Αποστολή από ΗΠΑ έρχεται Αθήνα με την επίσημη πρόταση για τις 4 φρεγάτες

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Λίγο πριν από τον τερματισμό της «κούρσας» προσφορών για τις τέσσερις νέες φρεγάτες που θέλει να αποκτήσει ο ελληνικός στόλος, οι Αμερικανοί επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος. Αντιπροσωπεία επιτελών τους φτάνει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να επιδώσει στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο την επίσημη αμερικανική πρόταση.

Ουσιαστικά οι επιτελείς των ΗΠΑ -ο υποναύαρχος, αναπληρωτής γραμματέας των Διεθνών Προγραμμάτων του αμερικανικού Ναυτικού Φράνσις Μόρλεϊ και η διευθύντρια προγραμμάτων για την Ευρώπη Πατρίσια Μάνζκε- θα δώσουν στο ελληνικό υπουργείο περισσότερες λεπτομέρειες για την πρότασή τους μετά τη σχετική επιστολή (Letter of Request) που είχε σταλεί από την Αθήνα. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί προτείνουν στο Πολεμικό Ναυτικό τις φρεγάτες MMSC (Multi Mission Surface Combatant) με ναυπήγηση τριών εξ αυτών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Πάντως η Αθήνα είχε ζητήσει περισσότερα στοιχεία και για την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδος (συμπαραγωγή, δηλαδή) στο μελλοντικό πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών FFGX αλλά και για τα πλοία «ενδιάμεσης λύσης» που θα μπορούσαν να διαθέσουν οι Αμερικανοί. Το υπουργείο Άμυνας είχε ζητήσει εξ αρχής να μας δοθούν ως πλοία «ενδιάμεσης λύσης» τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Φαίνεται όμως ότι το αμερικανικό Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να μας τα παραχωρήσει. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα η αμερικανική πρόταση να συνοδεύεται από κάποια άλλη συνδυαστική προσφορά της Ουάσιγκτον, η οποία να αφορά ακόμη και ενίσχυση σε άλλο «όπλο» με στόχο τελικά να γίνει ακόμη πιο ελκυστική.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Όπως τονίζεται από το «Πεντάγωνο», η αποτίμηση-αξιολόγηση των προτάσεων έχει ξεκινήσει και αρχικά θα γίνει η προεπιλογή των τριών επικρατέστερων. Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι εντός του Ιουνίου να έχουμε καταλήξει στην τελική επιλογή.

Ανάμεσα στις βασικές προϋποθέσεις που έχει ζητήσει το υπουργείο από όλους τους υποψηφίους είναι η ναυπήγηση κάποιων πλοίων «στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία, με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», όπως επανέλαβε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο ανταγωνισμός των υποψήφιων «μνηστήρων» έχει ενταθεί και οι κατασκευάστριες εταιρείες εμπλουτίζουν τις προτάσεις τους με νέα στοιχεία. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα οι Γάλλοι ενημέρωσαν ότι στις προσφερόμενες φρεγάτες FDI HN (τις λεγάμενες Belh@rra) θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και 4 εκτοξευτήρες Sylver 70 (Α70), αν το επιθυμεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τους εκτοξευτήρες αυτούς θα μπορούσαν να εκτοξευτούν οι στρατηγικοί πύραυλοι Scalp Naval με το μεγάλο βεληνεκές άνω των 500 χλμ. Οι Γάλλοι προσφέρουν την πρώτη νέα φρεγάτα σχετικά σύντομα το 2025 και παραγωγή των άλλων τριών στη χώρα μας, ενώ μας παραχωρούν δωρεάν και 2 φρεγάτες ως «ενδιάμεση λύση» από το 2022, μία ανθυποβρυχιακή και μία αντιαεροπορική.

Ζωηρό ενδιαφέρον δείχνουν και οι Άγγλοι, καθώς την περασμένη εβδομάδα η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών Arrowhead 140 είχε επαφές με τη ΓΔΑΕΕ και ελληνικές εταιρείες.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 19/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΣΑΣ;; ΤΙ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ
    ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Ν ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ;; MMSC H BELH@ARRA ?/...Η ΜΜSC EINAI MEΣΑ ΣΤΙΣ 3 ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΕΣ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ MMSC ΠΟΥ ΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ;; ΕΣΤΩ...ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ....ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή