Όλη η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες-Τι ζητά το Πολεμικό Ναυτικό

Όλη η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες-Τι ζητά το Πολεμικό Ναυτικό

Τι συζήτησε ο Ναύαρχος Πιερ Βαντιέ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Αρχηγό του ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη, για τα οπλικά συστήματα των προτεινόμενων πλοίων, τη ναυπήγησή τους και την ενδιάμεση λύση

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - p.karvounopoulos@realnews.gr

Με τον Πρωθυπουργό να έχει δηλώσει ότι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα ληφθεί απόφαση για το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού», η... ναυμαχία μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών κορυφώνεται! Πολεμικό Ναυτικό και κυβέρνηση θα πρέπει να συνθέσουν τα επιχειρησιακά «θέλω» και τα γεωπολιτικά-διπλωματικά «πρέπει» και να αποφασίσουν πού θα δώσουν το συμβόλαιο των 4 ή των 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ελληνικού Στόλου.

Οι Αμερικανοί, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, για ναυτικά προγράμματα, της Lockheed Martin, Τζόε ΝτεΠιέτρο, βρέθηκαν στην Αθήνα και επισκέφθηκαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η ναυπήγηση των ΜΜSC θα γίνει, σύμφωνα με την πρόταση των ΗΠΑ, στην Ελλάδα και αυτό είναι το χαρτί που παίζουν πρώτα απ' όλα. Το πλοίο που προτείνουν έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από αμερικανικά ΜΜΕ, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin δηλώνει πως «τα πλοία έχουν πλέον "γράψει" πάνω από 600.000 ναυτικά μίλια. Οι χρήστες των ΜΜSC εισπράττουν το όφελος από τα λειτουργικά σχόλια, τις αναβαθμίσεις απόδοσης και τις βελτιώσεις του προγράμματος LCS, η επεξεργασία των οποίων περνά στη γραμμή παραγωγής πριν από την παράδοση του σκάφους. Η ΜΜSC είναι μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη και ανοιχτή πλατφόρμα, που έχει αποδείξει την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις».

Οι Γάλλοι δεν άφησαν αναπάντητη την «αμερικανική απόβαση» και έκαναν... ρελάνς με την επίσκεψη του ίδιου του Αρχηγού του γαλλικού ναυτικού στην Αθήνα. Ο ναύαρχος Πιερ Βαντιέ συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη και είχαν εκτενέστατη συζήτηση για το θέμα των γαλλικών φρεγατών Belharra, τις οποίες το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει.

Η γαλλική πρόταση, που είναι σε γνώση της Realnews, προβλέπει ένα πακέτο οπλικών συστημάτων που, εκτός από τη βασική απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού για την αεράμυνα περιοχής, περιλαμβάνει:

Τη διενέργεια επιχειρήσεων εναντίον στόχων επιφανείας, αλλά και εναντίον παράκτιων στόχων, μέσω της τελευταίας έκδοσης του αντιπλοϊκού πυραύλου Exocet (ΜΜ-40 Βlock 3C), με προηγμένα συστήματα λήψης και μετάδοσης δεδομένων στοχοποίησης (datalink) σε συνδυασμό με το νέας γενιάς ραντάρ έρευνας SEAFIRE 500.

Πλήρεις δυνατότητες ανθυποβρυχιακού αγώνα με ικανότητα αποκάλυψης και προσβολής στόχων σε μεγάλες αποστάσεις μέσω συνδυασμού προηγμένων συστημάτων ηχοεντοπισμού (sonar), καθώς και συνδυασμό τορπιλών (ΜU-90) και αντιμέτρων-δολωμάτων τορπιλών (CΑΝΤΟ). Τα συστήματα ηχοεντοπισμού είναι το νέας γενιάς ρυμουλκούμενο CAPTAS 4 και το σόναρ κύτους Kingklip Μk.2, με καταγεγραμμένες επιδόσεις που έχουν βραβευθεί σε νατοϊκές ασκήσεις με τη συμμετοχή μονάδων επιφανείας του γαλλικού ναυτικού.

Παθητικό εντοπισμό στόχων επιφανείας και αέρος μέσω του περιμετρικής (360 μοιρών) κάλυψης συγκροτήματος πλεκτροοπτικών αισθητήρων PASEO-XLR στον ιστό PSIM.

Πλήρη ικανότητα επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου μέσω των συστημάτων C-ESM (Communication Electronic Support) και R-ESM (Radar-ΕSΜ).

Τα όπλα που προσφέρουν οι Γάλλοι είναι:

Ο αντιπλοϊκός πύραυλος Exocet, που είναι γνωστός στο Πολεμικό Ναυτικό για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του από το πρώτο μισό της δεκαετίας του '70.

Ο αντιαεροπορικός-αντιπυραυλικός ASTER 30, σε συνδυασμό με το ραντάρ έρευνας SEAFIRE 500, που θα δώσει τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό να προστατεύει αποτελεσματικά, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τα ελληνικά νησιά και τις μονάδες του Στόλου από αεροπορικές επιθέσεις μαζικού χαρακτήρα (επιθέσεις κορεσμού) και με όπλα μεγάλης ακτίνας και ακρίβειας.

Παράλληλα, θα εξασφαλίσει στο Πολεμικό Ναυτικό τη στρατηγική ικανότητα αποτροπής επιθέσεων με βαλλιστικά όπλα (πυραύλους), που θα εκτοξευθούν εναντίον υψηλής αξίας στόχων, οπουδήποτε εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπλα που ήδη αναπτύσσονται από την Τουρκία σε συνεργασία με το Πακιστάν και την Κίνα.

Με τον SCALP-Naval (MdcN), το Πολεμικό Ναυτικό, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα αποκτήσει ικανότητα υποστρατηγικής/ στρατηγικής κρούσης.

Τι ζητά το Πολεμικό Ναυτικό

Όποια και να είναι η απόφαση, η ναυπήγηση των νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει χρόνο. Γι' αυτό και ζητείται αξιόπιστη ενδιάμεση λύση. Δηλαδή, η προμήθεια τουλάχιστον δύο μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων, που θα καλύψουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ξεκάθαρο τι ζητά: από τους Αμερικανούς αντιτορπιλικά Arleigh Burke και από τους Γάλλους φρεγάτες Fremm. Οι μεν Αμερικανοί προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση μεταχειρισμένα καταδρομικά Ticondegora και οι Γάλλοι φρεγάτες La Fayette. Καμία από τις δύο προτάσεις δεν ενθουσιάζει το Πολεμικό Ναυτικό και αν κάποιος από τους δύο «μνηστήρες» ικανοποιήσει τις ελληνικές επιθυμίες θα κερδίσει πόντους και φυσικά το «χρυσό» συμβόλαιο. Οι Αμερικανοί αρνούνται εδώ και χρόνια να δώσουν τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke στην Ελλάδα και, παρά τις προφάσεις που επικαλούνται, η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνουν για να μη δυσαρεστήσουν τους Τούρκους. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να δώσουν Fremm στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το 2018 ήταν έτοιμοι να το κάνουν με τη μέθοδο του leasing. Πιθανόν και αυτοί να μη θέλουν να διαταράξουν ακόμα περισσότερο τη σχέση τους με την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο υποψήφιοι προμηθευτές εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν έργο σε ελληνικά ναυπηγεία και κυρίως σε αυτά του Σκαραμαγκά, για τα οποία φαίνεται να έχει εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον Έλληνας εφοπλιστής, που φέρεται αποφασισμένος να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό για την «ανάστασή» τους.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 21/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια