Αυτά απάντησε ο ΥΕΘΑ για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ενώσεων Αποστράτων

Αυτά απάντησε ο ΥΕΘΑ για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ενώσεων Αποστράτων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑ)», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑ) σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο έχουν σκοπό:

Τη διατήρηση των σχέσεων με τους εν ενεργεία συναδέλφους.

Την επιμέλεια των συμφερόντων και την παρακολούθηση και διεκπεραίωση των γενικών ζητημάτων των μελών.

Τη σύσφιξη των υφιστάμενων δεσμών συναδελφικότητας μεταξύ των μελών της.

Την παροχή βοήθειας και περίθαλψης, κατόπιν αποφάσεων των ΔΣ τους, σε μέλη που έχουν ανάγκη λόγω εκτάκτων περιστατικών και σε τέκνα των μελών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στις σπουδές τους.

Τη μέριμνα για τη διατήρηση και βελτίωση της κοινωνικής θέσης των μελών.

Τη διατήρηση αμείωτου, του εθνικού φρονήματος των μελών τους, των οικογενειών τους και τη συνέχιση προσφοράς προς την Πατρίδα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των αποστράτων μελών στις ΕΑΑ δεν αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας, αφού κάθε στέλεχος επί της ουσίας δραστηριοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης των σκοπών της Ένωσης, με την περαιτέρω εθελοντική του συμμετοχή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επιλέξει τη μη συμμετοχή του στις δράσεις των ΕΑΑ.

Παράλληλα, δεν εμποδίζεται η δραστηριοποίηση των εν αποστρατεία στελεχών σε συλλόγους με τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και σε αυτό το πλαίσιο έχουν ιδρυθεί οι διάφοροι σύνδεσμοι-σύλλογοι-ενώσεις-ομοσπονδίες.

Επίσης, ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΑΑ γενικά και η ένταξή τους υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια και έλεγχο της νομιμότητας στην οικονομική διαχείριση, με τις καθιερωμένες οικονομικές επιθεωρήσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Οι ΕΑΑ με την υποχρεωτική εισφορά που λαμβάνουν από τα μέλη τους, περίπου 1,00 € μηνιαίως, στο πλαίσιο της εκπροσώπησης των χιλιάδων εν αποστρατεία αξιωματικών αναλαμβάνουν διάφορες δράσεις μερικές από τις οποίες, ενδεικτικά, είναι οι παρακάτω:

Λειτουργία, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών τους, Παραρτημάτων σε όλη σχεδόν την Επικράτεια, κάτι που θα ήταν αδύνατον χωρίς την είσπραξη εισφορών.

Πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε εθνικές και τοπικές εορτές.

Παρακολούθηση και υλοποίηση, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, των παραθεριστικών προγραμμάτων των αποστράτων στα στρατιωτικά θέρετρα, αλλά και μέσω των προγραμμάτων CLIMS του ΓΕΕΘΑ.

Καταβολή βοηθημάτων σε αναξιοπαθούντες αποστράτους και χρηματικών βραβείων σε αριστεύσαντες μαθητές και αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ τέκνα μελών.

Έκδοση περιοδικών εντύπων και λειτουργία ιστοσελίδων για την άμεση ενημέρωση των μελών.

Χρηματοδότηση προσφυγών ενώπιον της δικαιοσύνης για διάφορα νομικά ζητήματα.

Προστασία των συμφερόντων των αποστράτων, ανεξαρτήτως σταδιοδρομικής προέλευσης.

Εν κατακλείδι, φρονούμε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΕΑΑ, παρά την πράγματι παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την εφαρμογή του, παραμένει επίκαιρο και είναι συνυφασμένο με την υψηλή αποστολή των ΕΔ και τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών, ενώ παράλληλα αποτελεί μία σαφή αναγνώριση της Πολιτείας προς τα στελέχη των ΕΔ, τα οποία μετά από την πολυετή προσφορά τους προς την Πατρίδα, αποτελούν πολύτιμες μονάδες του κοινωνικού συνόλου και τα χαρακτηριστικά τους, δια των ΕΑΑ, θα πρέπει να συνεχίσουν να καταδεικνύονται και να διατηρούνται αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους πολίτες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Εύγε κε ΥΕΘΑ, σωστότατη η απάντηση και η αιτιολόγηση. Ξύδι για τα αχρηστερα κατάλοιπα που σχολίαζαν με μίσος και ασχετίλα, αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους "δήθεν" συνδικαληστες των ΕΔ, τρομάρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Υπουργε, η ΕΑΑΣ εχει στειλει σαν αντιπροσωπο της στο ΔΣ του ΝΙΜΤΣ Αποστρατο Αξκο της ΕΛΑΣ και οχι του Στρατου Ξηρας. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα το ΔΣ του ΝΙΜΤΣ να εχει δυο μελη απο την ΕΛΑΣ (το δευτερο μελος απο την ενωση αποστρατων της ΕΛΑΣ) και κανενα του Στρατου. Δεν νομιζεται οτι
    αυτο αποτελει τον υπερτατο ευτελισμο σε βαρος των αποστρατων του Στρατου. Αν ναι, το ΥΕΘΑ δεν πρεπει να κανει κατι αντι απλα να ειναι θεατης???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δει τι απόστρατοι του στρατού κυκλοφορούν? Αυτό τους αξίζει μόνο για φωτογραφίες και δεξιώσεις είναι .

      Διαγραφή
    2. Aπαντηση στο σχολιο 20/9 8:26. Τι σχεση εχει το ενα με το αλλο. Βεβαια υπαρχουν και τετοιοι δεν αντιπροσωπευουν ομως το συνολο. Αλλα εδω μιλαμε για δυο τελειως διαφορετικα πραγματα. Ας βαλουν και Προεδρο της ΕΑΑΣ αποστρατο αστυνομικο τοτε. Αν κατι τετοιο γινοταν στην ενωση αποστρατων της αστυνομιας οι αστυνομικοι θα τους ειχαν παρει με τις πετρες. Κανω λαθος?

      Διαγραφή
  3. Γιατι πιστευει σε αυτα που λεει?Παρτε το χαμπαρι ,οι πολιτικοι μαςθελουν μονο για τους ψηφους.Οποιος πιστευει τους πολιτικους συγγνωμη αλλα ειναι χαπατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύγε κύριε ΥΕΘΑ. Το ένα(1) ευρώ(€) περίπου είναι ίσο με τρία(3) ευρώ(€). Και επειδή κάποιος συνάδελφος ανέφερε το ΝΙΜΤΣ, τα οκτώ(8) ευρώ(€) περίπου του ΝΙΜΤΣ είναι περίπου ίσα με μηδέν (0,00) ευρώ(€) περίπου, για ένα Νοσοκομείο που περίπου δεν υπάρχει για το 95% αυτών που πληρώνουν. Δηλαδή περίπου τα εκατόν τριάντα δύο(132) ευρώ(€) ετησίως ισούνται με δώδεκα(12) ευρώ(€) όσο και η ετήσια Ασφάλεια του σαράβαλού μου. Επίσης ο φόρος στα αναδρομικά '15 '16 ήταν μηδέν(0,00) ευρώ επειδή μας λυπήθηκες που μας έφαγες καμιά 50αριά χιλιάρικα από το '11. Εφάπαξ, ΒΟΕΑ, 4024 4093 κλπ κλπ. Και έχουμε και τον Κατρούμπαλο στην πλάτη μας. Εύγε. Ειδικά αυτό το "Τη μέριμνα για τη διατήρηση και βελτίωση της κοινωνικής θέσης των μελών." ήταν επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή