Ερώτηση «καταπέλτη» σε 3 Υπουργεία για ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη ΕΔ

Ερώτηση «καταπέλτη» σε 3 Υπουργεία για ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη ΕΔ

Αθήνα, 22.4.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε. Λιακούλη: «Βουνό» τα προβλήματα των στρατιωτικών, χωρίς κυβερνητικές λύσεις»

Συνολική ερώτηση «καταπέλτη» για μια πλειάδα ανοιχτών ζητημάτων που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εργασίας, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της από την κοινοβουλευτική ομάδα, μετά και την πρόσφατη συνάντηση εργασίας που είχε στη Λάρισα με το προεδρείο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου αφουγκράστηκε τα περισσότερα από αυτά.

Ειδικότερα, κι όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ δίνει καθημερινά τη μάχη του για την διασφάλιση της κυριαρχίας και των εθνικών μας δικαιωμάτων.

Εκτός όμως από την επιχειρησιακή του εκπαίδευση, το προσωπικό των ΕΔ ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή αποδεδειγμένα δίνει λύσεις και βάζει «πλάτη» όπου η κρατική μηχανή αδυνατεί (φυσικές καταστροφές, κέντρα μεταναστών, εμβολιασμοί λόγω covid-19 κλπ).

Ενώ το προσωπικό των ΕΔ εργάζεται με επαγγελματισμό και φιλοπατρία, η κυβέρνηση εδώ και 21 μήνες δεν έχει δώσει λύση σε κανένα από τα προβλήματα που το απασχολούν, σε μια σειρά ζητημάτων όπως ότι οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) έχουν προαχθεί στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την λήψη του αντίστοιχου μισθολογικού κλιμακίου.

Όπως ότι δεν έχετε δώσει λύση για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι κατατάχθηκαν μεταξύ 1991 και 1992, παρότι είχατε δημοσίως δεσμευθεί πως θα δώσετε λύση.

Όπως ότι το Συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό μέλλον των ΕΠΟΠ για την λήψη μιας αξιοπρεπούς σύνταξης, εφόσον δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα σε ηλικία 50 ετών, φαντάζει ακόμη αβέβαιο.

Όπως ότι δεν έχετε επιλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν με την ψήφιση του ν.4609/19 και συγκεκριμένα του άρθρου 32, όπου επήλθε μεταβολή της αρχαιότητας εις βάρος μιας μερίδας στρατιωτικών αποφοίτων ΑΣΣΥ και αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί παράδοξα (ο προϊστάμενος να γίνεται υφιστάμενος σε μια νύχτα) έχοντας επίπτωση στη δομή και στην πειθαρχία του στρατεύματος.

Όπως ότι η έκδοση ΚΥΑ για την αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης εκκρεμεί από το 2017.

Όπως ότι δεν επιλύσατε τον τριπλασιασμό του κόστους καταβολής για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης του άρθρου 22 παρ. 4 του ν.3865/2010 που προέκυψε από την ψήφιση του ν.4387/2016.

Όπως ότι στα στελέχη των ΕΔ δεν έχετε χορηγήσει στολές και εξοπλισμό νέου τύπου εδώ και χρόνια.

Όπως ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ώστε τα συζευγμένα στελέχη των ΕΔ να μην μετατίθενται εκτός της περιφερειακής ενότητας, που υπηρετεί ο/η σύζυγος.

Όπως ότι δεν υπάρχει επιτακτικό νομοθετικό πλαίσιο ορισμού μη μετάθεσης παρά μόνο μια μικρή μοριοδότηση, όταν τα παιδιά των στελεχών φοιτούν στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου έχοντας ως αποτέλεσμα τον χωρισμό της οικογένειας με όλα τα συνακόλουθα σε μια ευαίσθητη για αυτά χρονική περίοδο.

Όπως ότι οι ενδικοφανείς προσφυγές συνεχίζουν να εξετάζονται από το ίδιο διοικητικό όργανο που εξέδωσε τη μετάθεση και τέλος ότι, οι γενικές και οι έκτακτες μεταθέσεις συνεχίζουν να ορίζονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα αντικειμενικά κριτήρια και η μοριοδότηση, δημιουργώντας αδικίες και έλλειψη πίστης προς την υπηρεσία.

Κατόπιν τούτων ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς για το πως απαντούν σε όλα αυτά τα ζητήματα, κατά περίπτωση και αναλόγως του χαρτοφυλακίου τους, αν σκοπεύουν να βρουν εξιδεικευμένες λύσεις, καθώς και σε ποια από αυτά.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ο μεγαλύτερος καταπέλτης είναι η διαχρονική διακομματική αδιαφορία προς τις ΕΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλεος με τους "μεγάλους" τίτλους.. η σειρά που βάζει κανείς τα προβλήματα δείχνει και πόσο εκτός πραγματικότητας είναι.. τα πρώτα αφορούν μικρή μερίδα η οποία ήξερε όταν έμπαινε τί θα γίνει.. ψηφοθηρες εμπρός, πεδίο δόξης λαμπρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με σχόλιο. Ο Κύριος Βουλευτής θα έπρεπε πριν υποβάλει το ερώτημα προς τους Υπουργούς να ρωτήσει το κόμμα του αν είχε την ίδια γνώμη με αυτόν όταν ψήφιζε το νόμο 3865/10 σχετικά με το προσωπικό των Ε.Δ. (ΚΑΛΟΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ ΚΛΠ). Διότι αν την είχε δεν θα ψήφιζε τον ως άνω νόμο που αποτέλεσε την αφετηρία για την αποδόμηση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των στελεχών ,με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα προβλήματα που διαλαμβάνονται στην ερώτησή του

      Διαγραφή
  3. Πάντα τσίπιδες και κακομοίρηδες, η "καραβανιά" έχει φωλιάσει βαθιά στο υποσυνείδητο του χαμηλόβαθμου ένστολου ΔΥ, που νομίζει ότι είναι στρατιωτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή