Βάπτισμα πυρός για τα νέα όπλα των ΕΔ: Στον «Παρμενίων» θα μπουν σε δράση Kiowa-Mark V-UAVs Heron

Βάπτισμα πυρός για τα νέα όπλα των ΕΔ: Στον «Παρμενίων» θα μπουν σε δράση Kiowa-Mark V-UAVs Heron

Στη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» θα μπουν σε δράση τα ελικόπτερα Kiowa, τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V και τα UAVs Heron

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 14/09/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στη μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, τον «Παρμενίωνα», που αναμένεται να διεξαχθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οι επιτελείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να αξιολογήσουν σε πολλά σενάρια και σε μια τέτοιας κλίμακας και υψηλού επιπέδου δραστηριότητα όλα τα νέα οπλικά συστήματα του Στρατού.

Πέρυσι, λόγω της παρατεταμένης τουρκικής προκλητικότητας και της κρίσης στο Αιγαίο, η άσκηση «Παρμενίων» δεν είχε πραγματοποιηθεί. Εντούτοις, στο διάστημα που μεσολάβησε οι Ένοπλες Δυνάμεις προμηθεύτηκαν αξιόλογα νέα όπλα (όπως τα UAVs Heron), ξεκίνησαν να δοκιμάζουν όπλα που μόλις είχαν αποκτηθεί (όπως τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V και τα ελικόπτερα Kiowa) ή επανέφεραν στην... ενεργό δράση οπλικά συστήματα που ήταν καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών (όπως τα ελικόπτερα ΝΗ90 και τα μαχητικά Mirage).

ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΧΙΟ. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο φετινός «Παρμενίων» έχει για την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ αλλά και των υπόλοιπων κλάδων ξεχωριστή σημασία. Τα νέα αποχτήματα του Ελληνικού Στρατού θα δοκιμαστούν δηλαδή στην πράξη, στην πιο μεγάλη άσκηση. Θα κάνουν βολές και θα συμμετέχουν σε βασικά κομμάτια του «Παρμενίωνα» που έχουν σχεδιάσει οι επιτελείς τόσο στην περιοχή του Έβρου όσο και στη Χίο, όπου εκτός απροόπτου θα είναι το νησί όπου θα πραγματοποιηθεί μέρος της τελικής φάσης. Και θα περιλαμβάνει, όπως προεξοφλείται, και σενάριο ανακατάληψης νήσου από τις Ελληνικές δυνάμεις. Η παρουσία των νέων όπλων στην άσκηση εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις δυνατότητες των συστημάτων αλλά και για τα λάθη που θα πρέπει να διορθωθούν.

Για παράδειγμα, θεωρείται βέβαιο ότι κάποια από τα 70 ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης ΟΗ-58D Kiowa Warrior που διαθέτει πλέον ο Ελληνικός Στρατός θα συμμετάσχουν σε σενάρια και αποστολές αναγνώρισης στον «Παρμενίωνα». Εξάλλου, ήδη από τον περασμένο Μάιο οι «Ινδιάνοι των αιθέρων» έδειξαν ότι είναι πανέτοιμοι να αποτελέσουν «ασπίδα» για τα νησιά και τα σύνορα, αφού συμμετείχαν για πρώτη φορά σε άσκηση και πιο συγκεκριμένα στη διμερή άσκηση «Κένταυρος 21» που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη. Η προσθήκη τους στο οπλοστάσιό μας είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι για πρώτη φορά οι πιλότοι ελικοπτέρων θα εκπαιδεύονται εξαρχής σε ελικόπτερα μάχης, όπως τα Kiowa, και όχι σε μεταφορικά, όπως είναι τα Χιούι.

Το βάπτισμα του πυρός στη μεγαλύτερη ελληνική διακλαδική άσκηση αναμένεται να πάρουν και τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου (Mark V). Τα σκάφη μάς παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ την άνοιξη του 2020 και ήδη έχουν λάβει μέρος σε ασκήσεις. Όμως, τώρα, μετά τη δημιουργία και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), θα διαπιστωθεί η συμβολή τους σε κρίσιμα «επεισόδια» ανορθόδοξου πολέμου και σε καταστάσεις που απαιτούν ταχεία αντίδραση. Και τέτοια σενάρια έχουν σχεδιαστεί από το ΓΕΕΘΑ για τον «Παρμενίωνα».

Σημειώνεται ότι ο «Παρμενίων» πραγματοποιείται σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συμμετοχή σ’ αυτόν ακόμη και από το σημείο όπου επιχειρούν συνήθως. Τα UAVs Heron που αποκτήθηκαν προσφάτως ήδη επιχειρούν από τη Σκύρο στο πεδίο της επιτήρησης, όμως δεν αποκλείεται να μπουν σε κάποιο σενάριο της άσκησης.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΟΓΩ COVID. Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού αναμένεται να είναι αυστηρά σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση από προσκεκλημένους και επισήμους της τελικής φάσης της άσκησης. Οι προσκεκλημένοι (ανάμεσά τους και ξένοι επισκέπτες) παρακολουθούν συνήθως την τελική φάση από το παρατηρητήριο στο πεδίο βολής «Αετός» στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή τη φορά όμως για να αποφευχθεί εξάπλωση του κορωνοϊού αναμένεται να υπάρξει αναδιάταξη χώρου και βέβαια θα απαιτηθεί η προσέλευση να γίνει με προϋποθέσεις (τεστ, εμβολιασμός).

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Kiowa; Να υποθέσω θα δούμε και Μ38 και Μ151 και Μ35 και Μ37; Έφυγε ο φωτοσελφάκιας και άφησε παρακαταθήκη, όχι αστεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή