Δείτε Ζωντανά από τον Έβρο την διεξαγωγή της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 21»

Δείτε Ζωντανά από τον Έβρο την διεξαγωγή της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 21»

Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης - Χάρης Γκίκας

Η Εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 21», η μεγαλύτερη καθιερωμένη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε την Παρασκευή 24/9 και θα διεξαχθεί έως την 1η Οκτωβρίου σε όλη την Επικράτεια.

Το zougla.gr βρίσκεται σε αποστολή στον Έβρο, στο πεδίο βολής «ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ» και θα σας μεταδώσει ζωντανά την άσκηση.

Κατά την Αρχική Ενημέρωση της άσκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε κατευθύνσεις για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή της Άσκησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα από τις καταστάσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2020 – 2021, στα διδάγματα προηγούμενων ασκήσεων, στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών προσχεδιασμένων και μη επεισοδίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις λεπτομέρειες οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση της ανατιθέμενης αποστολής.

Στην άσκηση, που διεξάγεται σε ρεαλιστική και 24ώρη βάση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τους υπό αυτές Σχηματισμούς και Μονάδες συμμετέχουν, σε όση έκταση απαιτείται, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:

- Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.

- Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.

- Η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο Ενοποιημένο Πεδίο Μάχης.

- Η εφαρμογή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

- Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.

Επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος

Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο της ασκήσεως «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021», εξετάσθηκε το επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE), με σκοπό αφενός την εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση Αεροσκάφους σε κατάσταση «RENEGADE», αφετέρου η εξέταση των διαδικασιών και η λειτουργία της αλυσίδας Διοίκησης και Ελέγχου κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέσθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου παρουσία των Αρχηγών ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και του ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

Το αεροσκάφος «RENEGADE» προσομοίωνε μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας (112ΠΜ). Μετά την απογείωση του και στο πλαίσιο της Άσκησης, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης.

Δόθηκε εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής (δύο F-16) από την 115 ΠΜ (Σούδα), ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «RENEGADE» παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος «RENEGADE», το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των αεροσκαφών επιφυλακής κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου που του υποδείχθηκε για προσγείωση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια