Έρχονται 1.700 επιπλέον μόνιμες προσλήψεις ΕΠΟΠ στις ΕΔ-Πότε ανακοινώνονται

Έρχονται 1.700 επιπλέον μόνιμες προσλήψεις ΕΠΟΠ στις ΕΔ-Πότε ανακοινώνονται

ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Επιπλέον 1.700 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού και τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο για το 2022, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Ήδη μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 3.000 προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. και ΟΒΑ με συνολικό «ταβάνι» τις 15.500 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας.

Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ανοίγει το δρόμο για νέες προσλήψεις στον Ελληνικό Στρατό (αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία), προκειμένου να θωρακιστεί αμυντικά η χώρα, κυρίως σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου.

Η εκπαίδευση των ΕΠ.ΟΠ. περιλαμβάνει:

Αρχική εκπαίδευση, διάρκειας 14 εβδομάδων (6 εβδομάδες βασική και 8 εβδομάδες εκπαίδευση μαχητή).

Εκπαίδευση στην ειδικότητα, διάρκειας από 4 έως 113 εβδομάδες, ανάλογα με την ειδικότητα.

Εκπαίδευση Υποψήφιων Βαθμοφόρων, διάρκειας 4 εβδομάδων.

• Επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Μονάδα Υπηρέτησης

• Εκπαίδευση μετά τη Μονιμοποίηση, διάρκειας 4 εβδομάδων.

Σκοπός είναι να καταστούν ικανοί μαχητές και άριστοι γνώστες της ειδικότητάς τους, των οπλικών συστημάτων, μέσων και υλικών που χειρίζονται και απαιτούν εξειδίκευση, ώστε να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής της Μονάδας που υπηρετούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες προσκλήσεις για ΕΠ.ΟΠ. θα ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 19/10/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Ενώ υπάρχουν σοβαρότατες ανάγκες σε ΕΠΟΠ και προσωπικό, αποφάσισαν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ να στείλουν καταδρομείς στο Σαχέλ. Αυτό δεν παραλογισμός αλλά σχιζοφρένεια. Τα νότια σύνορά της Ελλάδος έγιναν η Νιγηρία και το Μάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eαν εισαι στρατιωτικος τοτε δεν εχεις καταλαβει που βρισκεσαι. Τα στελεχη πρεπει να εχουν πολεμικες εμπειριες, αλλιως θα την παθουμε οπως στην Αρμενια.

      Διαγραφή
  2. Οι Ράμπο μπορούν να εκτονωθούν βλέποντας πολεμικά βίντεο. Το επιχειρησιακό περιβάλλον στο Σαχέλ ουδεμία σχέση έχει με τον Έβρο, το Αιγαίο και την απειλή (Τουρκία). Οι εμπειρίες από έναν πόλεμο τζιχαντιστών ατάκτων δεν προσθέτουν καμία επιχειρησιακή αξία, τουναντίον ανοίγουν άλλες τρύπες. Εκτός αν είναι εμπειρία η φύλαξη σκοπιάς εντός στρατοπέδου.
    Η Ελλάδα το χρέος της απέναντι στην Ευρώπη το έκανε και με το παραπάνω το 2020 στον Έβρο. Μετά για το ευχαριστώ εισέπραξε την χλεύη της ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
    Οι χώρες που πάνε στο Σαχέλ ούτε απειλή (casus belli) αντιμετωπίζουν, ούτε προσφέρουν ασφάλεια στην ΕΕ. Δηλαδή δεν φτάνει η καθημερινή φύλαξη των Ανατολικών συνόρων της ΕΕ τώρα θέλουν η Ελλάδα να αναλάβει εργολαβία και τον Νότο!
    Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική όσο και να προσπαθούν να την περιτυλίξουν με επιχειρησιακό όφελος (μηδέν). Η καλύτερη εκπαίδευση και εμπειρία αποκτάται στο Αιγαίο και στον Έβρο, δηλ. εκεί που θα πολεμήσουν.
    Δεν περισσεύουν λεφτά από τον φορολογούμενο για να στέλνονται οι στρατιώτες να υποστηρίζουν τα Γαλλικά συμφέροντα, ΕΚΤΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και οι Γάλλοι να διευκρινίζουν ότι η αμυντική συμφωνία ισχύει μόνο εντός Ελληνικής επικράτειας.
    Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν να φυλάξουν πλέον του χερσαίου εδάφους, περίπου 6000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και το προσωπικό δεν περισσεύει.
    Ας εξηγήσει το ΣΑΓΕ στον Ελληνικό λαό τα κενά άμυνας που αφήνει η αποστολή στρατού στην Αφρική.
    Ο μόνος λόγος για να πάνε τα στελέχη στην Αφρική είναι για να βγάλουν κάποια χρήματα με την πείνα που έχει πέσει στην Ελλάδα. Χειμώνας έρχεται το πετρέλαιο στο 1,17 το ηλεκτρικό στα ύψη, οπότε με κίνδυνο της ζωής τους θα αυξήσουν το εισόδημά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς θα μπορούσαμε να έχουμε σήμερα αξιωματικούς με πολεμική πείρα, αφού η χώρα, κατά ευτυχή συγκυρία, ζει εν ειρήνη από το 1949 μέχρι σήμερα. Η απάντησις είναι απλή. Όπως ακριβώς αποκτούν πολεμική πείρα οι Στρατοί των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, των εταίρων μας στην ΕΕ και όλων των πολιτισμένων κρατών του κόσμου. Μετέχοντας σε αποστολές «εκτός συνόρων», πολλές από τις οποίες ονομάζονται ειρηνευτικές.
    Δεν μπορεί όμως μια χώρα να θέλει να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος ή εταίρος χωρίς να μετέχει σε τέτοιες αποστολές. Και αυτή είναι μια πολιτική διάστασις του ζητήματος, που υφίσταται ανεξαρτήτως της ανάγκης να έχουμε Στρατό εμπειροπόλεμο. Να μην μας διαφεύγει ότι ο εχθρός τον οποίο αντιμετωπίζουμε, πέρα από το γεγονός ότι μετέχει συστηματικώς σε αποστολές εκτός συνόρων, πλουτίζει την πείρα των στελεχών του, τα οποία ευρίσκονται σε συνεχείς εμπλοκές με τους Κούρδους, ενώ προσφάτως ενεπλάκησαν και σε μεγάλης κλίμακος επιχειρήσεις στην Συρία.
    Για να επανέλθουμε όμως στην πολιτική πτυχή, θα θυμίσουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 υποχρεωθήκαμε να μετάσχουμε στην αποστολή επιβολής ειρήνης στην Σομαλία, διότι διαφορετικά αντιμετωπίζαμε τον κίνδυνο να τερματισθεί η στρατιωτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και να αποχωρήσουν οι κυανόκρανοι από την Μεγαλόνησο. Απεριφράστως μας ελέχθη τότε πως δεν είναι δυνατόν να ζητούμε να αναλαμβάνει ενέργειες προς όφελός μας ο ΟΗΕ, εάν δεν έχουμε ενεργό συμμετοχή σε κάποιες επιχειρήσεις του.
    Τώρα βλέπουμε την προοπτική αναπτύξεως δυνάμεων στην Αφρική (Σαχέλ). Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε την ελληνο-γαλλική συμφωνία για να το κάνουμε. Έπρεπε ήδη να είμαστε εκεί. Εν τέλει για ευρωπαϊκή επιχείρηση πρόκειται. Και ας αφήσουν τους κλαυθμούς οι διάφοροι που αντιδρούν σε κάθε στρατιωτική ανάπτυξη. Πέρα από πολιτικές και πέρα από συμφωνίες ο Στρατός χρειάζεται πολεμική πείρα. Όποιο και αν είναι το κόστος. Διαφορετικά την κρίσιμη στιγμή, κινδυνεύουμε να την πάθουμε όπως οι Αρμένιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απολύτως σωστά και λογικά όσα αναφέρεις. Να προσθέσω μόνο ότι και η επιτελική εμπειρία που θα αποκτηθεί στο πεδίο πραγματικών συγκρούσεων είναι απολύτως απαραίτητη. Όσο για τις αποστολές να θυμίσουμε στους διάφορους αχρηστερούς άσχετους, ότι και στην Κορέα συμμετείχαμε για τους ίδιους λόγους. Επιτέλους πρέπει να συνεισφέρουμε και εμείς για να έχουμε "πρόσωπο" στις συμμαχίες και να μην μας λένε "beggars can't be choosers".

      Διαγραφή
    2. Το Γαλλικό ταγμα στον πολεμο της Κορέας ειχε διοικητη τον Ραλφ Μονκλάρ, ο οποιος ειχε υποβιβασθεί απο τον βαθμο του Στρατηγου - Διοικητου Σωματος Στρατου στον βαθμο του Αντισυνταγματάρχη. Για να μπορεσει να πολεμησει στην Κορεα.

      Διαγραφή
  4. Η συμμετοχή μέχρι σήμερα των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε όλες τις αποστολές του εξωτερικού έγινε υπό την απόφαση του ΟΗΕ (mandate) ακόμα και γι’ αυτές του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ υπήρχε ένα επίσημο mandate. Η εντολή αυτή καθορίζει τη μορφή διοίκησης υπό την οποία τίθενται οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς επίσης καθορίζονται και οι κανόνες εμπλοκής.
    Στο Σαχέλ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ MANDATE ΤΟΥ ΟΗΕ, αλλά είναι εθνική Γαλλική επιχείρηση με την δήλωση πολιτικής στήριξης των συμμετεχόντων κρατών και την εκχώρηση της διοίκησης στον Γάλλο διοικητή. Η πλήρης διοίκηση ασκείται από τον Γάλλο αρχηγό ΕΔ (Μακρόν).
    Άρα για πρώτη φορά στην ιστορία ο ελληνικός στρατός εκχωρείται όχι υπό διεθνή συνασπισμό / οργανισμό αλλά σε κράτος (Γαλλία).
    Αύριο 21 Οκτωβρίου 2021 είναι ιστορική μέρα και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράφει και παραδίδει ένα τμήμα του Ελληνικού στρατού στους Γάλλους.
    Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποδείξει σε κανένα και τίποτα. Το αποδεικνύει η ιστορία της. Στον Α’ΠΠ και στον Β’ΠΠ πολέμησε τους ΝΑΖΙ (φίλους κάποιων?). Πού ήταν οι Αμερικανοί στον Α’ΠΠ όταν μάτωσε η Ευρώπη και η Ελλάδα?. Η υπεροπτική και ρεβανσιστική στρατηγική της Νορμανδίας που κουβαλάνε οι Αμερικανοί τέλειωσε, πέθανε και θάφτηκε στο Αφγανιστάν, στο ΙΡΑΚ, στο Βιετνάμ, στη Συρία, στη Λιβύη κ.λπ.
    Οι ανασφαλείς και οι αφελείς μάλλον θα πρέπει να θυμηθούν τον ρόλο των ΗΠΑ στην Κύπρο το 1974 και στα Ίμια το 1996. Κακομοίρης δεν γεννιέται κάποιος αλλά γίνεται και δυστυχώς η Ελλάδα έχει πολλούς κακομοίρηδες, ανθρωπάκια, δουλοπρεπείς.
    Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, αλλά 200 χρόνια από την επανάσταση τα δουλάκια ψάχνουν τους προστάτες τους και όταν τους βρίσκουν πανηγυρίζουν και σκύβουν να τους προσκυνούν.
    Στα Ίμια δεν φύλαξε ο Λυμπέρης ανατολική και δυτική βραχονησίδα γιατί δεν είχε κόσμο. Σήμερα ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος και ο ΑΓΕΕΘΑ αύριο παραδίδει μέρος του στρατού μας στους Γάλλους στην Αφρική ! Είναι για κλάματα.
    ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ (ΠΛΗΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ) ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΑΠΕΙΛΗ. ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ.
    ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ενα ΔΕΝ αιρει το αλλο. Αλλο πραγμα η ελλειψη προσωπικου και τελειως αλλο η μη πολεμικη εμπειρια των στελεχων.

      Διαγραφή
    2. Τι σχέση έχει η Νορμανδία με το Βιετνάμ? Καμμία απολύτως. Εαν επιλέξουμε να είμαστε μόνοι μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ,
      η Τουρκία δεν θα χρειασθεί να κάνει πόλεμο για να πάρει οτι επιδιώκει. Και δεν φταίει το Σαχέλ που λείπει ανθρώπινο δυναμικό, αλλά οι Μεϊμαράκηδες που μείωσαν την θητεία στους 9 μήνες....

      Διαγραφή
  5. Μάλιστα, άλλος ένας από τους "καλυτερότερους" του συστήματος της παρέας, που αφού πέρασε από θέσεις εξωτερικού (πάντα με το "σπαθί" του) και παντελόνιασε κάτι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώπουλα αφορολόγητα, έμαθε φυσικά και μια λέξη, εν προκειμένω "mandate" και ως γνήσιος ανιστόρητος γραικύλος την "πέταξε" σε ένα ασυνάρτητο κείμενο - ανάρτηση, όπου ανακάτεψε (τουρκιστί "αχταρμά") τον Κάλβο, προστάτες και δούλους, τον Α'ΠΠ, την απόβαση στην Νορμανδία, τα 200 χρόνια από την επανάσταση, διάφορες άλλες βλακείες και φυσικά τον πάντα "in" αντιαμερικανισμό, για να έχει και αποδείξεις σε αυτούς που τον "πατρονάρουν" και να ξαναβρεί (όχι ότι έχασε και κάτι με την ΝΔ) τις θέσεις που "γουστάρει". Όσο για αυτά που αναφέρει για ΝΑΤΟ, όταν λοιπόν υπηρετούσαν - υπηρετούν σε θέσεις της συμμαχίας, ας σηκωθούν κάποια στιγμή και να "χτυπήσουν το χέρι" στο τραπέζι και να απαιτήσουν εναντίον του ανεκδιηγητου Γ.Γ. τα αυτονόητα, αλλά "who cares?" "είναι πολλά τα λεφτά Άρη" και πρέπει να δούμε και λίγο από "τας ευρώπας" που απαιτούν και η χαριτωμένες σύζυγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρα πολυ ευστοχο σχολιο!!! Συντομο και περιεκτικο!!!! Nota bene: Θα αφαιρουσα μονο τη λεξη βλακείες, οχι οτι δεν ειναι...... αλλα αυτο δεν κανει το σχολιο λιγωτερο απο εξαιρετικο.

      Διαγραφή
  6. " Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ανοίγει το δρόμο για νέες προσλήψεις στον Ελληνικό Στρατό (αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία), προκειμένου να θωρακιστεί αμυντικά η χώρα, κυρίως σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου"
    Λίγο παράδοξο από τη μία να γίνονται προσλήψεις για να θωρακιστεί αμυντικά η χώρα και ταυτόχρονα να στέλνει η Ελλάδα στελέχη στην Αφρική για να υποστηρίξουν την Γαλλική πολιτική. Εκεί πηγαίνουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που πληρώνει τώρα ο κόσμος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Αιγαίο είναι μια καθημερινή πολεμική εμπειρία. Για αυτό σκοτώθηκαν ο Σιαλμάς, ο Ηλιάκης και όλοι οι ήρωες της πατρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι επιεικως, παντελώς εκτός θέματος, εκτός και εάν έχεις πάθει ελαφρύ εγκεφαλικό και δεν κατάλαβες τίποτα, ούτε από την ανάρτηση ούτε από τα σχόλια.

      Διαγραφή