Ο εφιάλτης των αναδρομικών συνεχίζεται (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Ο εφιάλτης των αναδρομικών συνεχίζεται (ΠΙΝΑΚΕΣ)

του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Θα μπορούσε να συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Και συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα: Έγιναν δραματικές περικοπές συντάξεων, τα δικαστήρια τις χαρακτηρίζουν παράνομες και η πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις καλείται να πληρώσει μια σειρά από αναδρομικά ποσά. Χάνοντας χρήμα και σπαταλώντας χρόνο, οι απόμαχοι της δουλειάς «τρέχουν και δεν φθάνουν» σε δικηγορικά γραφεία για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Κι όταν έρθει η ώρα της πληρωμής έρχεται η ώρα της εφορίας και επί της ουσίας το κράτος παίρνει πίσω αυτά που έδωσε στους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους.

Ήδη στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 1.100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν πρόσθετο φόρο έως 55% για τα αναδρομικά που εισέπραξαν πέρσι τον Οκτώβριο. Οι συνταξιούχοι καλούνται να υποβάλουν ξεχωριστές τροποποιητικές δηλώσεις ανά χρονιά και να πληρώσουν έξτρα φόρο, συν την αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή η φορολόγησή των αναδρομικών θα είναι διπλή καθώς θα γίνει με βάση την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από συντάξεις και στη συνέχεια με βάση την κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα αναδρομικά, τα οποία καταβλήθηκαν χωρίς παρακράτηση φόρου, θα έρθουν να προστεθούν στα εισοδήματα των ετών που αναλογούν και θα φορολογηθούν με τις ισχύουσες κάθε χρονιά κλίμακες με συντελεστές 22% έως 42% το 2015 και 22% έως 45% για το 2016, συν την αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον αφορούν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μόνο τα αναδρομικά τής περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αφορούν 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους οι οποίοι χάρηκαν στο άκουσμα της δικαίωσης καταβολής 1,4 δισ. ευρώ, αλλά τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον λογαριασμό της εφορίας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων για τη φορολογική μεταχείριση των αναδρομικών και το αίτημα να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%, όπως συνέβη με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018, η απόφαση του οικονομικού επιτελείου είναι να μην αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς και να φορολογηθούν στα έτη που ανάγονται με βάση την κλίμακα που ίσχυε. Κι αυτό παρόλο που τα ποσά αφορούν σε περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές!

Το ίδιο σκηνικό φυσικά θα γίνει και το 2022 με τα αναδρομικά που καταβάλλονται ή θα καταβληθούν εφέτος. Κοροϊδία, εμπαιγμός, παράνοια; Και το γαϊτανάκι ή μάλλον ο εφιάλτης των αναδρομικών συνεχίζεται.

ΥΓ: Και μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και η πρωτοφανής καθυστέρηση περίπου δύο ετών στα αναδρομικά του νόμου Βρούτση (σε όσους έχουν ασφάλιση πάνω από 30 συντάξιμα έτη), σε εφαρμογή ενός νόμου της σημερινής κυβέρνησης!!!

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:

α. ΓΙΑ 2015:

β. ΓΙΑ 2016:

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Κανενας εφιαλτης θα πληρωσουν οσα θα πληρωναν οταν τα ελαμβαναν στα αναλογουντα ετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τα πληρώσουν πολύ ακριβά αυτά τα κόλπα! Έδωσαν ψίχουλα κλεμμένα αναδρομικά το 2020 και τα φορολογούν με τις κλίμακες του 2015 και 2016! Φορολογική τρέλα! Η ώρα του λογαριασμού πλησιάζει και πιστεύω οι συνταξιούχοι δεν θα ξεχάσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ,ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς 6:56:00 Έχεις καιρό να πας σε γιατρό????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξεχασατε κάτι. Η πληρωμη στην εφορία γίνεται εφάπαξ
    Μια και έξω δηλαδή. Ωραιος ο Σταοκουρας... Θα έρθει η ώρα της πληρωμης....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμείς οι ένστολοι έπρεπε να έχουμε μια φωτογραφία του Αντρέα Παπανδρέου σπίτι μας από το ένα μέρος και απ' του άλλο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Τέλος συνάδελφοι. Είτε το θέλουμε είτε όχι έτσι είναι. Και για να μη μείνω μόνο στα οικονομικά και εξελεγκτικα και τα οπλικά συστήματα όλα τα οποία διαθέτουμε έως σήμερα είναι της εποχής του Άκη. Μήπως δεν είναι έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή