Αμετάθετο Στρατιωτικών-Μετάθεση σε τόπο προτίμησης: Τι ισχύει

Αμετάθετο Στρατιωτικών-Μετάθεση σε τόπο προτίμησης: Τι ισχύει

Χαράλαμπος Χάχαλης LL.M.-ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ-απόφοιτος Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η ισχύουσα στρατιωτική νομοθεσία προβλέπει για ορισμένες κατηγορίες στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων το περιβόητο «αμετάθετο», ή μετάθεση-τοποθέτηση σε συγκεκριμένο τόπο προτίμησής τους. Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος υπαγωγής των στρατιωτικών στις επίμαχες ρυθμίσεις, κάτωθι επιχειρείται μια συνοπτική αποδελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου των εν λόγω ειδικών νομοθετικών διατάξεων.

Ειδικότερα:

Οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων ή γονείς ενός τουλάχιστον τέκνου με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους. Για τον προσδιορισμό του εν λόγω κριτηρίου, ως μέλη της οικογένειας θεωρούνται ο σύζυγος και τα άγαμα παιδιά ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών ή μέχρι είκοσι πέντε (25) ετών εάν φοιτούν σε σχολές τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της φοίτησης βεβαιούμενης με πιστοποιητικό της οικείας Σχολής, καθώς και τα ανίκανα για εργασία, λόγω αναπηρίας, άγαμα παιδιά ανεξάρτητα από ηλικία. Η ανικανότητα για εργασία πιστοποιείται από την Ανωτάτη κατά κλάδο Υγειονομική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου.

Επίσης, στον τόπο της προτίμησής τους υπηρετούν, υποχρεωτικά, ύστερα από αναφορά τους, στελέχη που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή τελούν σε χηρεία και έχουν ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο, καθώς και στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο ή έχουν οριστεί με δικαστική απόφαση ως ανάδοχοι γονείς ανηλίκου, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, ή με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου, είτε με αναπηρία είτε με σακχαρώδη διαβήτη. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι εξήντα επτά τοις εκατό (67%) τουλάχιστον, ενώ για το σακχαρώδη διαβήτη απαιτείται να είναι πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον.».

Τα προαναφερόμενα στελέχη υπηρετούν, υποχρεωτικά, στον τόπο της προτίμησής τους, μετά από σχετική αναφορά τους προς την Υπηρεσία τους.

ΠΗΓΗ: lawspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Έχω την εντύπωση ότι κάνετε λάθος.υπαρχει και παράγραφος που λέει ότι η παράγραφος εφαρμόζεται αναλόγως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο έχω την εντύπωση και άλλο να είσαι σίγουρος... Οπότε μην πετάς αερολογίες....

      Διαγραφή
    2. Αν υπάρχει Μονάδα που δικαιολογεί την ειδικότητα και τον βαθμό του. Π.χ. Δεν μπορώ να δηλώσω τόπο συμφερόντων κοζάνη και να μην έχει Μονάδα Π.Ν. ή Π.Α.....

      Διαγραφή
  2. Οι εντυπώσεις είναι για να βρισκόμαστε σε συζήτηση μπας και αλλάξει κάτι με τα λόγια . Ασ αφήσουμε τις αερολογιες και τον διχασμο και ασ πιάσουμε δουλειά ΚΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΝΌΜΑΣΤΕ (υποψην γιαυτους που κοβοντε για τους τριτεκνους ισχυει κανονικοτατα ο νομος εκτος αν κανεις καμθα γκαφα στις φρουρες ου δηλωνεις και οσο για τους ανωτερους εκει αναγκαστικα καποιος που θελει να παει ψηλά και πρεπει να ασξισει διοικηση θα παρει γιατι απο μονος του θα το ζητησει )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι διαλύθηκε το Στρατευμα. Αμεταθετο λοιπόν. Ωραία...πολύ ωραία ατμόσφαιρα . Ο Στρατιωτικός είναι υπηρέτης της Πατρίδας και οφείλει να προσαρμόζει τις προσωπικες και τις οικογενειακες του υποχρεώσεις, στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Το αντίστροφο ΔΕΝ μπορεί επ ουδενί να είναι θεμιτό και ηθικό. Η Πατρίδα του εξασφαλίζει το μελλον αυτού και τής οικογένειας του. Ακόμα κα στα πεθερικά και στ αδέλφια του. Είναι τουλάχιστον ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ κάποιοι με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και συνδικαλιστικές πρακτικές της δεκαετίας του 80 και του 90, να παρασιτουν εις βάρος των συναδελφων τους. Και παρακαλώ πολύ, αφήστε στην άκρη τα νομικιστικα. ΔΕΝ είναι δημόσια πολιτική Υπηρεσία το Στράτευμα. Ούτε ένστολοι πολίτες.. !!! Αυτά έκαναν στα Σώματα Ασφαλείας τα τελευταία χρόνια και είδαμε τ αποτελεσνατα και τα χάλια τους. Κάηκε η Ελλάδα φέτος. Γι αυτό λοιπόν, αφήστε οι δικαιωματιστες τα παιχνίδια νε το Στράτευμα με νομικιστικες μπούρδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι χουντικοί ξαναεμφανίστηκαν. 2021 έχουμε μπάρμπα!!!!!!!!!!!!!Όχι 1967.

      Διαγραφή
  4. Ενημερώνω τους ενδιαφέροντες συναδέρφους ότι άπαξ και αποφασίσει η υπηρεσία μετάθεση πετάει ένα για υπηρεσιακούς λόγους και σε στέλνει αδιάβαστο. Ο υποφαινόμενος είμαι παθών και μου δόθηκε μετάθεση αν και είχα την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία όπως προβλέπεται, παρόλα αυτά ο Στρατηγός του Β κλάδου στο συμβούλιο και αφού τον ενημέρωσε ο εισηγητής ότι δε πρέπει να μετατεθώ γιατί εμπίπτω στις ειδικές κατηγορίες, είπε να πάει και μου βγήκε κανονικά ΦΠ παρά τις προσφυγές κτλ ενώ μπορούσα να κάνω και ασφαλιστικά μέτρα αλλά το πιθανότερο ήταν να είχα ήδη άρει μετάθεση και να διόρθωναν το λάθος τους με την επιστροφή μου στον τόπο επιθυμίας, όπως έγινε με γνωστό μου συνάδερφο με τα ιδια προβλήματα (επέστρεψε μετά από 1 χρόνο). Το πλέον οξύμορο της κατάστασης είναι ότι τη μετάθεση μου εγγράφως δεν επιθυμούσαν ο Δκτής Τάγματος και Συγκροτήματος Ε/Π καθώς ενημέρωσαν το ΓΕΣ ότι στη θέση που ήμουν είμαι ο μοναδιός και απαραίτητος ενώ στη θέση που με μετάθεταν υπήρχε πληθώρα Αξκων του βαθμού και της ειδικότητας μου. Να σημειώσω εδώ ότι ο Δκτής Τάγματος και Συγκροτήματος ήταν οι ίδιοι στο Λόχο που έφευγα και σε αυτόν που πήγαινα και ήξεραν τις ανάγκες σε προσωπικό καλύτερα από τον καρακλοκένταυρο στρατηγό που αποφάσισε την μετάθεση χωρίς να με γνωρίζει και πόσο μάλλον χωρίς να λάβει υόψη τις ανάγκες του Στρατεύματος όπως των ενημέρωσε εγγράφως η Μονάδα μου και ενώ άνηκα σε ειδική κατηγορία και ήμουν απαραίτητος εκεί που ήμουν με μετάθεσε. Οπότε καλός ο νόμος αλλά εξαρτάται και από τα κέφια των απο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένταξη το πιάσαμε το υπονοούμενο, σε λυπόμαστε και συμπάσχουμε μαζί σου, ακόμη κλάψαμε και τα δάκρυα μας κύλησαν στο πάτωμα. Μα τέτοια αγνωμοσύνη, τόσο άκαρδοι οι κύριοι συνάδελφοι; Κλαψε λίγο ακόμα και ενημέρωσε τον συνδικάλα πριν αποστρατευτεί τελείως, άσε που ολο αποστρατεύεται και όλο κυκλοφορεί στα γραφεία. Κλαψ, κλαψ, σνιφ, σνιφ. Και κάτι άλλο που δεν έμαθες ακόμη ένστολο υπάλληλάκι, οι αναντικατάστατοι, απαραίτητοι και οι μοναδικοί (εδώ γελάμε) υπάρχουν στα νεκροταφεία, όπως είπε και ένας κανονικός Αμερικανός Στρατηγός και όχι οι τυχάρπαστοι που περιφέρονται πέριξ της Μεσογείων.

      Διαγραφή
  5. Ήθελα να ρωτήσω τη ισχύει στην περίπτωση μου που η γυναίκα μου έχει ανήλικο τέκνο από τον προηγούμενο γάμο και έχει συνεπειμελια με τον πρώην άντρα της και το παιδί μένει μαζί μας αλλά από το νόμο το βλέπει κάθε ΣΚ αλλά δεν υπογράφει ο πρώην άντρας να φύγει εκτός νόμου σε περίπτωση μετάθεσης μου τότε τι γίνετε με της μετάθεσης μου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είσαι στα μέλια ακόμη, τότε προχώρα και μην το σκέφτεσαι όσο ακόμη υπάρχει η συν.. επί.. μέλια. Για σένα μόνο έχει γραφτεί ολόκληρη επιστολή η γνωστή "προς αγραμματίους" από τον απόστολο.... εεεε..όποιον θέλεις τέλος πάντων.

      Διαγραφή
  6. Οι Νόμοι είναι για να εφαρμόζονται και όχι γιατί οι έχοντες την εξουσία εκτέλεσης των Νόμων, τους εφαρμόζουν κατά το δοκούν. Βέβαια έχει επιτευχθεί άθελα ή μη, ο διαχωρισμός των ικανοποιημένων από τους μη ικανοποιημένους καθώς "οι μεν επιτίθονται στους δε", φυσικά ο καθένας προς όφελος του. Στο Στρατό Ξηράς το πρόβλημα είναι μεγάλο διότι ΟΛΟΙ αυτοί που πέρασαν από τις μεγάλες καρέκλες (πολιτικοί ή στρατιωτικοί) δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να λύσουν το ΜΕΓΑ πρόβλημα: τις μεταθέσεις!! Η θέσπιση αμετάθετου μετά από κάποια χρόνια υπηρεσίας κρίνεται επιβεβλημένη πλέον για ΟΛΟ το προσωπικό. Σωστά γράφει ο ΑΓΚ (4-9-21 11:04 μμ) "Ο Στρατιωτικός είναι υπηρέτης της Πατρίδας και οφείλει να προσαρμόζει τις προσωπικές και τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Η Πατρίδα του εξασφαλίζει το μέλλον αυτού και τής οικογένειας του. Ακόμα και στα πεθερικά και στα αδέλφια του." 'Όμως δυστυχώς αγαπητέ μου αυτό δεν συμβαίνει σίγουρα στο δεύτερο σκέλος αυτού που γράφεις παρότι όλοι μας σχεδόν τηρήσαμε και τηρούμε τις υποχρεώσεις μας. Η Πατρίδα όμως? Πότε ήταν κοντά (από μόνη της, το τονίζω) όταν την χρειαστήκαμε? Σχεδόν ποτέ. Ποτέ και σε κανένα τομέα. Και αυτό συμβαίνει παντού στη χώρα μας δυστυχώς, γιατί ως κράτος είμαστε είναι ότι να 'ναι. Γιατί εμείς είμαστε το κράτος, εμείς ανεχόμαστε δεκαετίες τώρα το περίφημο "μέσο" και άλλα τέτοια όμορφα. Όταν μας εξυπηρετεί είναι καλό , όταν όμως όχι, είναι άδικο. Δεν θα κατηγορήσω κανένα που εκμεταλλεύεται το Νόμο προς όφελος του, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν πραγματικά μεγάλα προβλήματα. Και εδώ η υπηρεσία πρέπει να εξαντλεί όλες τις πρόσφορες μεθόδους ελέγχου. Ούτε και θα κατηγορήσω το συνάδερφο που αισθάνεται αδικημένος έναντι αυτών, έχει κι αυτός το δίκιο του. Η λύση κατά τη γνώμη μου, είναι όπως έγραψα και πιο πάνω η θέσπιση αμετάθετου στα όρια άνω των 25, το οποίο σαφώς είναι δύσκολο όχι όμως αδύνατο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή