Αναδρομικά: Τα 4 «πακέτα» πληρωμών από τον ΕΦΚΑ-Ξεκινούν στις 29 Ιουν οι πληρωμές (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Αναδρομικά: Τα 4 «πακέτα» πληρωμών από τον ΕΦΚΑ-Ξεκινούν στις 29 Ιουν οι πληρωμές (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: Τα παρακάτω κείμενα κυκλοφορούν με τα σημερινά (16/06/2021) φύλα των Εφημερίδων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και «ΝΕΑ» αντίστοιχα. Το ιστολόγιό μας τα μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Στο τέλος της ανάρτησης περιλαμβάνεται ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ του OpenTV. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ (16/06/2021) «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ:

Αυξήσεις συντάξεων και αναδρομικά θα πάρουν στις 29 και στις 30 Ιουνίου οι πρώτοι συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και πάνω, καθώς ο ΕΦΚΑ ξεμπλόκαρε τους επανυπολογισμούς για όλα τα Ταμεία και από αυτόν το μήνα αρχίζει να πληρώνει τα βελτιωμένα ποσά συντάξεων του Νόμου 4670/2020 με δικαιούχους περί τους 300.000 νέους και παλαιούς συνταξιούχους.

Στην πληρωμή του Ιουνίου οι νέοι συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες:

1. Στους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου με 30 έτη ασφάλισης και άνω, οι οποίοι θα λάβουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους στις 29 του μήνα και τα αναδρομικά θα δοθούν τον Ιούλιο.

2. Στους νέους συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω από τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, τραπεζών), οι οποίοι θα πληρωθούν πρώτα τα αναδρομικά των αυξήσεων με έκτακτη πληρωμή που θα γίνει στις 30 Ιουνίου και τον άλλο μήνα (Ιούλιο) θα πάρουν την κανονική αύξηση της σύνταξης. Η πληρωμή των αναδρομικών τον Ιούνιο και η μετάθεση των αυξήσεων για τον Ιούλιο αποφασίστηκε για τεχνικούς λόγους.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν αυξήσεις με 75 ευρώ κατά μέσο όρο και ως 451 ευρώ μέγιστη αύξηση στην κατηγορία συντάξεων ειδικών μισθολογίων. Τον Ιούλιο θα πληρωθούν τα αναδρομικά.

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα πάρουν πρώτα τα αναδρομικά με ποσά ως και 4.000 ευρώ και τον Ιούλιο θα πληρωθούν την αύξηση.

Τις πληρωμές των αυξήσεων για τον Ιούνιο είχε αποκαλύψει πρώτος στις 30 Μαΐου ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και επιβεβαιώνεται από τις τελικές αποφάσεις του ΕΦΚΑ.

Οι αυξήσεις προβλέπονται από το Νόμο 4670 (νόμος Βρούτση) και πρώτοι στη λίστα πληρωμών είναι οι νέοι συνταξιούχοι, στους οποίους συγκαταλέγονται όσοι αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13 Μαΐου 2016 ως 30 Σεπτεμβρίου 2019 με οριστική σύνταξη από το Δημόσιο και τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών ΟΑΕΕ κ.λπ.).

Για τον Ιούνιο και σύμφωνα με το πλάνο πληρωμών του ΕΦΚΑ, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν τις αυξήσεις του επανυπολογισμού συντάξεων μετά τα 30 έτη και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά. Τον Ιούλιο θα γίνει το αντίστροφο, με αναδρομικά στις συντάξεις Δημοσίου και αυξήσεις στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Τα αναδρομικά των αυξήσεων στις συντάξεις και στις δύο περιπτώσεις (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) θα είναι για 19 μήνες, καθώς ο νόμος Βρούτση που βελτίωσε τα ποσοστά υπολογισμού (αναπλήρωσης) συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου από τα 30 έτη και πάνω ισχύει με δικαστική απόφαση από 1ης Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Όσοι έχουν αυξήσεις θα τις πάρουν με αναδρομικά για τους μήνες από Οκτώβριο 2019 ως και Μάιο 2021 (19 μήνες).

Για παράδειγμα:

1. Συνταξιούχος του Δημοσίου θα πάρει στις 29 Ιουνίου αύξηση 90 ευρώ και τον Ιούλιο αναδρομικά αυξήσεων 19 μηνών με ποσό 1.710 ευρώ.

2. Συνταξιούχος του ΙΚΑ που κερδίζει την ίδια αύξηση θα πληρωθεί στο τέλος Ιουνίου τα αναδρομικά των 1.710 ευρώ και τον Ιούλιο θα πληρωθεί δύο αυξήσεις, την κανονική αύξηση 90 ευρώ στην πληρωμή του Ιουλίου και τη χρωστούμενη αύξηση των 90 ευρώ που ήταν για τον Ιούνιο.

4 «ΠΑΚΕΤΑ» ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά περιλαμβάνονται σε 4 διαφορετικά πακέτα πληρωμών του ΕΦΚΑ που είναι τα εξής:

1. Στις 29 Ιουνίου πληρώνονται τις αυξήσεις οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

2. Στις 30 Ιουνίου έκτακτη πληρωμή με τα αναδρομικά σε νέους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ και άλλων φορέων.

3. Τον Ιούλιο θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και τα αναδρομικά στις συντάξεις του Δημοσίου.

4. Από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο προγραμματίζονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για τους παλαιούς συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016 και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, από τους νέους συνταξιούχους θα δουν αυξήσεις στην τσέπη περίπου 60.000 συνταξιούχοι και άλλοι 150.000 από τους παλαιούς.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν πάρουν αυξήσεις στην τσέπη δεν σημαίνει ότι είναι στους χαμένους του επανυπολογισμού, γιατί θα σβήσουν μέρος της προσωπικής διαφοράς και έτσι θα ανακτήσουν ένα κομμάτι της σύνταξης. Για να δουν την αύξηση στην τσέπη θα πρέπει να ξεπεραστεί η προσωπική διαφορά, πράγμα που θα γίνει από το 2023 που προβλέπεται το γενικό ξεπάγωμα των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις.

Κλικ για μεγέθυνση:

Β. ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ (16/06/2021) «ΝΕΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ:

Τα αναδρομικά και οι αυξήσεις για 200.000 δικαιούχους

Στην τελική ευθεία εισήλθε η πληρωμή των αυξήσεων και αναδρομικών (από τον Οκτώβριο του 2019) σε 200.000 παλιούς και νέους συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες, ανταποδοτικές συντάξεις. Σχεδιάζεται με εμβόλιμη πληρωμή να καταβληθούν στις 30 Ιουνίου τα αναδρομικά 21 μηνών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που αποχώρησαν μετά την εφαρμογή του Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν τα αναδρομικά και την προσαύξηση στη σύνταξή τους με την προγραμματισμένη καταβολή της σύνταξης Ιουλίου (29 Ιουνίου). Για τους παλιούς συνταξιούχους οι καταβολές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα τέλη Ιουλίου.

Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως έως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ. Στο Δημόσιο η μέση αύξηση είναι 71,90 ευρώ για τους απόστρατους και 74,56 ευρώ για πολιτικούς συνταξιούχους, ενώ τα ανώτατα ποσά φτάνουν τα 198 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα. Στα ειδικά ταμεία, για παράδειγμα, καθώς και σε συνταξιούχους ΙΚΑ αλλά και σε ταμεία επιστημόνων (ΕΤΑΑ) προκύπτουν αυξήσεις έως και 220 ευρώ. Η μέση αύξηση, ωστόσο, για το σύνολο των κερδισμένων από τον επανυπολογισμό βγαίνει περίπου στα 70 ευρώ τον μήνα.

Κλικ για μεγέθυνση:

Γ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. H εικόνα που έχει δημιουργηθεί στο πλήθος (μη συνταξιούχων) στο πέρασμα των δυο ετών, μετά από πομπώδεις τίτλους, ατέλειωτα παραδείγματα που μπέρδευαν παρά διευκόλυναν, για τους παλαιούς για τους νέους, πάνω των 30 ετών συντάξιμα, πάνω των σαράντα με σαρανταδύο και κάτι, με πάνω-κάτω συντάξιμο μισθό και άλλα πολλά, είναι ότι οι συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών μήνα παρά μήνα έπαιρναν και μια αυξησούλα, προσωπικά πολλάκις μου έχουν πει "άντε πάλι τσιμπήσατε την αυξησούλα και τα αναδρομικά σας". Το σύστημα πάλι τα κατάφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο, και μόλις τους λέω ότι θα πάρω αύξηση στα χαρτιά γελάνε , καλά ας το δούλεμα μου λένε, και εκεί εγώ κλαίω .....
      Και όταν περνάω από εκκλησία ανάβω ένα κεράκι υπέρ ΝΔ Κουλη Βρουτση κλπ κλπ......Να ναι καλά οι άνθρωποι.....

      Διαγραφή
  2. Να αφήσει τα παπαδίστικα η κυβέρνηση, ιούνιο οι μεν, ιούλιο οι δε και αντιστρόφως, με από σεπτέμβριο οι άλλοι και βλέπουμε!
    Με τόκο 6% ετησίως υποχρεούται η κυβέρνηση να καταβάλλει τα αναδρομικά μετά από τη χθεσινή απόφαση οδηγό του διοικητικού πρωτοδικείου αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΙΛΙΟΕΙΠΟΜΕΝΑ.ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ Ν4093/12 ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ.;;;..ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΕΕΕ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χιλιο ειπωμένα & χιλιο γελασμένοι, για τις κρατήσεις υπομονή, τώρα μοιράζουν τα καθρεφτάκια

      Διαγραφή
  4. Μηπως ξερει κανεις τι γίνεται με το θεμα της ΕΑΣ; μας εχουν βγαλει την ψυχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μααα...αυτό ακριβώς περιμένουν, να βγει η ψυχή μας 😁
      Υπομονή...,αφού πάρουμε τον "καλοκαιρινό μποναμά", τίτλο με τον οποίο τα δεξιόστροφα μμε μας "τρολάρουν", τότε θα ανοίξει το πεδίο με έναν χαμό δηλώσεων σε παχύς τίτλους, πινάκων και παραδειγμάτων για τα τεράστια ποσά αναδρομικών που πρόκειται να δοθούν απ την κατάργηση τους. Ως τότε....καλό καλοκαίρι να χουμε με υγεία.

      Διαγραφή
  5. προεκλογικα,αν δειτε φως στις τσεπες σας;γιωργος χανια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή