Αναδρομικά: Ένα κακοπαιγμένο σίριαλ σε βάρος των συνταξιούχων - Θα δίνονται μέχρι το 2022…

Αναδρομικά: Ένα κακοπαιγμένο σίριαλ σε βάρος των συνταξιούχων - Θα δίνονται μέχρι το 2022…

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Από μήνα σε μήνα και τελικά για τον… Δεκέμβριο πάει η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Χωρίς κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσει τους δικαιούχους πότε, τελικά, θα αποκατασταθεί η αδικία. Χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης περιέγραψε νέο χρονοδιάγραμμα, φτάνοντας στις αρχές του 2022...

Η κυβέρνηση, συμμορφούμενη μερικώς με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της 4ης Οκτωβρίου 2019 (σ.σ. δεν ενσωμάτωσε την προβλέψει για την καταβολή των Δώρων κ.α.) έφερε τον Φεβρουάριο του 2020 νομοσχέδιο για την βελτίωση των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης (καλύτερη ανταποδοτικότητα). Έκτοτε, καίτοι πέρασαν 19 μήνες, το θέμα καρκινοβατεί αυξάνοντας την σύγχυση και εντείνοντας την αγωνία των συνταξιούχων:

1. Τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι καταβλήθηκαν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που βγήκαν μετά τις 12/5/2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου). Ωστόσο, αμέσως μετά την «καταβολή» διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 29.000 εκ των δικαιούχων δεν έχει λάβει τα δικαιούμενα ποσά.

2. Παρά το γεγονός ότι έγινε μια προσπάθεια να δοθούν τα αναδρομικά, δεν διορθώθηκαν ωστόσο οι καταβλητέες συντάξεις, δηλαδή δεν έγινε εφικτό να ενσωματωθούν οι αλλαγές του νόμου 4670/20 για τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

3. Στο μεταξύ, ο ΕΦΚΑ συνεχίζει μέχρι σήμερα και βγάζει τις νέες συντάξεις με τις… παλαιές προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16), δύο χρόνια απ’ όταν αυτές βγήκαν αντισυνταγματικός και 19 μήνες από την στιγμή που τροποποιήθηκαν. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία δεν εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και χορηγεί ανταποδοτική σύνταξη έως και 10% χαμηλότερη για όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης.

4. Για τους «παλαιούς» συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση πριν τις 13/5/2016 η κυβέρνηση είχε αρχικά ανακοινώσει ότι τα αναδρομικά θα δοθούν τον Ιούλιο, ακολούθως μετέφερε την αναγκαία συμμόρφωσή της για τον Αύγουστο, εσχάτως στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις συντάξεις Οκτωβρίου και χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης είπε (Σκάι) ότι «Μέχρι τέλος Οκτώβριου θα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά…». Δηλαδή τα αναδρομικά θα δοθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

5. Αλλά και πάλι δεν ήταν σίγουρος ο υπουργός και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα παραμείνουν για τον Νοέμβριο κάποιες δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων». Άρα πάμε για καταβολές με τις συντάξεις Δεκεμβρίου. Και έφυγε το έτος…

6. Όμως προκύπτει και θέμα αναδρομικών στους κληρονόμους, σε όσους συνταξιούχους είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και δεν… πρόλαβαν να χαρούν τις διορθώσεις. Είναι προφανές ότι η εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει αργότερα το φθινόπωρο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022…

7. Μάλιστα, οι διορθώσεις στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων και, κατά συνέπεια, τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάσει τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης (ανταποδοτικότητας) στους συγκεκριμένους δικαιούχους, δεν δίνονται εφάπαξ, παρά σε πέντε (5) ετήσιες δόσεις (αρχής γενομένης το 2019 και με ολοκλήρωση της καταβολής το 2023).

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια