Πότε πέφτουν οι υπογραφές για τις Belharra-«Συνταγή» Rafale στις διαπραγματεύσεις-Τι θα γίνει με τις κορβέτες

Πότε πέφτουν οι υπογραφές για τις Belharra-«Συνταγή» Rafale στις διαπραγματεύσεις-Τι θα γίνει με τις κορβέτες

του Κώστα Σαρικά

Υπογραφές για τις τρεις φρεγάτες Belharra ακόμα και έως τα τέλη Νοεμβρίου είναι το τελευταίο δεδομένο που προκύπτει από τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις των αρμόδιων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεργασία με τα Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με τους Γάλλους της Naval Group. Διαπραγματεύσεις που άρχισαν την αμέσως επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση στο Παρίσι της ιστορικής συμφωνίας από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν.

Η ομάδα της Naval Group αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις έχει κυριολεκτικά «στρατοπεδεύσει» στην Αθήνα και βρίσκεται καθημερινά σε πολύωρες τεχνικές διαπραγματεύσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και την αρμόδια για σύνταξη της συμφωνίας ΓΔΑΕΕ προκειμένου να ρυθμιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «ομάδα» διαπραγμάτευσης του ΠΝ έχει ενισχυθεί με επιπλέον Στελέχη τα οποία φροντίζουν η συμφωνία ναι μεν να προχωρήσει με διαδικασίες Fast Track αλλά ταυτόχρονα να συμπεριληφθούν όλα τα ζητούμενα ώστε να μην προκύψουν στο μέλλον προβλήματα και «γκρίζα» σημεία. Και μπορεί ο Στόλος να προτάσσει την σιγουριά και τα σταθερά βήματα σε κάθε του κίνηση όμως στην περίπτωση των Belharra η διάθεση των αρμόδιων στελεχών είναι να ακολουθήσουν και «αεροπορικούς» ρυθμούς όπως έγινε στην πρόσφατη συμφωνία για τα μαχητικά Rafale.

Σε κάθε περίπτωση ναι μεν ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία όμως αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά το ζητούμενο για το Πολεμικό Ναυτικό είναι οι υπογραφές να πέσουν με όλα τα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών απόλυτα ρυθμισμένα. Άλλωστε η κατασκευή της πρώτης Ελληνικής Belharra σε καμία περίπτωση δεν εξαρτάται από την ημερομηνία των υπογραφών αφού το χρονοδιάγραμμα είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο. Η πρώτη Ελληνική Belharra θα παραδοθεί στον Ελληνικό Στόλο τον Μάρτιο του 2025 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και επίσπευση της παράδοσης.

Το Πολεμικό Ναυτικό όμως έχει έναν ακόμη λόγο να επιθυμεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία μέσα στο 2021 και αυτός αφορά την ανάγκη να «τρέξουν» και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα του Στόλου με κορυφαίο φυσικά αυτό της απόκτησης καινούργιων κορβετών.

Ενώ αναμένονται αποφάσεις τόσο για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ όσο και για απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων όπως τα Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά αλλά ενδεχομένως ακόμα και οι μεταχειρισμένες φρεγάτες Μ για τις οποίες το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού δεν σταμάτησε ποτέ. Με τον σχεδιασμό να προβλέπει ότι η «ομάδα» που διαχειρίστηκε με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για τις φρεγάτες και ολοκληρώνει τη συμφωνία αναμένεται να αξιοποιηθεί και στο επόμενο μεγάλο «project» που αφορά τις κορβέτες, αφού «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Και μάλιστα να ενισχυθεί με επιπλέον Στελέχη ώστε να προχωρήσουν και σε αυτό το ζήτημα οι διαπραγματεύσεις και να «κλειδώσει» και η νέα κορβέτα του Στόλου.

Και ενώ η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες έληξε με Γαλλική «νίκη» αλλά και την Ελληνική πλευρά -τόσο πολιτική ηγεσία όσο και Πολεμικό Ναυτικό- να κάνουν λόγο για μια εξαιρετική συμφωνία που φέρνει στο Στόλο ένα «Game Changer» πλοίο και στη χώρα έναν πανίσχυρο σύμμαχο μια νέα «ναυμαχία» αναμένεται με επίκεντρο τις κορβέτες.

Η «σφήνα» των Ιταλών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) της Fincantieri με δεδομένο πλέον το ενδιαφέρον της Ιταλικής εταιρείας για να επενδύσει στα ναυπηγεία της Ελευσίνας αλλά και τους Ολλανδούς «μνηστήρες» της Damen να παραμένουν στο «παιχνίδι» προμηνύουν σκληρή αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως τόσο για λόγους ομοιομορφίας όσο και για στρατηγικής επιλογής μεγάλο και ακλόνητο φαβορί παραμένουν οι Γαλλικές Gowind.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η βούληση επιτελους για την απόκτηση των ναρκοθηρευτικων επισκιάζει και τα νέα για την απόκτηση κορβετων για τον απλούστατο λόγο, όπου υπάρχουν νάρκες δεν πάνε ούτε οι φρεγάτες ούτε οι κορβετες αλλά τα ναρκοθηρευτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή