Έτοιμοι οι κομάντος του... Α/ΓΕΕΘΑ (ΦΩΤΟ)

Έτοιμοι οι κομάντος του... Α/ΓΕΕΘΑ (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Ένα σημαντικό εργαλείο χειρουργικής ακρίβειας και αδιαμφισβήτητης αποτελεσματικότητας, που μπορεί να αναπτύσσεται ταχύτατα σε κάθε περιβάλλον και να αντιμετωπίζει συμβατικές ή υβριδικές απειλές, αποκτά η χώρα με την ενεργοποίηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και τη συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Η αναδιάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων και η συγκρότηση της ΔΕΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, φέρνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στον 21 ο αιώνα και αναβαθμίζουν τόσο την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας όσο και τον ρόλο της ως εγγυήτριας της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

«Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι ένας καινούργιος φορέας με σκοπό να αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία οι Ειδικές Δυνάμεις των τριών κλάδων των Ε.Δ. θα βρουν τον χώρο που χρειάζονται για να μπορέσουν από κοινού, σε διακλαδικό και αργότερα σε δια-υπηρεσιακό επίπεδο, με τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού να αποτελούν ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις, από το φάσμα του συμβατικού πολέμου μέχρι και εκείνο του υβριδικού», τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το πρώτο βήμα, άλλωστε, έγινε με την επιτυχημένη άσκηση «Orion 21», στην οποία συμμετείχαν επίλεκτες δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Σερβία και την Κύπρο.

Κλικ για μεγέθυνση:

Η αυλαία της άσκησης έπεσε με μια εντυπωσιακή ενέργεια αντιμετώπισης τρομοκρατικής απειλής, την οποία παρακολούθησαν η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο Διοικητής των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής, Υποπτέραρχος Ντέιβιντ Τάμπορ. «Αυτό που παρακολουθήσαμε ήταν μια εξαιρετική επίδειξη του τι είναι ικανά να κάνουν τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά νομίζω ότι η μεγάλη εικόνα εδώ είναι ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύουν τη συνεργασία τους οι χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις και τις ίδιες αξίες, που εκπαιδεύονται μαζί, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον», ανέφερε ο Αμερικανός Διοικητής.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να αποτελεί πόλο έλξης στρατιωτικών συνεργασιών, προσελκύοντας τμήματα των Ειδικών Επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο για να εκπαιδευτούν στο μοναδικό ανάγλυφο της χώρας, ιδανικό για ασκήσεις σε ξηρά και θάλασσα. Σε αυτό τον δρόμο αναμένεται να βαδίσει ο «Ωρίωνας», ο «Ηνίοχος» των Ειδικών Δυνάμεων, που ήδη συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα των συμμάχων και όχι μόνο. «Η Ελλάδα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, το μέλλον ανήκει σε αυτούς που τολμούν», ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, όπου έπεσε η αυλαία της άσκησης.

Ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν και στην πολυεθνική άσκηση «Decisive Strike/Saber Guardian», η οποία πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Κρίβολακ και Πέτροβιτς λίγο έξω από την πόλη των Σκοπίων. Δεκατρία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και δύο μαχητικά F-16 έλαβαν μέρος στην άσκηση, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν βολές ατομικού οπλισμού, μάχη σε κατοικημένη περιοχή αλλά και καθοδήγηση πυρών αεροσκαφών. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή της Ελλάδας στην άσκηση αποδεικνύει έμπρακτα τον ενεργό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας. Εκτός από την Ελλάδα, στη «Saber Guardian», που αποτελεί τμήμα της ΝΑΤΟϊκής «Defence Europe», συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βουλγαρία. Την ίδια ώρα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρείχαν συνοδεία στο αμερικανικό Στρατηγικό Βομβαρδιστικό Β-52, κατά την πορεία του στο FIR Αθηνών αλλά και στο FIR Σκοπίων, την επιτήρηση του οποίου έχει αναλάβει η Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 04/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: ΓΕΕΘΑ-newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια