«Σφαγή» στις Στρατιωτικές Σχολές με τον ελάχιστο βαθμό εισαγωγής! (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΗΓΗ: militaire.gr

Ουδείς μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν και οι δάσκαλοι έλεγε ο λαός αλλά μάλλον οι …στρατιωτικοί πλέον. Αυτό προκύπτει πλέον αβίαστα παραφράζοντας την γνωστή λαϊκή φράση, από τις εξελίξεις στο θέμα του ελάχιστου βαθμού εισαγωγής (ΕΒΕ) που προσφάτως είδαμε να τίθεται σε ισχύ από το υπουργείο Παιδείας.

Έτσι λοιπόν τηρώντας το παραφρασμένο αυτό ρητό οι στρατιωτικοί αξιοποιώντας όση υπερηφάνεια τους έμεινε θεώρησαν καλό να βάλουν ως συντελεστή ΕΒΕ τον ανώτερο επιτρεπτό δηλαδή το 1,2 όσο δηλαδή και οι ιατρικές σχολές και οι ανώτερες σχολές της χώρας, που παραδοσιακά για να περάσει κάποιος έπρεπε να συγκεντρώσει κοντά στα 18000 μόρια. Και μάλιστα για όλες τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές ανεξαρτήτως, δηλαδή εξομοιώνοντας με τον ίδιο συντελεστή τη στρατιωτική ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική και τις λοιπές κατηγορίες της ΣΣΑΣ (νομικό, στρατολογικό, δικαστικό, οικονομικό) με τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές όπως την Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων και ΣΣΕ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Μα και ποιος σας είπε κύριοι ότι ο ΕΒΕ είναι δείκτης πόσο καλή σχολή έχετε; Τι το περάσατε πανεπιστημιακή κατάταξη αξίας; Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα ο εβε καθορίζει μόνο την κατώτερη βαθμολογία των εισαχθέντων στις σχολές και όχι την αξία των σχολών.

Διαβάστε ακόμα: Πανελλαδικές 2021-Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Ψηλά ο συντελεστής για Στρατιωτικές Σχολές

Έτσι λοιπόν στις μεν σχολές της ΣΣΑΣ ίσως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία γιατί οι υποψήφιοι γενικά έμπαιναν με υψηλότερα μόρια από τα 14500 που καθορίζει φέτος ο ΕΒΕ αν και αυτό είναι αμφισβητήσιμο αλλά στις λοιπές στρατιωτικές σχολές αξιωματικών απλά πυροβολήσανε τα πόδια τους. Ο ΕΒΕ είναι στα 14380 μόρια και έτσι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα πλήρωσης των θέσεων ειδικά για την ΣΣΕ. Αυτό γιατί πέρσι παράδειγμα η βάση εισαγωγής στην ΣΣΕ γενικής σειράς ήταν 15200, για τις ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων κλπ στις 14075. Έτσι ακόμα και με τα περσινά έχει ήδη αποκλειστεί μεγάλη μερίδα παιδιών από το να δηλώσουν την θέλησή τους να μπουν στην ΣΣΕ καθώς το μηχανογραφικό πλέον δεν τους αφήνει να δηλώσουν παρά μόνο τις σχολές με χαμηλότερο ΕΒΕ από τα δικά τους μόρια.

Άρα ήδη αποκλείστηκε μεγάλη μερίδα των ειδικών κατηγοριών. Και φτάνουμε στο ζουμί που είναι οι επιλαχόντες. Κάθε χρόνο από την ΣΣΕ αποχωρούν πριν ορκιστούν αλλά και αργότερα κατά μέσο όρο 50-60 άτομα που καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν στρατιωτική ζωή. Οι θέσεις αυτών συμπληρώνονταν από επιλαχόντες της γενικής σειράς και των ειδικών κατηγοριών και οι βαθμολογίες αυτών μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερες από τις βάσεις εισαγωγής. Να σημειωθεί ότι πέραν των βαθμολογιών υπάρχουν και άλλα κριτήρια που μειώνουν τον αριθμό των επιλαχόντων όπως είναι οι ιατρικές και σωματομετρικές δοκιμασίες, ψυχολογικά τεστ κλπ. Από ποια λοιπόν δεξαμενή θα αντλήσουν τους επιλαχόντες αφού φέτος δεν δίδεται η ευκαιρία ούτε στην ελπίδα στους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών για μια θέση επιλαχόντα; Ιδιαίτερα φέτος που έχουν εξαγγείλει οι σχολές αυξημένο αριθμό εισακτέων. Η ΣΣΕ θέλει να πάρει 280 άτομα. Από πού θα αντλήσει αυτά τα άτομα; Αν βρει τους μισούς να είναι και ευχαριστημένη.

Τα ίδια προβλήματα θα υπάρξουν και στις σχολές υπαξιωματικών με συντελεστή εβε το 1. Και εκεί δεν θα έχουν δυνατότητα να συμπληρώσουν τις θέσεις με επιλαχόντες. Πυροβόλησαν λοιπόν τα πόδια τους οι στρατιωτικοί εξαιτίας της αλαζονείας που υπέδειξαν οι αποφασίζοντες για να μην υποτιμήσουν την αξία των σχολών τους. Ευτυχώς για αυτούς δεν έδειξαν την ίδια αλαζονεία οι υπεύθυνοι στην Αστυνομία όπου σχολές με υψηλότερη βάση όπως η σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας που παραδοσιακά μπαίνει κάποιος με τουλάχιστον 17000 μόρια επέλεξε έξυπνα να θέσει τον χαμηλότερο συντελεστή ΕΒΕ 0,8 οπότε και να μπορεί να παίξει μπάλα άνετα στο γήπεδό της και να επιλέξει αυτούς που θέλει εφόσον ξέρει ότι θα αποκλείσει πολύ κόσμο λόγο άλλων αιτιών όπως το ύψος, ιατρικές εξετάσεις, σωματομετρικά κλπ.

Ας ελπίσουμε να το καταλάβουν σύντομα πριν είναι αργά γιατί σε λίγες μόνο μέρες κλείνουν οι προθεσμίες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών και θα ψάχνουν επιλαχόντες…

Διαβάστε ακόμα: Πανελλαδικές: Οι νέοι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ-Αστυνομικές-ΠΣ-ΛΣ Σχολές-Δείτε το ΦΕΚ

Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

  1. Αγαπητέ αθρογράφε, είσθε, κατά τι μη, ενημερωμένος. Η ΣΣΕ αποτελεί μία εκ των δέκα καλυτέρων στρατιωτικών σχολών παγκοσμίως και η αξιολόγηση της είναι αδιαμφισβήτητη. Η ΣΠΝ αποτελεί την παράδοση της ναυτικής κυριαρχίας της Ελλάδος στο Αιγαίο και τ κατέχει χάρις στα όσα στην Σχολή επιτυγχάνονται. Η ΣΠΑ, τί να πώ, ότι θέλει πιλότους, που η ψυχή και το σώμα τους, στον αέρα πρέπει να κυριαρχούν; έχοντας εμπιστοσύνη στους Μηχανικούς που τους εξασφαλίζουν απ΄την βάση τους; Η αποχώρηση αριθμού υποψηφίων είναι φυσικό. Δεν αντέχουν το βάρος που αναλαμβάνουν! Αποχωρούν. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στους ικανούς Καθηγητές, τους Ακαδημαϊκούς Διδασκάλους, τους Μέντορες που τος παρέχουν-περιβάλλουν την μάθηση, για τα όσα αργότερα, σαν νέοι αξιωματικοί θα αναλάβουν. Ποιός είσθε εσείς; -που απαξιώνεται με την φράση: "Μα και ποιος σας είπε κύριοι ότι ο ΕΒΕ είναι δείκτης πόσο καλή σχολή έχετε; Τι το περάσατε πανεπιστημιακή κατάταξη αξίας;" Είσθε σε θέση να "αξιολογείτε;" το πανεπιστημιακό επίπεδο των στρατιωτικών ακαδημαϊκών σχολών; Οι καθηγητές και η στρατιωτική ηγεσία των Σχολών θέλει το επίπεδο των υποψηφίων στο επιθυμητό επίπεδο, που εκείνοι επιδιώκουν να έχουν/κατέχουν. Όχι εσείς ως δημοσιογράφος/κατακριτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σσε εάν δεν κάνω λάθος σε έναν διαγωνισμό που έγινε τώρα τελευταία βγήκε με διάφορα πρώτη (από το τέλος).

      Διαγραφή
    2. Η σσε ειναι μεσα στην δεκαδα των καλύτερων στρατιωτικών σχολων παγκοσμίως. Συμμετειχε σε εναν διαγωνισμο για πρώτη φορα χωρίς να ειναι εξοικειωμένοι και ενημεροι για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμου, βλεπε καιρικές συνθήκες κτλ. Δεν εχει καμια σχεση η προηγούμενη αποδοση τους με τις δυνατότητες της σχολης σε γενικο επίπεδο. Απλα ενημερωθείτε εκπαίδευση στρατιωτική και ακαδημαϊκή.

      Διαγραφή
  2. Το άρθρο αφορά ΟΛΕΣ τις Στρατιωτικές Σχολές. Το Υπ. Παιδείας έχει κάνει μεγάλη γκάφα με τον ΕΒΕ. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα έχουν οι ειδικές κατηγορίες και οι επιλαχόντες. Συνυπογράφω το "...ο εβε καθορίζει μόνο την κατώτερη βαθμολογία των εισαχθέντων στις σχολές και όχι την αξία των σχολών". Συμφωνώ απόλυτα με τον συντάκτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο άρθρο που ταυτόχρονα ανέδειξε το χαμηλότατο επίπεδο μόρφωσης (και ας το αρνείται ο συντάξας) των ΣΣΕ και ΣΜΥ . Το εν λόγω σύστημα είναι απολύτως δίκαιο και θα πρέπει ο νομοθέτης να απομπλέξει από τις πανελλήνιες τις ΣΣΕ και ΣΜΥ με ταυτόχρονη αποδέσμευση τους από κάθε ένταξη τους σε πανεπιστημιακά δρώμενα. Αν δεν το πράξει τότε αναδείχθηκε ένα μεγάλο θέμα αυτό των Αρχηγών των ΓΕ όπου τοποθετούνται αρχηγοί μόνο από ΣΣΕ όπλων. Δηλαδή τιμωρούνται τόσα χρόνια οι άξιοι με μεγαλύτερη βαθμολογία στις πανελλήνιες. Αρκεί να αναλογιστούμε Αρχηγό ΓΕ με βαθμό εισαγωγής 15000 μόρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κλασικο κομπλεξ κατωτερωτητας των αγραμματων να προσπαθουν να εξομοιωσουν το επιπεδο των αξκων με τους βυσματουχους διορισμενους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διορθώνω με όλο το θάρρος : κλασικο κομπλεξ ανωτερότητας των αγραμματων να προσπαθουν να εξομοιωσουν το επιπεδο των αξκων με τους πτυχιούχους ισότιμων δημοσίων κ' ιδιωτικών σχολών

      Διαγραφή
    2. Αξκοί από τα LIDL με τέτοιες βάσεις ΣΣΕ και ΣΜΥ. Οι διορισμένοι είναι έτη φωτός μπροστά στο επίπεδο μόρφωσης. Θα έχουμε αρχηγό με 15000 μόρια (αν δεν έχουμε ή δεν είχαμε διότι ποιος θα το πει?) και ήδη έχουμε δκτές λόχων με 10000 μόρια.

      Διαγραφή
  5. Τοις μεν διά του ηλίου πορευομένοις κατ’ ανάγκην έπεται σκιά, τοις δε διά δόξης βαδίζουσιν ακολουθεί φθόνος.
    Πλούταρχος.

    Το παραπάνω άρθρο έχει έλλειψη τεκμηρίωσης και δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε φυλλάδα με κοσμική θεματολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.
    Για παράδειγμα, έστω ότι η ΕΒΕ για ένα πεδίο διαμορφώνεται στο 12 βάσει των βαθμολογιών των υποψηφίων. Αν το τμήμα επιλέξει να ορίσει τον συντελεστή στο 0,90, τότε η βάση για το τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αντιθέτως, στο ίδιο παράδειγμα με συντελεστή 1,20, η βάση διαμορφώνεται στο 14,4. Έτσι ο ΕΒΕ είναι στα 14380 μόρια και δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα πλήρωσης των θέσεων ειδικά για την ΣΣΕ. Πέρσι η βάση εισαγωγής στην ΣΣΕ γενικής σειράς ήταν 15200, για τις ειδικές κατηγορίες 14075. Έτσι ακόμα και με τα περσινά έχει ήδη αποκλειστεί μεγάλη μερίδα παιδιών από το να δηλώσουν την θέλησή τους να μπουν στην ΣΣΕ καθώς το μηχανογραφικό πλέον δεν τους αφήνει να δηλώσουν παρά μόνο τις σχολές με χαμηλότερο ΕΒΕ από τα δικά τους μόρια. Άρα ήδη αποκλείστηκε μεγάλη μερίδα των ειδικών κατηγοριών. Πάρα πολύ καλά τα περιγράφει το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και μακάρι να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες στρατιωτικές σχολές άμεσα, καθώς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα πλήρωσης θέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ δείτε τις ΕΒΕ: https://aeitei.gr/ebe.php?ebe=apotelesmata-gel στα 14.380 μόρια η ΕΒΕ της ΣΣΕ. Μιλάμε πάνω από 100 κενές θέσεις θαχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. Παρασκευή, Ιουλίου 23, 2021 9:45:00 μ.μ. Δηλαδή την επόμενη φορά θα βγούνε στην πρώτη θέση? Μόνο για φωτογραφίες με νομάρχες, δημάρχους , παπάδες είναι , και εξωστρέφεια βεβαίως βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μπορώ να καταλάβω το κόμπλεξ ορισμένων για ακόμη μια φορά προς το σύνολο των αξιωματικών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάποιος μιλάει για διοικητές λόχων με 10.000 μόρια και για αρχηγούς με 15.000. Κύριοι τα μόρια είναι ένα πολύ υποκειμενικό κριτήριο.
    1. Πριν μια 10ετια που η βάση ήταν 17.000 μορια ήταν καλύτεροι οι αξιωματικοί; Όχι δεν ήταν.
    2. Γνωρίζει ο χψζ ανώνυμος που έχει το θράσος να σχολιάζει χωρίς να γνωρίζει, ο αρχηγός όπως λέει που μπήκε με 15.000 μόρια τι είδους εκπαίδευση εχει κάνει; Τι γνώσεις έχει; (Η ημιμαθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια κύριε Ανώνυμε). Η μήπως ο κάθε 18χρονος νεαρός και νεαρά κρίνεται για την ζωή του, για το αν είναι έξυπνος, για το αν μπορεί να διοικήσει από κάτι εξετάσεις; Εσύ κύριε Ανώνυμε το τι σταδιοδρομία θα ακολουθήσει το παιδί σου και ποιο είναι το επίπεδο του παιδιού σου το κρίνεις από τις πανελλήνιες;
    3. Πολύ σωστά ο κύριος αρθρογράφος σχολιάζει για το ΕΒΕ. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο υψηλό. Το ότι κάποιος έβγαλε 18.000 μόρια δεν σημαίνει ότι κάνει για αξιωματικός. Ηγέτης δεν γεννιέσαι γίνεσαι και εκκολάπτεσαι σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δκτης λόχου από σμυ 1993 επιλαχον με κάτω από 10000 μόρια και εποπ επχιας με πτυχίο πανεπιστημιακή εκπαίδευσης με 16.000 μόρια. Η αλήθεια και ας πονάει. Πρέπει να μπει ελάχιστη βάση στις στρατιωτικές σχολές η σμυ με 17500 μορια τουλάχιστον και η ΣΣΕ με 18500 τουλάχιστον για να μην υπάρχουν τα παραπάνω παρατράγουδα. Ηγέτης γίνεσαι μόνο αν σε αναγνωρίσουν σαν ηγέτη και έχεις παραπάνω προσόντα από τους κάτω.

      Διαγραφή
    2. 1ον ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝΕ όλοι για ηγέτες.Το γνωρίζουμε όλοι αυτό ,άρα ακυρώνεται το "γίνεται στην πορεία".
      2ο Αφού γράψει όσο χρειάζεται για να εισαχθεί σε οποιαδήποτε σχολή, τι κράτος θεωρεί ότι είναι όσο έξυπνος χρειάζεται για να τον πάρει και να τον κάνει ηγέτη,στη περίπτωση μας.Ασχετα αν καταφέρει ,έστω και μακράν χρονικά να γίνει.

      Διαγραφή
  11. Ωωωω ρε φίλε 16000 μόρια και εποπ? Γιατί το επέλεξες? Έπρεπε να πέρναγες με αυτά τα μόρια όπου ήθελες, σε οποιαδήποτε στρατιωτική σχολή ή σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταραμένη ανεργία. Ο μόνος λόγος εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές . Το ή σε άλλο πανεπιστήμιο που κολλάει?

      Διαγραφή
    2. Εαν αισθάνεται ο εποπ ότι αδικείται να βγεί στην αγορά εργασίας να αναζητήσει και να διεκδικήσει την θέση που νομίζει ότι του αξίζει.

      Διαγραφή
    3. Προς Κυριακή, Ιουλίου 25, 2021 6:22:00 μ.μ.
      Ο ΕΠΟΠ έχει ήδη αλλάξει 2-3 δουλειές το λιγότερο. πριν μπει στο κλουβί με τις τρελλές. Θα παρακαλούσα περισσότερο σεβασμό για το όνομα πιο πολυ, γιατί καθ'όσον όλοι γνωρίζουμε, όπου έχει δυσκολία βάζουν έναν ΕΠΟΠ. Αν μου 'λεγες για αποφοιτο ΣΣΕ θα το δεχομουν.Οχι όμως για τον εποπ.Τον δέοντα συναδελφικό σεβασμό (το λιγότερο )

      Διαγραφή
  12. Το θέμα είναι....οι σημερινοί απόφοιτοι των στρατιωτικών σχολών είναι για το πότε παίρνουν άδεια ...τι λεφτά δικαιούνται όταν λάβουν πτυχίο ξένης γλώσσας και πότε θα πάρουν άδεια. Επίσης το μόρια χρειάζονται για να πάνε εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το σίγουρο είναι ότι χρειαζεται γενική αναμόρφωση στο σύστημα, όπως φυσικά και σε όλη την Ελλάδα και τους νεο-οεο-ελληνες. Κάτι σάπιο βρωμάει εδώ και καιρό στη βλακανοκρατια. Εν ολίγοις, τα νέα παιδιά που εισάγονται στα ΑΣΕΙ και στα ΑΣΣΥ είναι και έξυπνα και ικανά, κάπου στο ενδιάμεσο αρχίζει και χαλάει το σύστημα, κάτι μερικοί ταχατες διοικητές των σχολών, κάτι μερικοί αξκοι που φιγουράρουν ως wannabe εκπαιδευτές full metal jacket, και αρχίζει η κατηφόρα. Για μετά δεν το συζητώ, πέφτουμε από τα σύννεφα (sic) ως νέα στελέχη σε πολλά θέματα και καταστάσεις. Πρέπει βασικά ο Κονδύλης και τα συμπεράσματα του να διδάσκονται επί ποινής κλωτσιάς σε όλα τα στελέχη, έστω και με μέθοδο στο ύπνο, δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή