Στο τραπέζι η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης-Τα οφέλη για μισθούς στελεχών ΕΔ-ΣΑ-Αποστράτων (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ-ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 01/08/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σενάριο που προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους -κι όχι μόνο για τους εργαζόμενους και απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα όπως ήδη ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία- θα εξετάσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους όταν θα έχει διαμορφωθεί πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στα οικονομικά του κράτους.

Εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η-1-2022 για όλους τους υπόχρεους φορολογούμενους, τότε περισσότεροι από 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη ΕΔ-ΣΑ και συνταξιούχοι-απόστρατοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από το επόμενο έτος. Αυτό θα συμβεί επειδή από τον Ιανουάριο του 2022 θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Το φθινόπωρο

Το σενάριο της πλήρους -και ενδεχομένως μόνιμης- κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από το 2022 θα εξεταστεί στο πλαίσιο κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του νέου έτους, το προσεχές φθινόπωρο, εφόσον τότε διαπιστωθεί ότι υπάρχει και ο απαιτούμενος «δημοσιονομικός χώρος». Νύξη για το θέμα αυτό κάνει συχνά το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεντεύξεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πριν από μια εβδομάδα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι για κάθε δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται η κυβέρνηση θα μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές «και από το 2022 θα επιδιώξουμε οι μειώσεις φορών να μονιμοποιηθούν». Πρόσφατα, μιλώντας στον ALPHA 9.89 επανέλαβε την ίδια δήλωση. Αφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να γίνει καθολική και μόνιμη από το επόμενο έτος, με άμεσα ωφελούμενους περίπου 500.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, στελέχη ΕΔ-ΣΑ και συνταξιούχους-απόστρατους.

Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισπράττουν φέτος και θα εισπράττουν και το 2022 οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2020 και του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος και το 2022, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου αυτού από το επόμενο έτος σε όλους, ανεξαιρέτως, τους φορολογούμενους τότε από την 1η-1-2022 και μετά θα πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι-απόστρατοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.

Οι πλέον ευνοημένοι

Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων-αποστράτων θα δουν από τον Ιανουάριο του 2022 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν οι πλέον υψηλόμισθοι, δηλαδή τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα στελέχη του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (οι γενικοί και ειδικοί γραμματείες, οι επικεφαλής των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Α.Ε. του Δημοσίου).

Σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα παραδειγμάτων που παραθέτουμε, οι καθαρές αποδοχές των παραπάνω κατηγοριών μισθωτών υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου τομέα καθώς επίσης και των παραπάνω κατηγοριών συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 14.000 έως 200.000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 44 έως 15.351 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 3,67 έως 1.279,25 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν η κυβέρνηση καταργήσει και γι’ αυτές τις κατηγορίες την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η-1-2022.

Η συνολική πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη που θα προκύψει από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Αυτό είναι ψηφισμένο από τον σύριζα. 😂 😂 😂 😂 😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να αφησουν τις εξυπνάδες και να καταργησουν και την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων ΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε χρόνο ''καταργούν'' , την εισφορά αλληλεγγύης από τα μερίσματα του ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ των αποστράτων, ενώ εχει κριθεί η υπόψη κράτηση αντισυνταγματική..... Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην μπερδεύεσαι άλλο η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και άλλο η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (ΕΕΑ) που αναφέρεται στο άρθρο. Δες και ΕΔΩ: https://www.aade.gr/menoy/hristikoi-odigoi/enarxi-epiheirimatikis-drastiriotitas/eidiki-eisfora-allileggyis

      Διαγραφή
  4. Σημειώστε ότι χιλιάδες απόστρατοι δεν θα δουν καμία αύξηση, θα πάει και αυτή στην προσωπική διαφορά, οποιαδήποτε αύξηση πλέον θα πηγαίνει στην προσωπική διαφορά......
    Αυτααααααααααααα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι κατάργηση κράτησης (φόρου), δεν υπολογίζεται στη προσωπική διαφορά

      Διαγραφή
  5. Και θα έχουμε κέρδος 5 ευρώ το μήνα.
    Δεν νομίζω να περιμένουν να τους πούμε και ευχαριστώ.
    Ας μας δώσουν αυτά που μας οφείλουν από αποφάσεις δικαστηρίων πρώτα και μετά τα ψίχουλα τους.
    Και μιλάω για όλους.
    Μπλε πράσινους κόκκινους πορτοκαλί βερικοκι και όλα τα άλλα χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως κάνουν και τίποτα συνταγματικό? Το μόνο που κανουν ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι να κατά πατούν το σύνταγμα οι ίδιοι. Κατά τα άλλα μαρεσει που γιόρτασαν λέει την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας ( και αυτή με καταπάτηση συντάγματος και προτοκόλλων) δηλ. αυτό που ζούμε είναι δημοκρατία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξεχασαν στο άρθρο να πουνε, ότι χιλιάδες απόστρατοι δεν θα δουν αύξηση από την ΕΕΑ , και αυτή θα πάει στην προσωπική διαφορά, και οποιαδήποτε αύξηση θα πηγαίνει εκεί.......
    Καληνύχτα σας........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΥΕΘΑ να τητρησει αυτα που στην ΒΟΥΛΗ υποσχεθηκε >
    Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για Κρατήσεις Μερισμάτων ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ σύμφωνα με ν.4093/2012 Τετάρτη, Απριλίου 28, 2021
    https://www.staratalogia.gr/2021/04/40932012_28.html
    την παρούσα φάση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης, αναφορικά με τις μειώσεις και κρατήσεις του ν.4093/12 (Α΄222), και επίκειται η ένταξή του σε προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.
    Ειναι αδικος νομος και παρακρατουνται 2 συνταξεις και 2 μηνιαια μερισματα ανα ετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να διορθώσω δύο συναδέλφους που κάνουν λάθος λέγοντας ότι η εν λόγω εισφορά θα συμψηφισθεί με την προσωπική διαφορά: Η εισφορά επιβάλλεται στο ετήσιο φορολογητέο (όπως και ο ΦΕ), οπότε όλο το ποσό θα επιστραφεί στο υπόλοιπο πληρωτέο του καθενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιος μισθωτός του Δημοσίου έχει
    ετήσια φορολογητέα εισοδήματα 200.000 ευρώ (δηλ. μηνιαίο μισθό 17 χιλιάρικα)
    για να λάβει αύξηση 1.279,25 ευρώ σε μηνιαία βάση ?
    Μήπως μας δουλεύει ο αρθρογράφος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ίσως θα ήταν φρόνιμο να σταματήσει η αναπαραγωγή δήθεν σεναρίων παροχών, τα οποία ενδεχομένως υποτιμούν την ευφυία στελεχών των ΕΔ (π.χ. κατάργηση ν.4093/12 από μερίσματα αποστράτων από 1/1/21).

    ΑπάντησηΔιαγραφή