Αναγνώριση επιπλέον Πενταετίας στα Στελέχη ΕΔ-Ερώτηση στη ΒτΕ

Αναγνώριση επιπλέον Πενταετίας στα Στελέχη ΕΔ-Ερώτηση στη ΒτΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ζητώντας την αναγνώριση την Αναγνώριση Πενταετίας στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσαν οι παρακάτω βουλευτές. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εθνικής Άμυνας Εργασίας και
Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Αναγνώριση Πενταετίας στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»

Με αφορμή ενημερωτική συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (ΕΣΠΕΕΠ), επαναφέρουμε στην επικαιρότητα το από 24.03.2021 υπόμνημα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με αριθ. Πρωτ. 428 και θέμα την προσαύξηση του χρόνου υπηρεσίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως και πενταετίας βάσει του άρθρου 11 του ν. 4609/2019 «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’67).

Η ΠΟΕΣ, με πληθώρα Επιστολών της (έγγραφά της με αριθ. Πρωτ. 115/05.08.2019, 121/22.01.2020, 148/28.01.2020, 992/19.06.2020) έχει αναδείξει την πεισματική άρνηση της Κυβέρνησής σας να εφαρμόσει τον παραπάνω νόμο. Μάλιστα, επ’ αυτού έχει ήδη ασκηθεί εκτεταμένος Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, τόσο από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΒτΕ 4508/24.2.2021 Ερώτηση των Βουλευτών ΚΚΕ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), κ.κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΠΑΦΙΛΗ (στην οποία αναφέρεται αναλυτικά και το ιστορικό). Η υπ’ αριθ. Πρωτ. 362/12.03.2021 Απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) κατά γενική ομολογία κάθε άλλο παρά επαρκής υπήρξε, καθώς σύμφωνα με αυτήν, οι διατάξεις του παραπάνω επίμαχου άρθρου δεν έτυχαν της προηγούμενης της ψήφισής τους επεξεργασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος (Σ) διαδικασία και ως εκ τούτου δεν δύνανται να επιφέρουν έννομα αποτελέσματα.

Λίγες ημέρες μετά μάλιστα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ με την Φ.900α/2982/17625/23.03.2021 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), σχετική απάντησή του προς τη ΒτΕ, προσεγγίζει το πρόβλημα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία και γνωστοποιεί την ύπαρξη επανειλημμένως αναπάντητης από το ΥΠΕΚΥ αλληλογραφίας για το εν θέματι αντικείμενο, στα από Σεπτέμβριο 2019 και Φεβρουάριο 2021 έγγραφα του ΥΠΕΘΑ με συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης, ωστόσο πολύ διαφορετικές από την υφιστάμενη διάταξη.

Επειδή φαίνεται ότι τα δύο Υπουργεία σας αντιλαμβάνονται δύο διαφορετικά προβλήματα και δε φαίνεται να επικοινωνούν μεταξύ τους τις θέσεις τους.

Επειδή από την αδράνειά σας δικαιολογημένα δημιουργήθηκε σύγχυση στα στελέχη των ΕΔ, τόσο για την πολιτική βούληση της Κυβέρνησής σας, όσο και για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ή των θεμάτων.

Επειδή αν επιθυμείτε να νομοθετήσετε ευνοϊκότερη ρύθμιση, τίποτε δε σας εμποδίζει ως τότε όπως ενεργοποιήσετε επιτέλους την εφαρμογή της υφισταμένης ή -αν πάσχει- να την επαναλάβετε ορθώς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αν δεν υφίσταται πρόβλημα συνταγματικότητας του άρθρου 11 του ν. 4609/2019, γιατί δεν εφαρμόζετε τη νομοθετική αυτή ρύθμιση σχετική με την αναγνώριση, προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διπλάσιου ή τριπλασίου χρόνου ως πέντε (5) έτη, χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού στις οποίες υπηρετούν, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητας τους;

2. Αν ωστόσο υφίσταται πρόβλημα συνταγματικότητας της άνω διάταξης και, εφόσον το ΥΠΕΚΥ δεν διαφωνεί επί της ουσίας με το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί δεν αντικατέστησε ήδη την υφιστάμενη διάταξη με νέα νομοθετική ρύθμιση, τηρώντας τις συνταγματικές προδικασίες, σε ένα από τα πλείστα νομοσχέδιά του που ήδη ως σήμερα έφερε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

3. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργείων σας και ποια είναι αντιστοίχως τα παρ’ υμίν δύο (2) γραφεία/υπηρεσίες που επωμίσθηκαν την ευθύνη επικοινωνίας και επίλυσης της χρονίζουσας νομικής εκκρεμότητας;

4. Εν τέλει, είναι πράγματι ή όχι πρόθεση της Κυβέρνησης υπό τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η αναγνώριση προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διπλάσιου ή τριπλασίου χρόνου ως πέντε (5) έτη, χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού στις οποίες υπηρετούν, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητας τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Αβραμάκης Ελευθέριος, Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος), Αλεξιάδης Τρύφωνας, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Ζαχαριάδης Κων/νος, Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω), Κόκκαλης Βασίλειος, Λάππας Σπυρίδωνας, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), Σπίρτζης Χρήστος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τσίπρας Γεώργιος, Φάμελλος Σωκράτης, Χαρίτου Δημήτριος

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Κύριοι της Π.Ο.Ε.Σ αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια. Αυτά είναι μόνο τα προβλήματα που προκάλεσαι ο Ν 4387/16 στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ;; Περιμένω να δω πότε θα καταλάβετε ότι ο νόμος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ,καθόσον τα προβλήματα που δημιουργεί άπτονται της οργανωτικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Απαντήστε παρακαλώ - ενημερώστε τα μέλη σας γιατί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ασφαλίζονται σε φορέα ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, που είναι Δημοσίου και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ χαρακτήρα για ΑΠΑΝΤΕΣ. Πώς το εξηγήτε εσείς αυτό;;Σημειώνω ότι ΜΟΝΟ οι Στρατιωτικοί δεν έχουν επικουρική σύνταξη. Κύριοι Βουλευτές : Το δικό σας κόμμα ψήφησε τους νόμους για τους οποίους διαμαρτύρεστε. Οι νόμοι αυτοί δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων όσες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και αν υποστούν. Αναγνωρίστε την αστοχία σας και ζητήστε από τη σημερινή κυβέρνηση την κατάργησή τους για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την επαναφορά του προηγούμενου συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Ετσι όχι μόνο θα είστε χρήσιμοι αλλά θα φέρετε και σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Τολμήστε το λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή