«Αιμορραγεί» το τουρκικό ΠΝ λόγω αμερικανικών κυρώσεων-Κίνδυνος οι εγχώριες φρεγάτες να γίνουν… κρουαζιερόπλοια-Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι

«Αιμορραγεί» το τουρκικό ΠΝ λόγω αμερικανικών κυρώσεων-Κίνδυνος οι εγχώριες φρεγάτες να γίνουν… κρουαζιερόπλοια-Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι

ΦΩΤΟ: Turkish Defense Ministry - Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

Η απόκτηση των S-400 έφερε σοβαρές κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ που φαίνεται πως δεν περιορίζονται στον αποκλεισμό από το πρόγραμμα των F-35

Ένα σοβαρό εμπόδιο που κινδυνεύει να μετατρέψει σε… κρουαζιερόπλοια τις νέες εγχώριες φρεγάτες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού καλείται να ξεπεράσει η Άγκυρα. Η απόκτηση των S-400 έφερε σοβαρές κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ που φαίνεται πως δεν περιορίζονται στον αποκλεισμό από το πρόγραμμα των F-35. Λόγω των κυρώσεων η Τουρκία δεν θα παραλάβει το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ με αποτέλεσμα να περιορίζονται δραματικά οι δυνατότητες των νέων τουρκικών πλοίων.

Τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει για μία ακόμα φορά η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan πρόκειται να αναπτύξει ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων για την πρώτη εγχώρια φρεγάτα της χώρας, αφού οι αμερικανικές κυρώσεις διέκοψαν τα αρχικά σχέδια προμηθειών, δήλωσε ο αξιωματούχος του τομέα των ναυτικών πλατφορμών, Alper Kose.

Το μελλοντικό NVLS (National Vertical Launch System-Eθνικό Σύστημα Κάθετης Εκτόξευσης) πρόκειται να εξοπλίσει το TCG Istanbul, το κορυφαίο πλοίο από τις φρεγάτες κλάσης I της Τουρκίας. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας στον τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε στις 23 Ιανουαρίου στην τελετή έναρξης του πολεμικού πλοίου ότι το σκάφος θα εφοδιαζόταν με εγχώριο σύστημα. Μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές ποιος θα κατασκευάζει το εθνικό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων και ποιες θα είναι οι προδιαγραφές του.

Σύμφωνα με τον Tayfun Ozberk, ανταποκριτή του Defense News στην Τουρκία η τουρκική κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά να εγκαταστήσει το Mk 41 VLS, που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Ωστόσο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία μέσω του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions-Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) εμπόδισαν την πώληση του MK 41 VLS. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τις κυρώσεις όταν η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντι-αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο Kose, ο οποίος ηγείται του τμήματος ναυτικών πλατφορμών στην Προεδρία του Οργανισμού Προμηθειών Άμυνας της Τουρκίας, ή της SSB, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στον κατασκευαστή πυραύλων Roketsan για να αναπτύξει το προαναφερθέν σύστημα.

«Το FMS (Foreign Military Sales –Διεθνής Πωλήσεις Στρατιωτικού Υλικού) δεν εγκρίθηκε για τη χρήση του αμερικανικού Mk 41 ως συστήματος κάθετης εκτόξευσης για το πέμπτο πλοίο του Milgem [ναυτικό πρόγραμμα για το εθνικό πλοίο της Τουρκίας]. Έτσι, υπογράψαμε μια συμφωνία με τον Roketsan και αναδιατάξαμε το συμβόλαιο έτσι ώστε η Roketsan να αναπτύξει το σύστημα αυτό », δήλωσε ο Kose στα τουρκικά ΜΜΕ.

Μια πηγή της αναδόχου εταιρείας που εργάζεται πάνω στο έργο είπε στο Defense News ότι το σύστημα θα είναι παρόμοιο με το Mk 41. «Ωστόσο, έχει κάποιες διαρθρωτικές διαφορές, όπως το ύψος του. Το MDAS θα έχει μήκος 8 μέτρα - 30 εκατοστά περισσότερο από το MK 41», είπε η πηγή με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

«Το σύστημα θα είναι ικανό να φέρει και να εκτοξεύει εγχώριους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών πυραύλων επιφανείας-αέρος HİSAR ... και των πυραύλων ATMACA», πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Η Τουρκία έχει αποκτήσει αρκετή τεχνογνωσία για να αναπτύξει ένα εγχώριο σύστημα εκτόξευσης πυραύλων την τελευταία δεκαετία. Εργαζόμαστε στο έργο MDAS και στοχεύουμε να το προετοιμάσουμε πριν από τις δοκιμές αποδοχής της TCG Istanbul», συμπληρώνει.

Η προαναφερθείσα πηγή αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σχετικά με το κόστος του έργου.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια