Αστυνομική βία (police brutality): Τα μεμονωμένα περιστατικά, οι πολιτικές επιλογές και η «προοδευτική» υποκρισία!!!

Αστυνομική βία (police brutality): Τα μεμονωμένα περιστατικά, οι πολιτικές επιλογές και η «προοδευτική» υποκρισία!!!


Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Τον Φεβρουάριο 2016 διαβάζουμε στα ΜΜΕ… «Τα ΜΑΤ έδειραν και συνέλαβαν δημοσιογράφο και του έσβησαν όλο το υλικό από το κινητό και την κάμερα. Χτυπούν σταθμευμένο ΙΧ και ρίχνουν κάτω μοτοσικλέτα». Τότε δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο: «Γιατί «κύριοι» καταστρέφετε την εικόνα της αστυνομίας με την αυθαίρετη χρήση βίας;»

2. Τον Σεπτέμβριο 2018 διαβάζουμε επίσης…«Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η μήνυση δημοσιογράφου, o οποίος κατήγγειλε επίθεση σε βάρους του, αλλά και υβριστικές εκφράσεις κατά διαδηλωτών με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο περιθώριο της ΔΕΘ. Η ΕΛ-ΑΣ «έπνιξε» τη Θεσ/κη στα χημικά. Θύματα μικρά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι». Στη μήνυση των Παμμακεδονικών Ενώσεων αναφέρεται…«Η ΕΛ-ΑΣ δεν μας προφύλαξε έναντι των υποτιθέμενων αναρχικών, αλλά αντίθετα μας καταδίωξε, προπηλάκισε, κατέκλυσε με χημικά σε μία πρωτοφανή επίθεση εναντίον απλών ανθρώπων, και μάλιστα πολλών εξ ημών σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένων και παιδιών». Γράψαμε: «Η αυθαίρετη χρήση βίας της Αστυνομίας, οι σκοπιμότητες και ο… Πόντιος Πιλάτος!». Η δήλωση της Υπουργού ότι «η πολιτική ηγεσία δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά της φυσικής (σ.σ.Αρχηγού)», κινείται στη λογική του…Πόντιου Πιλάτου και προκαλεί μειδίαμα. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι, ιδίως σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιχειρησιακή τακτική και δράση της Αστυνομίας επηρεάζεται ή υπακούει στις πολιτικές σκοπιμότητες και τα «θέλω» της πολιτικής ηγεσίας.

3. Τον Ιανουάριο 2019 για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα… «Με μια ξεδιάντροπη ανακοίνωση η ΕΛ-ΑΣ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα, αφού σύμφωνα με αυτή, παρά τους τραυματισμούς δεκάδων ανθρώπων, ανάμεσα τους και ενός 2χρονου παιδιού που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι Αρχές «ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές» (sic). Εν τω μεταξύ ο ΙΣΑ, «πρόκειται άμεσα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αυτό μέσο καταστολής, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών και ηλικιωμένων». Τότε γράψαμε… «Το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι»: Οι «χρήσιμοι» μπαχαλάκηδες και η αυθαίρετη χρήση βίας της ΕΛ-ΑΣ.»

4. Τον Μάρτιο 2019 διαβάζουμε την ειδησεογραφία… «Σε προληπτικές προσαγωγές 16 ατόμων προχώρησε την Κυριακή η Αστυνομία στα Γιαννιτσά προκειμένου να μην εκφράσουν την αντίθετη άποψή τους με τις κυβερνητικές πολιτικές με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως κατήγγειλαν οι πολίτες τους προσήγαγαν άνδρες με πολιτικά και στη συνέχεια τους είχαν κλεισμένους και υπό αστυνομική επιτήρηση για περισσότερες από 2,5 ώρες στο ΑΤ Γιαννιτσών». Γράψαμε σχετικά… «Οι οργουελικής έμπνευσης προληπτικές προσαγωγές συνιστούν παράνομη κατακράτηση;;;».

5. Τον Μάρτιο 2019 με αφορμή της προληπτικές προσαγωγές, είδαμε να αναπτύσσεται από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ένα νέο (Σταλινικού τύπου) Δόγμα Ασφάλειας. Η Υφυπουργός εξήγησε την πολιτική των προληπτικών συλλήψεων: «Αν προλάβεις να πιάσεις κάποιον, πριν τελέσει το αδίκημα, τότε δεν χρειάζεται καταστολή, γιατί έχεις λύσει το πρόβλημα, πριν δημιουργηθεί». Επίσης η Υπουργός αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις των πολιτών ακόμη και στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι γνωρίζουν τις σκέψεις τους (ως άλλος Μεγάλος Αδελφός) και ότι αυτό αποτελεί μέρος της δουλειάς. Το νέο μας άρθρο είχε τίτλο…. «Το νέο Δόγμα Ασφάλειας και οι ευθύνες των αστυνομικών οργάνων».

6. Τον Ιανουάριο 2020 γράφαμε σε άρθρο με τίτλο… «Αστυνομική βία: Όταν η αβελτηρία και το νταηλίκι του ενός «ακυρώνει» το έργο των πολλών!!!»… «και ενώ είδαμε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών και είπαμε «μπράβο» στις αστυνομικές δυνάμεις και στην Ηγεσία τους, σκάει… Ειδικός Φρουρός και εντελώς αδικαιολόγητα και αψυχολόγητα … «ρίχνει» χαστούκια στον 11χρονο Ρομά!!! Με αυτό τον τρόπο ακυρώνει το έργο των συναδέλφων του και πλήττει βάναυσα τον Αστυνομικό Θεσμό, επαναφέροντας τη συζήτηση για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Και είναι κρίμα για την πλειοψηφία των αστυνομικών, που χύνουν τον ιδρώτα τους και ορισμένες φορές το αίμα τους στο πεζοδρόμιο του καθήκοντος.». Τα ίδια ισχύουν mutatis mutandis και για το περιστατικό της Νέας Σμύρνης.

7. Τον Απρίλιο 2020 σε άρθρο μας με τίτλο … «Τσακίστε επιτέλους το «νταηλίκι» και τη μη προσήκουσα συμπεριφορά αστυνομικών.» γράφαμε… «Δεν είναι δυστυχώς μεμονωμένο φαινόμενο η ανάρμοστη και αγενής συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στους πολίτες και η απόκλιση από την «αρχή της προσήκουσας συμπεριφοράς», η οποία προσβάλλει το κύρος του Σώματος, δηλητηριάζει τη σχέση Αστυνομίας – Κοινωνίας και πρέπει να τιμωρείται με τις αυστηρότερες προβλεπόμενες διοικητικές-πειθαρχικές-ποινικές κυρώσεις. Ένα γεγονός που διαπίστωσε και η Ηγεσία της Αστυνομίας και την οδήγησε στην έκδοση διαταγής (17-4-2018), ώστε να απευθύνει σχετικές εντολές για συμμόρφωση προς τους Κανονισμούς και προς τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η κατάσταση όμως δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη καταγράφονται αρκετές περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας».

8. Παρατηρούμε λοιπόν, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, που συμβαίνουν σε όλες τις Αστυνομίες του κόσμου και είναι γνωστές με τον όρο police brutality. Στις ως άνω περιπτώσεις όμως τον 9/2018, 1/2019, 3/2019,3/2019 πρόκειται καθαρά για πολιτική επιλογή της τότε Κυβέρνησης ΤΣΙΠΡΑ στην αντιμετώπιση των συγκεντρώσεων-συναθροίσεων. Η Κυβέρνηση είδε έναν όχλο (παρ’ ότι αυτή τη φορά απέφυγε να τον χαρακτηρίσει), που της χαλούσε το αφήγημα, ότι επέλυσε το χρονίζον εθνικό πρόβλημα. Για αυτό και επέλεξε να πνίξει στα χημικά μια φιλήσυχη διαδήλωση από κόσμο, που είχε προσέλθει στο Σύνταγμα με πηγαία και άδολη αγάπη γι’ αυτό που θεωρούσε εθνικό του δίκιο. Στο παιχνίδι της επικοινωνίας, η Αστυνομία «υπηρέτησε» την προσπάθεια της Κυβέρνησης να υποβαθμιστεί τα συλλαλητήρια. Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, που καλλιεργήθηκε εντέχνως τις μέρες που προηγήθηκαν, ήταν το πρώτο μέρος του σχεδίου για να περιοριστεί η συμμετοχή. Το δεύτερο μέρος του σχεδίου ήταν να αμαυρωθεί η κινητοποίηση και να θολώσει το μήνυμα των διαδηλωτών. Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης πέρασαν από την πλευρά των διαδηλωτών και «αγανακτισμένων» πολιτών στην πλευρά των δυνάμεων καταστολής. Θεωρούν τους διαδηλωτές ενοχλητικούς και «ακραίους».

9. Ήταν πλέον προφανές, ότι η Κυβέρνηση ΤΣΙΠΡΑ είχε επιλέξει κυνικά τον ολισθηρό και αντιδημοκρατικό δρόμο της μη προστασίας και παρακώλυσης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως είναι και το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι», για την εξυπηρέτηση των πολιτικών επιδιώξεών της. Ήταν φανερή η προσπάθεια «εργαλειοποίησης» και χειραγώγησης των θεσμών. Μετά τη Δικαιοσύνη το ίδιο συνέβη και με την Αστυνομία!!! Και το οξύμωρο είναι ότι, πριν ως Αντιπολίτευση, είχε πρωτοστατήσει στα κινήματα ανυπακοής (δεν πληρώνω κ.λ.π.), αυτοδικίας και πολιτικής βίας γενικά ( όταν απειλούσε τους αντιπάλους της, ότι «δεν θα μπορούν να βγουν στα καφενεία»). Τότε καταγγέλλοντας την «ποινικοποίηση της μαζικής κοινωνικής δράσης». κατακεραύνωνε τις «μνημονιακές Κυβερνήσεις» για τις πρακτικές της (διώξεις όσων συμμετείχαν σε κοινωνικές διαμαρτυρίες κ.λ.π.) και ότι αυτές ήταν μια αυταρχική-θεσμική εκτροπή, που παραβίαζε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Έκανε όμως ότι κατήγγειλε. Ο ορισμός της υποκρισίας!!! Την ίδια τακτική φαίνεται να ακολουθεί και σήμερα καλύπτοντας πολιτικά κάθε ακραία (ακόμη και παράνομη) συμπεριφορά και δράση και αδιαφορώντας για τον κοινωνικό διχασμό!!! Δυστυχώς!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια