιδιότητα του Στρατιωτικού, θα συντελέσει στην επαύξηση της δημιουργικότητας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των Στελεχών μας.

Δείτε την σχετική αναφορά:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Η παραλληλη εργασια εν ενεργεια στελέχων θα ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.....παραλληλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι απαραίτητα.. εφόσον οι δουλειές που θα μπορούν να κάνουν είναι περιορισμένες (μερική απασχόληση), θα καλύψουν κυρίως θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού.. επιπλέον ήδη αρκετοί εργάζονται μαύρη εργασία και επομένως τώρα θα μπορείς να τους φορολογήσεις..

      Διαγραφή
  2. Οι στρατιωτικοί δεν χρειαζόμαστε παράλληλη εργασία. Χρειαζόμαστε κατάλληλες συνθήκες εργασίας σε αυτή που ήδη κάνουμε και επαρκές μισθολόγιο ώστε να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας με αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή