Ελλάδα: Το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στις ΕΔ (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Ελλάδα: Το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στις ΕΔ (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Μόνο 17 από τα 27 κράτη-μέλη της Συμμαχίας, «πιάνουν» τον μέσο όρο. Τελευταία η Τουρκία

Οι γυναίκες υπηρετούν στον στρατό, από διάφορες θέσεις για ένα μεγάλο πλέον χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η αποδοχή γυναικών τον περασμένο αιώνα σε μη διοικητικές, μάχιμες και ηγετικές θέσεις οδηγεί στην αναθεώρηση του ρόλου τους στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς δεν έχει επιτευχθεί η ισότιμη εκπροσώπησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, για την εκπροσώπηση των δύο φύλων στις Ένοπλες Δυνάμεις, το ποσοστό των γυναικών που υπηρετούν ενεργά στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών-μελών της Συμμαχίας, κυμαίνεται από το απογοητευτικό 0,3% έως 20%.

Συγκεκριμένα τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ουγγαρία (20%), Ελλάδα (19%), ΗΠΑ (17%) και τα χαμηλότερα σε Τουρκία (0,3%), Ιταλία και Μαυροβούνιο (0,6%).

Σημειώνεται πως 17 χώρες από τα 27 συνολικά κράτη-μέλη της Συμμαχίας καταγράφουν ποσοστό 12% και άνω που είναι και μέσος όρος.

Κλικ για μεγέθυνση:

Εξαιρετικά χαμηλό επίσης είναι το ποσοστό των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Υπ. Άμυνας, αφού φτάνει μόλις στο 0,7%. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, πριν λίγες ημέρες με σχετική απόφασή του άνοιξε το δρόμο ώστε να επιτρέπεται στις γυναίκες να διεκδικήσουν χωρίς μια θέση σε όλες τις υπηρεσίες και τις βαθμίδες.

Στον αντίποδα της Ινδίας ή της Τουρκίας, όσο και άλλων φυσικά χωρών, είναι κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι χώρες της Σκανδιναβίας που καταγράφουν υψηλά ποσοστά ένταξης γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και επίσης τους δίνουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν σε μάχιμες υπηρεσίες.

Άλλες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τουρκία, όπως ήδη επισημάνθηκε, ή την Πολωνία καταγράφουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στον στρατό παρά το γεγονός ότι και αυτές επιτρέπουν την συμμετοχή τους σε μάχιμες θέσεις. Όπως εκτιμάται και εδώ ρόλο παίζουν πολλοί παράγοντες που αφορούν θέματα κουλτούρας, κοινωνικής νόρμας και φυσικά διοικητικές αγκυλώσεις και νοοτροπίες εντός των ενόπλων δυνάμεων εμποδίζουν τις γυναίκες να γίνουν δεκτές και να εξελιχθούν.

Παρόλο που δεν ήταν διαθέσιμα συγκεκριμένα συγκρίσιμα στοιχεία, οι χώρες όπου οι γυναίκες στρατολογούνται όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο και η Βόρεια Κορέα έχουν φυσικά υψηλή γυναικεία συμμετοχή στις ένοπλες δυνάμεις. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα συστήματα επιλεκτικών υπηρεσιών - όπου οι νέοι καλούνται να αφιερώσουν χρόνο στον στρατό ή σε κοινωνικούς σκοπούς - όπως για παράδειγμα στη Σουηδία ή τη Νορβηγία.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης πρέπει να πούμε και ότι η Ελλάδα μαζί με την Αμερική και δυο τρεις χώρες ακόμη είναι οι μόνες χώρες που πληρώνουν το ΝΑΤΟ άμεσα και στο ακέραιο χωρίς να χρωστούν τίποτα. Ενω οι γνωστοί μπαταχτσιδες τους οποίους κατονόμασε ο Τραμπ μαζι μέσα και οι αλλόθρησκοι εχθροί μας μαζί και τα κολληταρια τους μια χαρά απαιτουν και παίρνουν τα παντα από το ΝΑΤΟ επειδη ακριβώς υπάρχουν οι ραγιάδες και τα κορόιδα. Κατά τα άλλα το μόνο που ενδιαφέρει όσους που υπηρετούν εκεί είναι τα μιστά και η καλοπέραση στα εξωτερικά; Αντε γειααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή