Αναμνηστικό του Α/ΓΕΣ σε Αμερικανό Υποστράτηγο με επετειακή αξία και…σημασία (ΦΩΤΟ)

Αναμνηστικό του Α/ΓΕΣ σε Αμερικανό Υποστράτηγο με επετειακή αξία και…σημασία (ΦΩΤΟ)

Πρόκειται για μία από τις επετειακές αναμνηστικές πλακέτες του ΓΕΣ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Ένα αναμνηστικό στον Υποδιοικητή της Διοικήσεως Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης–Αφρικής (Deputy Commander USAREUR-AF) Υποστράτηγο Joe Jarrard που του πρόσφερε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης μετά την ολοκλήρωση της ελληνοαμερικανικής ασκήσεως «THRACIAN COOPERATION-21» στην Ξάνθη είχε μία γνώριμη και ευδιάκριτη φυσιογνωμία, αυτή του Στρατηγού Θόδωρου Κολοκοτρώνη, όπως είδαμε και από τις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το ΓΕΣ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Για το λόγο αυτό το… διερευνήσαμε το θέμα απευθυνόμενοι σε κορυφαία στρατιωτική πηγή.

Πρόκειται λοιπόν για μία από τις επετειακές αναμνηστικές πλακέτες του ΓΕΣ, (λίγες σχετικά) που παραγγέλθηκαν για τη φετινή 200η επέτειο από την Επανάσταση του 1821. Έχουν στη δεξιά πλευρά της τη φωτογραφία του Στρατηγού Κολοκοτρώνη και στην αριστερή της τη γνωστή επιστολή του που έγραψε το 1822 προς τους Έλληνες καλώντας τους να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας και στην απελευθέρωση της πόλεως από τους Τούρκους που ήταν κλεισμένοι εκεί.

Είναι η γνωστή επιστολή που κάνει λόγο για «φωτιά και τζεκούρι (όπως χαρακτηριστικώς γράφει» για όσους Έλληνες δεν βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους στην πολιορκία της Πάτρας.

Η επιστολή, που συντάχθηκε από τον Θ. Κολοκοτρώνη στις 15 Ιουνίου 1822 και με αυτήν απευθύνθηκε στους κατοίκους χωριών, προκειμένου να τους παροτρύνει να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας, γράφει τα εξής:

«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ’ ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον. 15 Ιουνίου 1822, Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών, Ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Αυτό λοιπόν ήταν το δώρο του Έλληνος Αρχηγού προς τον Αμερικανό Στρατηγό Υποδιοικητή των Χερσαίων Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής και βεβαίως του εξήγησε προφορικώς και περιληπτικώς το νόημά της.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια