Αλεξανδρούπολη: Ξεκινά η μεγάλη «απόβαση» Αμερικανών για την DEFENDER EUROPE 21 (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Αλεξανδρούπολη: Ξεκινά η μεγάλη «απόβαση» Αμερικανών για την DEFENDER EUROPE 21 (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η μεγάλη «απόβαση» των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, «Defender Europe 21» κορυφώνεται αύριο, Παρασκευή, στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα βρίσκονται επίσης ο Στρατηγός Christopher Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των ΗΠΑ, μαζί με τον Υποστράτηγο Ivon Jones (CFA), Διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Από χθες Τετάρτη έχει δέσει το πλοίο Liberty Promise στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναμένεται να ξεφορτώσει σχεδόν 800 κομμάτια από στρατιωτικά οχήματα, εξοπλισμό και εκατοντάδες στρατιώτες. Βεβαίως, πολύ μεγάλο ρόλο στον συντονισμό των Αμερικανικών Δυνάμεων με τον Ελληνικό Στρατό έχει διαδραματίσει ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την ανάλογη κινητοποίηση που έγινε το 2019, όντας τότε Διοικητής της 12ης Μεραρχίας και ο νυν Αρχηγός ΓΕΣ Διοικητής τότε του Δ’ ΣΣ, με τον νυν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Συνεπώς, μιλάμε για μία «τριάδα – φωτιά» που έχουν άψογη συνεργασία κι έχουν διαπροσωπικές σχέσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Ήδη, στο πλαίσιο της άσκηση έχουν δέσει στο λιμάνι του Δυρραχίου της Αλβανίας ένα μικρό καράβι των ΗΠΑ, μεταφέροντας κάποιες δυνάμεις, ενώ στην Βουλγαρία βρίσκονται ήδη ελικόπτερα της 214 Μοίρας του πρώτου Τάγματος.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι δυνάμεις θα αναχωρήσουν οδικώς για την Ρουμανία ενώ θα χρησιμοποιηθεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το πλοίο Liberty Promise ναυπηγήθηκε το 2010 και έχει μήκος 200 μέτρα, χωρητικότητας φορτίου 21.359 τόνων.

Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι καθώς και οι εταίροι τους συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση με 28.000 στρατιώτες, ενώ σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων για την άμυνα, την αποτροπή της επιθετικότητας, την αντιμετώπιση της κρίσης και κρίνεται απαραίτητο, αυτές οι δυνάμεις να μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Ακόμη η άσκηση περιλαμβάνει πολλές διασυνδεδεμένες πολυεθνικές ασκήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η άσκηση Defender Europe 20 ακυρώθηκε λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή φωτογραφιών: DVIDS / U.S. Army Europe and Africa

Κλικ για μεγέθυνση:




ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Εύγε στον κο ΑΓΕΕΘΑ, τον Α/ΓΕΣ και τον ΔΚΤΗ/Δ'ΣΣ. Όντως δεν υπάρχει καλύτερος συνδιασμός και "χημεία" μεταξύ τους. Ευτυχώς που έχουμε @@@@@@@.

    ΑπάντησηΔιαγραφή