Στη Σούδα «δένει» το «Αϊζενχάουερ»-Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ στην Άγκυρα

Στη Σούδα «δένει» το «Αϊζενχάουερ»-Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ στην Άγκυρα

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μαζί με τους Αμερικανούς έχει σχεδιάσει μια σειρά σύνθετων και απαιτητικών ασκήσεων με τις δυνάμεις του αεροπλανοφόρου

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Επιστρέφει στη Σούδα το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέλνουν ηχηρό μήνυμα στήριξης των ελληνικών θέσεων απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα η φρεγάτα «Ψαρά» και ένα ελληνικό υποβρύχιο κλήσης «214» θα ενσωματωθούν στην ομάδα κρούσης του για να το συνοδεύσουν στη Μεσόγειο. Η πανίσχυρη αρμάδα θα κινηθεί ανατολικά προς την Κρήτη, όπου στα τέλη του μήνα το «Αϊζενχάουερ» θα καταπλεύσει στον προβλήτα Κ14 της Σούδας και θα παραμείνει εκεί για μερικές μέρες, προτού συνεχίσει το ταξίδι του για το Σουέζ.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μαζί με τους Αμερικανούς έχει σχεδιάσει μια σειρά σύνθετων και απαιτητικών ασκήσεων με τις δυνάμεις του αεροπλανοφόρου. Στις ασκήσεις αυτές θα λάβουν μέρος αρκετές μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την ενίσχυση της διακλαδικότητας.

Τις επόμενες μέρες μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκπαιδευτούν με τα F-18 που μεταφέρει το «Αϊζενχάουερ», ενώ στα σενάρια που θα εκτελεστούν θα συμμετέχουν επιπλέον μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και Ελληνικά F-16 από τις Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης και από άλλες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκεκριμένα στην Κρήτη, αλλά και η συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο καταδεικνύουν τη διάθεση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τη στρατηγική της συνεργασία με την Αθήνα, την οποία αναγνωρίζει ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της τουρκικής παραβατικότητας.

Μάλιστα, για όσο διάστημα το «στολίδι» του 6ου Αμερικανικού Στόλου θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σούδα, προγραμματίζονται επισκέψεις υψηλού συμβολισμού από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Το «Αϊζενχάουερ» είχε βρεθεί τον περασμένο Ιούλιο νοτίως της Κρήτης κατά την επιστροφή του από τον Περσικό Κόλπο, με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να πραγματοποιούν συνεκπαίδευση με τη συνοδεία και τα αεροσκάφη που μετέφερε.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης «Nimitz» βρίσκεται σε επιχειρησιακές δραστηριότητες από το 1977, μεταφέροντας 90 μαχητικά και ελικόπτερα αλλά και 5.600 άτομα προσωπικό χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το εκτόπισμά του ξεπερνά τους 100.000 τόνους και το μήκος του φτάνει τα 333 μέτρα, ενώ χάρη στην πυρηνική ενέργεια μπορεί να επιχειρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την ανάγκη ανεφοδιασμού.

Το «USS Dwight D. Eisenhower» είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο που θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στις αρχές του μήνα νοτίως της Κρήτης βρέθηκε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ».

Αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη σε σχηματισμούς με ελληνικά μαχητικά ενδέχεται να δούμε στον ουρανό της Αθήνας στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί «με όλα τα υγειονομικά μέτρα και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά», όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Την ίδια ώρα, η Πολεμική Αεροπορία εξοπλίζεται με νέα όπλα ακρίβειας από το Ισραήλ, που θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες κρούσης των ελληνικών μαχητικών F-16.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Τελ Αβίβ για την προμήθεια κατευθυνόμενων βομβών Spice, για τις οποίες η Ελλάδα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 12/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια