Έρχονται τα 80 τεθωρακισμένα που θα «σφραγίσουν» τον Έβρο-Στη Γερμανία επιτροπή του ΓΕΣ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Στη Γερμανία επιτροπή του ΓΕΣ για να εξετάσει τα M-117 Guardian

Λίαν συντόμως αναμένεται να μεταβεί στη Γερμανία επιτροπή ειδικών του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να ελέγξει λεπτομερώς τα 80 τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας (Armored Security Vehicle/ASV) M-117 Guardian του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης, προκειμένου να ενταχθούν στη συνέχεια στον Ελληνικό Στρατό, στο πλαίσιο της αποκτήσεως από τον τελευταίο 1.000 περίπου οχήματα του προαναφερθέντος τύπου από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, για την κάλυψη των επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών του, πρωτίστως στον Έβρο και ακολούθως «όπου δει».

Επίσης στη συνέχεια και ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, η επιτροπή αυτή του ΣΞ πρόκειται να μεταβεί και στις ΗΠΑ , προκειμένου και εκεί να ελέγξει και να επιλέξει περίπου 900+ M1117 Guardian από τα εκεί αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, προκειμένου στη συνέχεια να φορτωθούν σε πλοία και να φτάσουν στη χώρα μας.

Αυτά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα δήλωσε χθες με αποκλειστική δήλωση στην ιστοσελίδα μας κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ, που ρωτήθηκε σχετικώς, με την προσθήκη ότι το ΓΕΣ είναι πανέτοιμο για την υποδοχή των οχημάτων και την άμεση επιχειρησιακή τους αξιοποίηση «κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στον Έβρο», όπως χαρακτηριστικώς μας ελέχθη, αλλά η σχετική καθυστέρηση προκλήθηκε από την πανδημία του κοροναϊού και τα μέτρα (καραντίνες κλπ) που έχουν λάβει όλες οι χώρες για την προστασία τους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ φυσικά, που κατέστησαν αποτρεπτική μία παρουσία των μελών της Επιτροπής στις ΗΠΑ. Μόλις αρθούν οι περιορισμοί αυτοί η Επιτροπή θα φύγει αμέσως για τις ΗΠΑ για να κάνει τη δουλειά της.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της ολοένα και πιο στενής ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας προσφέρθηκαν στην Ελλάδα περίπου 1200 τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M-1117 Guardian, που είναι «εν/εν» (εν ενεργεία) στον Αμερικανικό Στρατό. Τα οχήματα αυτά σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Αμερικανικού Στρατού όπως αυτές είχαν προκύψει από την άμεση εμπλοκή του στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, την ανάγκη εποχούμενων περιπολιών, προστασίας εφοδιοπομπών και κυρίως την προστασία όλων αυτών από την απειλή των EOD, δηλαδή των παγιδευμένων εκρηκτικών που ανατινάζονταν ενώ περνούσε δίπλα τους ή από πάνω τους ένα όχημα. Για τον λόγο αυτό τα Guardian, που μπορούν να μεταφέρουν μία 8μελή πλήρως εξοπλισμένη ομάδα στρατιωτών και διαθέτουν μέχρι και air condition στο εσωτερικό τους, για προφανείς λόγους αφού είχαν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις στα κλίματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, διαθέτουν και πλήρη αντιναρκική/αντιεκρηκτική προστασία τόσο στο κάτω τμήμα του οχήματος, όσο και στα πλαϊνά του και στους τροχούς του.

Ο ΕΣ ενδιαφέρεται για την απόκτηση περίπου 1000 εξ αυτών των οχημάτων προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλαιάς τεχνολογίας και μεγάλης ηλικίας, αλλά πάντα αξιόπιστα ως τώρα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΑ) τύπου M-113A1/A2 των μηχανοκινήτων σχηματισμών του στον Έβρο κυρίως, όπου λόγω του μεταναστευτικού αλλά και του γεγονότος ότι τα Μ-1117 είναι τροχοφόρα μπορούν να κινούνται ευκολότερα στην περιοχή χωρίς να καταστρέφουν οδοστρώματα κλπ, περιπολώντας κατά μήκος του ποταμού.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα οχήματα αυτά παραχωρούνται ΔΩΡΕΑΝ από τις ΗΠΑ ενώ προς ευόδωση τείνουν και οι σχετικές διαπραγματεύσεις για την επίσης ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση ΚΑΙ του οπλισμού και πυρομαχικών των οχημάτων αυτών ώστε να πάνε όλα «πακέτο», με τον ΕΣ να πληρώνει μόνο τα έξοδα μεταφοράς των οχημάτων από Γερμανία και ΗΠΑ στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. το "Λίαν συντόμως αναμένεται να μεταβεί" το ακούμε εδώ και ενάμιση χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πιστεύω ότι αυτά τα οχήματα μπορούν να αντικαταστησουν τα Μ113 για πολλούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλη επιχειρησιακή δυνατότητα και ικανότητα έχει το M-1117 Guardian και άλλη M-113. Ειδικά οι παραλαβές των Μ-113 από Ολλανδία, έχουν επαυξημένες σε πολύ διαφορετικές επιχειρήσεις, από αυτές των M-1117 Guardian. Πάντως και τα δύο χρειάζονται και τα δύο επαυξάνουν τις επιχειρηματικές δυνατότητες του ΣΞ. Στην φάση που είμαστε τώρα, τίποτα δεν είναι για πέταμα ή για χάρισμα σε φίλους των εχθρών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή