Επανυπολογισμός συντάξεων: Τι κερδίζουν 50.000 νέοι συνταξιούχοι-Τι γίνεται με τα αναδρομικά σε παλαιούς

Eπανυπολογίζονται 50.000 συντάξεις - Πώς θα επιστραφούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους που πήραν σύνταξη από τον Μάιο του 2021 και μετά

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη - ΠΗΓΗ: REALNEWS 29/08/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Νέος κύκλος επανυπολογισμού συντάξεων και αναδρομικών ποσών για τουλάχιστον 50.000 συνταξιούχους, που πήραν σύνταξη από τον Μάιο του 2021 και μετά, αναμένεται το φθινόπωρο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εντοπίσει ότι οι συντάξεις της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων έχουν υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) και όχι με τα αυξημένα ποσοστά του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020). Πηγές από τον e-ΕΦΚΑ κάνουν λόγο για επιστροφή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Πηγές από τον e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι αιτία για τη νέα δυσλειτουργία είναι η απουσία μέχρι σήμερα του απαιτούμενου λογισμικού με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του τελευταίου νόμου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τους αρμόδιους, όσον αφορά τα αναδρομικά που κατεβλήθησαν σε περισσότερους από 53.000 ασφαλισμένους τον Ιούλιο, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, υπάρχουν και περιπτώσεις ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2019. Το πρόβλημα εντοπίζεται μετά τον Μάιο του 2021, ημερομηνία που δόθηκαν τα τελευταία στοιχεία στην ιδιωτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «R», εντός Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθεί νέο λογισμικό σύστημα με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (Ν.4670/2020), προκειμένου να μην υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό των νέων συντάξεων. Όσον αφορά τις λανθασμένες συντάξεις που δόθηκαν σε νέους συνταξιούχους μετά τον Μάιο του 2021, οι προσαυξήσεις και τα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό του e-ΕΦΚΑ.

Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων φτάνουν έως 11,8%, δηλαδή ξεκινούν από 12 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης και αγγίζουν έως και τα 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν στην «R» ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που, ενώ πήραν αναδρομικά και έγινε προσαύξηση στη σύνταξή τους, ο υπολογισμός είναι λανθασμένος. Ακόμη, αναφέρουν ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα ο επανυπολογισμός των συντάξεων όσων παράλληλα απασχολούνται και η καταβολή των αναδρομικών ποσών που δικαιούνται λόγω του μειωμένου πέναλτι.

Αναδρομικά σε παλαιούς συνταξιούχους

Σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος του έτους θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά τουλάχιστον 23 μηνών που δικαιούνται 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες, με ξεχωριστές πληρωμές θα καταβληθούν οι αυξήσεις, τα αναδρομικά και θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα, θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Οι παλαιοί συνταξιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

• Περίπου 50.000 συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου, οι οποίοι με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

• Περίπου 100.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίοι θα λάβουν νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40-50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων οι αυξήσεις συμψηφίζονται από την προσωπική διαφορά που ήδη έχει καταγραφεί με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016). Οι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2019, λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, κάτι που διορθώθηκε με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση (N. 4670/20). Για να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 1η Οκτωβρίου 2019 σύνταξη γίνεται σύγκριση:

Του καταβαλλόμενου στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ποσού εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς.

Του αθροίσματος εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης.

Αυξήσεις στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα και όχι στον λογαριασμό τους αναμένεται να δουν και άλλοι 600.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν και θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που διατηρούν.

Πολύπλοκες περιπτώσεις

Εντός των επόμενων ημερών, έως τις 31 Αυγούστου, θα ξεκινήσει η σταδιακή πληρωμή των 29.032 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα (που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016) με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις των οποίων επανυπολογίστηκαν με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 και δεν πληρώθηκαν τον Ιούλιο. Οι καταβολές θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος Οκτωβρίου. Τα αναδρομικά ποσά και οι προσαυξήσεις στις συντάξεις δεν καταβλήθηκαν σε 29.032 περιπτώσεις, καθώς ο επανυπολογισμός καθυστέρησε να ολοκληρωθεί λόγω της πολυπλοκότητας των περιπτώσεων. Πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις, όπως:

Απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019.

Δικαιούχοι που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια