Το απίστευτο σερί της ΠΑ εντός κι εκτός συνόρων: Το παραλήρημα της Τουρκίας για τα Ελληνικά «γεράκια» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το απίστευτο σερί της ΠΑ εντός κι εκτός συνόρων: Το παραλήρημα της Τουρκίας για τα Ελληνικά «γεράκια» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εικόνα από το Tiger meet του 2016, με το Ελληνικό F-16 M της 335 Μοίρας να έχει φιλοτεχνηθεί αναλόγως από τα στελέχη της μοίρας. Πηγή εικόνας: 335 Μοίρα Τίγρης - Πολεμική Αεροπορία

Η αναγνώριση της αεροπορικής υπεροχής και οι επόμενοι στόχοι Από τον «Ηνίοχο» στο «Tiger Meet» Από το «Tiger Meet» στα F-15 της USAF στη Σούδα Πέντε απαιτητικές αεροπορικές ασκήσεις σε δυο μήνες

Με πλήρη μετάκαυση και ισχύ στους κινητήρες της η Πολεμική Αεροπορία εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τα Ελληνικά χρώματα, όχι μόνο στον πολυεθνικό «Ηνίοχο», αλλά και εκτός των Ελληνικών συνόρων.

Και μπορεί ο «Ηνίοχος 21» να στέφτηκε με πλήρη επιτυχία και να γράφτηκαν διθυραμβικές σελίδες στον ξένο τύπο για την υποδειγματική διοργάνωση από την HAF, τις ικανότητες των Ελλήνων αεροπόρων και τον σχεδιασμό που έγινε, αλλά το αεροπορικό επιτελείο δεν λέει να προσγειωθεί, αντιθέτως ταξιδεύει την Γαλανόλευκη διαρκώς στον κόσμο…

Μετά τον πολυεθνικό «Ηνίοχο 21» των οκτώ συμμαχικών χωρών, ένας ακόμη mini «Ηνίοχος» όπως το περιγράφουν οι ίδιοι οι αεροπόροι, αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, όχι στην Ελλάδα αλλά την Πορτογαλία.

Άλλωστε αυτό το διαρκές ταξίδι γνώσεων και ασκήσεων είναι που έχει βοηθήσει πολύ την Πολεμική Αεροπορία ν’ ανοίξει τους ορίζοντές της και να μπορεί πλέον να σχεδιάζει τέτοιες ασκήσεις, όπως ο «Ηνίοχος».

Το ετήσιο «Tiger Meet», θα γίνει στη Λισαβόνα κι εκεί θα συγκεντρωθούν οι «Τίγρεις» από τις χώρες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Βεβαίως δεν αποκλείονται κι άλλες χώρες μιας και η διοργάνωση έχει λάβει πολυεθνικό χαρακτήρα, ωστόσο συνηθίζεται οι χώρες της Συμμαχίας να είναι οι περισσότερες.

Επί ένα 15θημερο, ημέρα και νύχτα οι μονάδες που έχουν κωδικό κλήσης «Tiger» θα πετούν μαζί σε απαιτητικά σενάρια, με τους Έλληνες «Τίγρεις» της 335 Μοίρας να δίνουν το παρόν, ήδη «ζεστοί» από τη συμμετοχή τους στον «Ηνίοχο».

F-16, F-15, Eurofighter, Tornado, Rafale, Mirage κι άλλοι τύποι μαχητικών δίνουν ραντεβού κι όπως στον «Ηνίοχο» ιπτάμενοι και μηχανικοί για ένα 15θημερο πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Για την Τουρκία είναι αμφίβολο αν οι δικοί τους «Τίγρεις» θα δώσουν το παρόν στο ετήσιο «Tiger Meet», άλλωστε και την τελευταία φορά που έλαβαν μέρος, το 2016, είχαν στείλει μόνο διθέσια F-16 ώστε οι ιπτάμενοι να προσέχει ο ένας τον άλλον μη τυχόν κάποιος αποφασίσει ν’ αυτομολήσει από τις τάξεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στην 335 Μοίρα «Τίγρης» ήδη ετοιμάζονται για την αποστολή των τεσσάρων F-16 Block 52 Advanced. Θα προηγηθεί αποστολή μεταγωγικού C-130 για να μεταφερθούν όλα τα απαραίτητα υλικά που πιθανά θα χρειαστούν οι τεχνικοί της Μοίρας που θα ταξιδέψουν κι αυτοί στην Πορτογαλία.

Για τους Έλληνες «Τίγρεις» θα είναι η πρόβα τσενεράλε αφού την επόμενη χρονιά, το 2022, το «Tiger Meet» θα γίνει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στη φωλιά των Ελληνικών Τίγρεων. Και μάλιστα δεν αποκλείεται στην Ελληνική συνάντηση να έχει συσταθεί και Μοίρα «Τίγρης» Νατοϊκής χώρας, η οποία θα συμμετέχει με αεροσκάφη F-35. Το ραντεβού των Τίγρεων το 2022, έρχεται περίπου έναν μήνα μετά τον «Ηνίοχο» της επόμενης χρονιάς.

Αμερικανικά F-15 στη Σούδα…

Και αμέσως με τα το «Tiger Meet» της Πορτογαλίας, η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να υποδεχτεί και πάλι την USAF.

F-15 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας τον Ιούνιο θα προσγειωθούν στη Σούδα κι από εκεί θα δουλέψουν μαζί με τα «μπλε φτερά» νότια της Κρήτης και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Μετά τα F-15 του Ισραήλ που έλαβαν μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21» κι έκλεψαν τις εντυπώσεις, τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας που είχαν μετασταθμεύσει στη Σούδα περισσότερες από 15 ημέρες, είναι σειρά των Αμερικανών με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους να βρεθούν φτερό με φτερό με τα Ελληνικά μαχητικά και την εμπειρία των Ελλήνων πιλότων.

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία οι Αμερικανοί των F-15 να βρεθούν και με το πρώτο «γεράκι» της HAF και του ΝΑΤΟ, τον Best Warrior του 2020 Σμηναγό Αναστάσιο Ανδρονικάκη της 340 Μοίρας «Αλεπού» που ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες συναδέλφους του στο Νατοϊκό σχολείο του TLP.


Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Όμως πριν από τα Αμερικανικά F-15 στις αρχές Ιουνίου, η Πολεμική Αεροπορία λαμβάνει μέρος στην άσκηση «Astral Knight 21». Τα «μπλε φτερά» θα πετάξουν τόσο με μαχητικά, όσο και με το ιπτάμενο ραντάρ. Κύριο σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης που θα γίνει στον εναέριο χώρο της Αδριατικής, αλλά και στο Αιγαίο σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η υπεράσπιση στρατηγικού στόχου.

Η δυναμική της Πολεμικής Αεροπορίας φάνηκε κατά τη διάρκεια του πολυεθνικού «Ηνίοχου 21» αφού το Επιτελείο και οι πολεμικές μοίρες έκαναν περισσότερες από είκοσι εξόδους για μια ακόμη Νατοϊκή άσκηση την «Ramstein Dust II 2021».


Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Η αεροπορία ενώ πετούσε στον «Ηνίοχο» συμμετείχε στην άσκηση με αεροσκάφη F-16 και F-4 σε αποστολές που έγιναν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, με τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων καθώς και των 1ου και 2ου Αεροπορικού Ελέγχου Μέσων Αεράμυνας – Κέντρου Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ramstein Dust II 2021», ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς υποδέχτηκε στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας τον Διοικητή USAFE και Allied Air Command, Πτέραρχο Jeffrey L. Harrigian.

Το παραλήρημα της Τουρκίας

Την στιγμή που η Ελλάδα έχει δώσει εξετάσεις στους συμμάχους κι έχει πάρει άριστα σε κάθε επίπεδο, στην γείτονα παραμένουν μουδιασμένοι με την επιτυχία του «Ηνίοχου» ο οποίος μπορεί ο κορμός του να είναι αμιγώς αεροπορική άσκηση, αλλά προστέθηκαν πολλά στοιχεία διακλαδικότητας.

Ο έπαινος στην Πολεμική Αεροπορία έρχεται από τους συμμάχους που την ακολούθησαν σε οποιοδήποτε σημείο του FIR Αθηνών, όπως και στο ακριτικό Καστελόριζο, εκεί που τα «γεράκια» με τα μπλε φτερά «ξύρισαν» τα βράχια του νησιωτικού συμπλέγματος προκαλώντας συγκίνηση και σιγουριά τους κατοίκους του νησιού και ανατριχίλα στους γείτονες.


Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα τιτιβίσματα των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας για τις εικόνες των Ελληνικών και συμμαχικών αεροσκαφών στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Οι ουρανοί είναι δικοί μας. Εύγε στην ΠΑ και στους αετούς της. Εύγε στο ΓΕΕΘΑ για την οργάνωση και στον ΑΓΕΕΘΑ. Έχουμε ανοικτούς λογαριασμούς παλιομεχμετσίκια. Ζήτω οι ΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή