Ο ΥΕΘΑ στην ΕΑΒ: Ενημερώθηκε για F-16 Viper, P-3 Orion και C-130

Ο ΥΕΘΑ στην ΕΑΒ: Ενημερώθηκε για F-16 Viper, P-3 Orion και C-130

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Η διοίκηση της ΕΑΒ προχώρησε σε μια γενική ανασκόπηση της προόδου των προγραμμάτων που εκτελούνται, ενώ συζητήθηκε ευρύτερα ο σχεδιασμός της εταιρείας ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις

Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι Βοιωτίας επισκέφθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών επί των διαφόρων προγραμμάτων που αφορούν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και έχει αναλάβει να υλοποιήσει η εταιρεία.

Τον ΥΕΘΑ συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αντώνης Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θεόδωρος Λάγιος και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Αθανάσιος Βάλαρης, ενώ στη συνάντηση ήταν παρών και ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας.

Αρχικώς ο ΥΕΘΑ ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της ΕΑΒ επί της προόδου των προγραμμάτων που εκτελεί η εταιρεία, ενώ συζητήθηκε εκτενώς ο σχεδιασμός της ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της.

Για το πρόγραμμα της αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16 της ΠΑ σε F-16V

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σημαντικό πρόγραμμα που εκτελεί η ΕΑΒ για την αναβάθμιση του στόλου των 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block.52 Advanced και Βλοψκ.52+ σε F-16V (=Viper). Έγινε γνωστό ότι έχουν περατωθεί με επιτυχία οι εργασίες στο πρωτότυπο αεροσκάφος, το οποίο βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 5 Φεβρουαρίου 2021, προκειμένου να υποβληθεί στις τελικές δοκιμές πιστοποιήσεώς του.

Επίσης έχουν μπει ήδη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ άλλα δύο F-16 της ΠΑ, στα οποία γίνονται οι απαραίτητες εργασίες.

Όπως ελέχθη και στον ΥΕΘΑ, το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα προγράμματα της εταιρείας με κορυφαία προτεραιότητα, που θα ενισχύσει δραστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της ΠΑ.

Για το πρόγραμμα της αναβαθμίσεως των αεροσκαφών P-3B Orion του ΠΝ σε P-3HN

Μεγάλης σημασίας είναι η αναβάθμιση των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων τύπου P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού σε P-3HN (=Hellenic Navy). Μαζί με το πέμπτο αεροσκάφος της λεγόμενης «ενδιαμέσου λύσεως» που έχει ήδη παραδοθεί στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού και συμμετέχει ήδη ενεργώς τόσο στις επιχειρήσεις του Στόλου όσο και στην εκπαίδευση των πληρωμάτων, τα Ρ-3 αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικότατα τη δυνατότητά του να εκτελεί ναυτικές περιπολίες, αναγνωρίσεις και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Για τη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου των C-130H

Για το πρόγραμμα της παροχής εργοστασιακού επιπέδου συντηρήσεως του στόλου των μεταφορικών αεροσκαφών C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), έγινε γνωστό ότι η ΕΑΒ συντηρεί τα αεροσκάφη αυτά της ΠΑ με βελτιωμένους ρυθμούς στην παράδοση των C-130 σε αυτήν «και σχεδιάζοντας παράλληλα να αναβαθμίσει τις υποδομές της με στόχο την δημιουργία Κέντρου Συντήρησης C-130 διεθνούς εμβέλειας, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής», όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικώς από την εταιρεία.

Για την εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών

Τέλος, κατά την ενημέρωση του ΥΕΘΑ τονίσθηκε ιδιαιτέρως από τους αρμόδιους το γεγονός ότι «η ΕΑΒ συντηρεί για μια ακόμα χρονιά και παραδίδει εμπρόθεσμα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ενόψει καλοκαιρινής περιόδου. Πλέον των εργασιών εργοστασιακής συντήρησης στις εγκαταστάσεις της συνδράμει και με κλιμάκιο εξειδικευμένων τεχνικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου στην 112 ΠΜ».

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ κ.ΚΟΥΤΡΑ Ο κ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΜΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΤΗΛΕΑΣΤΕΡΩΝ ΦΟΥΡ.ΒΟΥΤΣ.ΕΥΓΕΝ.ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΑΒ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λές να τους κάνει παρέα ο κ.Δντης του Γραφείου του, στο Κολωνάκι? Κάτι γνωρίζεις και δεν το λές!!!

      Διαγραφή
  2. Νομίζω,άν θυμάμαι καλά, ότι τα επώνυμα κ.Λάγιος,Βάλαρης και Πλέσσας ακούγοντο στο ΥΠΕΘΑ και επί υπουργείας του κ.Σπηλιοτ'οπουλου ,(F-16).???o k.Οικονόμου ήταν στο ΥΠΕΘΑ ,επί κ.Σαμαρά (όλοι γνωρίζουμε 'οτι ακόμη δεν έχουμε εξοφληθεί για τα παρανόμως παρακρατηθέντα εκείνης της περιόδου)!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή