Με καταργημένο Νόμο του 1939 το ΓΕΣ επιχειρεί την διάλυση των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας

Με καταργημένο Νόμο του 1939 το ΓΕΣ επιχειρεί την διάλυση των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας

Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Παναγιώτη Δημητριάδη
Μέλος του ΔΣ της ΕΑΑΑ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) επιχειρεί σήμερα να καρπωθεί τους πόρους των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας επ’ ωφελεία των ιδίων. προβάλλοντας ως επιχείρημα τον καταργημένο Α.Ν 2141/ 1939 Επιδιώκει να παρασύρει τα δύο υγιέστατα ταμεία στην μαύρη τρύπα της χρεοκοπίας, έχοντας αποκτήσει εμπειρία από το αμαρτωλό παρελθόν του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) που στηρίζεται στις κρατικές επιχορηγήσεις τις δωρεές και δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ. Επειδή το ΓΕΣ έχει κοντή μνήμη θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις σχετικά με το ΜΤΣ και συγκεκριμένα για: το πως προέκυψαν τα 450 εκατομμύρια συσσωρευμένα χρέη; όταν θεωρητικά υπήρχε ο προβλεπόμενος από την νομοθεσία ετήσιος οικονομικός έλεγχος. Γιατί οι οικονομικοί επιθεωρητές του ΓΕΣ δεν αντελήφθησαν τα συσσωρευμένα χρέη; Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις του ΓΕΣ για την μη δημιουργία του τεράστιου αυτού ελλείμματος;

Από το 2010 άρχισαν να πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις των ΜΜΕ και των μερισματούχων του Στρατού Ξηράς και της Αστυνομίας για την κακοδιαχείριση στο ΜΤΣ και τις συσσωρευμένες ζημιές των εκατομμυρίων ευρώ. Στις 12 Αυγ 2010 Φ.900α/8021/11150/12 σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών κ.κ. Α Πλεύρη και Σ.-Ά Γεωργιάδη, ο τότε ΥΕΘΑ αναφέρει ότι «Η καθυστέρηση πληρωμής του μερίσματος οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας του Μ.Τ.Σ». Υπήρξαν άραγε ενέργειες για αντιστροφή και βελτίωση της τραγικής κατάσταση του ταμείου;

Στις 24 Σεπ 2012 Δημοσιεύεται ο φάκελος της οικονομικής επιθεώρησης για την κατάρρευση του ΜΤΣ που διενεργήθηκε από το ΥΠΕΘΑ, ενώ τον Οκτ του ιδίου έτους ο φάκελος πηγαίνει στον εισαγγελέα.. Το 2014 οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του ΜΤΣ. Κατηγορούμενοι ήταν όλοι όσοι διετέλεσαν Πρόεδροι και Γενικοί Διευθυντές από το 2000 μέχρι το 2011. Η ζημιά του Ταμείου υπολογίσθηκε στα 450 εκατ. ενώ οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς κάλυπταν το έλλειμμα από τα αποθεματικά κεφάλαια.

Στο ν 4254/14 αναφέρεται ότι η καταβολή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) από 1ης Ιανουαρίου 2009 μέχρι 31 Μαρτίου 2012, πραγματοποιείται σε βάρος του λογαριασμού του Δημοσίου No 200.

Στις 18/6/2015 δημοσίευμα αναφέρει «Σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια της Γενικής –Δάνεια δανεικά και αγύριστα 47,296.000 εκατ ευρώ» ενώ άλλο δημοσίευμα στις 24/11/2016 αναφέρει «Μια Τράπεζα και ένα Ταμείο στον πάτο! – Τζόγος της Γενικής στο χρηματιστήριο κ.α» Πως δικαιολογεί το ΓΕΣ τα δυσμενή άρθρα που αναρτήθηκαν στα περίπτερα για τα δικά του ΝΠΔΔ (ΜΤΣ, ΝΙΜΙΤΣ και ΑΟΟΑ) ενώ τέτοια άρθρα ουδέποτε απασχόλησαν τα ΝΠΔΔ του ΓΕΝ και ΓΕΑ;. Πως δικαιολογεί το ΓΕΣ ότι το ΜΤΣ την ίδια περίοδο (όπως και σήμερα) έδινε μεγαλύτερες απολαβές από το ΜΤΑ αν και είχε συσσωρευμένες ζημιές εκατομμυρίων ευρώ; Πως δικαιολογεί το ΓΕΣ ότι στον απολογισμό του ΜΤΣ της 28 Ιαν 2015 δεν έγινε καμία αναφορά στη ζημιά του ταμείου όπως και τι απέγιναν οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ΜΤΣ;

Στις οικονομικές εκθέσεις του ΜΤΣ φαίνεται ότι στις 31/12/2012 όφειλε να καταβάλει στο ΥΠΟΙΚ το ποσό των 158.692.652,05 εκατ. ευρώ, για το οποίο έγιναν δυο διακανονισμοί (15ετίας - 20ετίας). Οι επιχορηγήσεις που έλαβε από το κράτος όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση 2012 - 2017 ήταν 17.716.000 εκατ, ενώ το 2013 έλαβε πρόσθετη επιχορήγηση δωρεά από το ΥΠΟΙΚ το ποσό των 179.268.000 εκατ., «για να εξοφλήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τρίτους (ΒΟΕΑ, ΒΘ, ΕΑΑΣ), με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, με το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν θα δημιουργήσει πλέον νέα ελλείμματα». Όπως αναφέρεται στον απολογισμό του 2015, ενώ έως σήμερα είναι άγνωστο σε ποιες διορθωτικές ενέργειες έχει προβεί για να κλείσει ο πάτος του βαρελιού αφού συνεχίζει τις παροχές πέραν των δυνατοτήτων του ταμείου. Πέραν αυτών το ποσό είχε σκοπό και την μείωση του ελλείμματος των 373.497.959,46 ενώ δεν ξεχνάμε ότι από το 1999 έως το 2004 ξεπουλήθηκε περιουσία 62 δις δραχ., έκανε υπερτιμολογήσεις της περιουσίας κ.α (σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ) ενώ αντίστοιχες επιχορηγήσεις - δωρεές ή δάνεια, ουδέποτε έλαβαν το ΜΤΝ και ΜΤΑ.

Ο ΑΝ 2141 /39 που επικαλείται σήμερα το ΓΕΣ, το ΜΤΣ και η ΕΑΑΣ αναφέρει τα εξής «Το προϊόν της κρατήσεως ταύτης κατανέμεται υπό του Υπουργού των Οικονομικών εις τα ως άνω Μετοχικά Ταμεία με βάση την συνολική δύναμιν των εν ενεργεία και αποστρατεία Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Οπλιτών και ορφανικών οικογενειών αυτών και των τούτοις εξομοιουμένων μετόχων και μερισματούχων εκάστου τούτων»

Στην πράξη ο Α.Ν 2141/39 καταργήθηκε με τον ν 3981/59 ο οποίος αναφέρει «To άρθρον 2 του Α.Ν. 2141/1939 «περί καθορισμού ενιαίων κρατήσεων υπέρ Μ.Τ.Σ., Μ.Τ.Β.Ν., και Μ.Τ.Β.Α, καταργείται, και αποδίδεται , υπέρ του οικείου Ταμείου, ως ίδιος εκάστου πόρος».. Όταν ο σημερινός Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημοσιονομικής Πολιτικής έθεσε θέμα εφαρμογής του ΑΝ 2141/39 άραγε ήταν ενημερωμένος ότι ο νόμος είχε καταργηθείς; Όταν ο πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Ελληνική Λύση έκανε ερώτηση στη ΒτΕ στις 7 Μαρ 2021 για την ανακατανομή των πόρων βάσει του ΑΝ 2141, έχοντας μάλιστα και συνημμένη επιστολή της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ήταν ενημερωμένος ότι ο ΑΝ 2141 είχε καταργηθεί; Τι να υποθέσουν οι μέτοχοι και μερισματούχοι των άλλων ΜΤ, οι ορφανικές οικογένειες και οι οικογένειες των πεσόντων, όταν το ΓΕΣ αλλά και οι Συνάδελφοι της ΕΑΑΣ προβάλλουν έναν καταργημένο αναγκαστικό νόμο για να ικανοποιήσουν τις παράλογες απαιτήσεις τους;

Πέρα από αυτά, Το άρθρο 35 του νόμου 4494/17 επικαιροποιεί το νόμο 3981/59 αναφέροντας ότι: «Από την ισχύ της παραγράφου 1 δεν θίγονται οι διατάξεις που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και των Ειδικών Λογαριασμών και Κλάδων των Ταμείων αυτών.

Επίσης είναι γνωστό ότι η απεμπλοκή των Μ.Τ. από τον νόμο 4254/14 έγινε με βασικό επιχείρημα ότι τα Μ.Τ. είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν υπεισέρχεται το Δημόσιο σε τριμερή χρηματοδότηση (Μερισματούχοι, Πόροι Ταμείων, Δημόσιο). Σε καμία περίπτωση οι εν λόγω κρατήσεις δεν αποτελούν εργοδοτικές εισφορές.

Το ΜΤΑ (όπως και το ΜΤΝ) λαμβάνοντας σκληρά μέτρα από το 2011 μείωσε τις παροχές για να αποτρέψει την κατάρρευσή του από το PSI με τους μερισματούχους και τις ορφανικές οικογένειες να κάνουν θυσίες προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους η να σπουδάσουν τα παιδιά τους, σε αντίθεση με το ΜΤΣ που επαναπαύτηκε στις κρατικές επιχορηγήσεις τις δωρεές και τα δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ, για να καταβάλει παροχές που δεν ήταν ανταποδοτικές με δανεικά και αγύριστα και να απαιτεί σήμερα να αποκτήσει πόρους που δεν του ανήκουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα προκύπτει όταν ΥΦΕΘΑ και ΑΓΕΕΘΑ συμπίπτει να προέρχονται από το ίδιο Επιτελείο όπως και το 2012 ενώ τους θυμίζω ότι οι δωρεές των εκατομμυρίων ευρώ που τους δίνει το ΥΠΟΙΚ προέρχονται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.

Το ΓΕΣ το ΜΤΣ και η ΕΑΑΣ οφείλουν να σεβαστούν την ευταξία των Ταμείων του Ναυτικού και της Αεροπορίας; όπως και τους μετόχους - μερισματούχους - ορφανικές οικογένειες και τους Έλληνες φορολογούμενους για τις θυσίες τους. Η επιδίωξη εν κρυπτώ και παραβύστω του ΓΕΣ για την διάλυση των ταμείων του Ναυτικού και της Αεροπορίας με πλάγια μέσα και τυχοδιωκτικές μεθόδους, δεν συνάδει ούτε με την Ιστορία του ούτε με τους αγώνες προς το έθνος Η αδυναμία διαχείρισης της επιβίωσης του ΜΤΣ παρά τις επανειλημμένες επιχορηγήσεις – δωρεές και δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας παροχές μη ανταποδοτικές φέρνει σε αντιπαράθεση το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε μία περίοδο εθνικής – υγειονομικής και οικονομική έντασης «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ το ΕΥΨΥΧΟΝ» (Περικλής).

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Αυτά που λέτε μπορεί να είναι πραγματικά.Αποτελούν την άποψη σας ,καθόλα σεβαστή, αλλά μη παραθέτετε τη θέση σας στην ΕΑΑΑ ή το βαθμό σας.Μη ντροπιάζετε θεσμούς που έχουν χύσει το αίμα των μελών των πλάι-πλάι επειδή εθείχτη η τσέπη σας.Στο τέλος τα μερίσματα δεν είναι ανταποδοτικά αλλά διανέμουν τρίτους πόρους και η πολιτεία θα κάνει αυτό που αυτή θα κρίνει δίκαιο.Οπως π.χ. να εντάξει τα Μετοχικά Ταμεία στα επικουρικά των Δημοσίων Υπαλλήλων και να καταργήσει τις Ενώσεις Αποστράτων που από αυτή την ανάρτηση πέρνομαι ιδέα για το τι είναι μόνο ικανέςνα κάνουν και με τι θέματα να ασχολούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι φάγανε και τα λεφτά των εθελοντών για την περίοδο που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.Ολες οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση μεταφέρθηκαν στα μετοχικά χωρίς καμία ανταποδωση!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω παραθέσει εκ νέου την άποψή μου. Προσωπικά δεν θεωρώ πως συντρέχει λόγος ανησυχίας διότι θα δοθεί λύση από τη ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ. ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ,ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ '' ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΕΙΧΘΗΤΩ.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με την ευκαιρία να μνημονεύσουμε και τη συνέχιση της παράνομης κράτησης 4093/12 σε μερίσματα αποστράτων, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις για κατάργησή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κε Αντιπτέραρχε τί φοβάστε αφού όπως λέτε ο ΑΝ 2141/39 έχει καταργηθεί; Νόμος που έχει καταργηθεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί και άρα δεν κινδυνεύουν οι΄πόροι του ΜΤΑ. Προς τί λοιπόν οι ύβρεις προς το ΓΕΣ,ΜΤΣ,ΕΑΑΣ και όλα τα υπόλοιπα. Μήπως όμως δεν έχει καταργηθεί ;;;;; Γιατί νόμος 3861/59 δεν υπάρχει!!!!!!!! Μήπως μπορείτε να μας πείτε με ποιο νόμο ποιο αρθρο και ποια παράγραφο καταργήθηκε ο εν λόγω αναγκαστικός νόμος. Και κάτι ακόμα: Σκεφθήκατε ότι αν εφηρμόζετο ο νόμος 2141/39 το ΜΤΣ δεν θα βρισκόταν στην κατάσταση που περιγράφετε . Επαναλαμβάνω θέλουμε να μας πείτε το νόμο που κατηργησε το αρθρο 2 του ΑΝ 2141/39. Αν δεν υπάρχει πρόκειται για κλοπή. Κάποιοι έκλεβαν επί σειρά ετών τους πόρους του ΜΤΣ. ΑΝΑΜΕΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΓΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΤΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ) ΕΔΙΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΟΣ ΑΝΠΧΟΣ.<> ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία @@@@@ (παρακάτω εξηγούμε γι'αυτό) ανάρτηση, από τις πολλές στο σήριαλ των ΜΤ που όμως προκαλεί ζημιά στην ενότητα του συνόλου των ΕΔ και πιο πολύ στο ηθικό των στελεχών τους (ε.ε. και ε.α.). Τα ΜΤ ταμεία σίγουρα και πιο πολύ το ΜΤΣ έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, με την βοήθεια όμως και διαφόρων στελεχών (ε.ε. και ε.α.) που κατά καιρούς έχουν χρηματίσει μέλη διοικουσων επιτροπών, βλ. πρώην Γενική Τράπεζα, ακίνητη περιουσία κ.λπ. και δυστυχώς μάλλον το έργο συνεχίζεται. Είναι όμως πολύ παράξενο που από τους δύο κλάδους των ΕΔ, βρίσκονται λαλιστατοι @@@@@ συνταξιούχοι, πρώην στρατιωτικοί, που πνέουν μένεα εναντίον του ΣΞ και αρθρογραφούν @@@@@@@@@ για το θέμα των ΜΤ. Αποτέλεσμα αυτής @@@@@, ενώ υπάρχει σοβαρή αλήθεια ανάμεσα, είναι να χάνεται η ουσία και το θέμα να υποβιβάζεται σε απλή αντιπαράθεση συνταξιούχων @@@@@@. Λοιπόν για να τελειώνουμε, εάν νομίζουν οι άλλες ενώσεις ότι υπάρχουν παράνομα και παράτυπα (κανείς δεν αμφιβάλλει) να εξηγηθούν με ονοματεπώνυμα (όλοι αυτοί οι επιτιμοανώτατοι γνωρίζονται μεταξύ τους και σπάνε πλάκα στις βεγγερες στα παραθεριστικά κέντρα πέριξ της Αττικής) και μηνύσεις (κατά πάντων που νομίζουν) και να αφήσουν τις διχαστικές @@@@@ με διάφορες αναρτήσεις, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο την περαιτέρω διάλυση ΟΛΩΝ των ΜΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1. ΣΥΜΦΩΝΩ με αρθρογραφοντα για ΚΑΚΗ διαχειριση, ληστρικη θα ελεγα απο τους πολιτικαντηδες, ειδικα για τη ΓΕΝΙΚΗ και το ATTICA. ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ οι διοριζομενοι Προεδροι που οσοι ειναι εν ζωη πρεπει να πληρωσουν ΑΚΡΙΒΟ μαρμαρο για τις υπογραφες τους.
    2. ΔΕΝ κατακρινω το φοβο για τα Ταμεια ΠΝ και ΠΑ. Ειναι δυσκολο για τον οποιοδηποτε να κινδυνευουν τα κεκτημενα του.
    3. Το ΜΤΣ τι να κανει με τους σεβαστους της Χωρ/κης, Αστ. Πολεων και ΕΛΑΣ;
    4. ΑΓΩΝΑΣ να υπαρξει Επικουρική
    οπως στο υπολοιπα ΔΗΜΟΣΙΟ για τους μελλοντικους ε.α;
    5. Ειμαι του ΣΞ, αναγνωριζω τις πληγες, ΑΛΛΑ ΔΕΝ μου αρεσει να εχουμε ΚΛΑΔΙΚΕΣ διαμαχες προς τερψη εξωγενων.
    6. Οσο Ενωσεις, Ταμεια, Νοσοκομεια κλπ παραμενουν υπο το ΥΠΕΘΑ και τα συμβουλια συγκροτουνται απο "εκλεκτους", οτι και να λεμε παει στο βροντο. Εδω εχουμε παρανομη κρατηση μηνιαιως του 4093/12 και το δουλεμα παει συννεφο, ΕΑΣ το ιδιο, Επανυπολογισμο συνταξεων απο αναβολη σε αναβολη εδω και 1 χρονο και παει για ΣΙΓΟΥΡΗ περικοπη το 4% ενοψει Αμυντικων δαπανων (ειναι πολλα τα λεφτα Αρη).
    7. Γνωστα "ολα τα ανωτερω", αλλα η ουσια ειναι να μη τα βαζει ο σοβατζης με τον χτιστη, αλλα με τον εργολαβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το ΔΙΚΑΙΟ είναι τα έσοδα από τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνεται ίση κατανομή στα Μετοχικά Ταμεία βάσει, των εγγεγραμμένων μερισματούχων, απορώ πως μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί από το ΥΠΕΘΑ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην ανησυχειτε θα δοθει δικαιη λυση απο τη ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή