Η «Αλεπού» των ουρανών-Συνεχής προβολή ισχύος από τα Ελληνικά φτερά

Η «Αλεπού» των ουρανών-Συνεχής προβολή ισχύος από τα Ελληνικά φτερά

ΦΩΤΟ: Ολοκλήρωση Διμερούς Άσκησης «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» - ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

Πλούσια συγκομιδή εμπειριών αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον αφήνει πίσω της η συνεκπαίδευση των Αεροποριών της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Πλούσια συγκομιδή εμπειριών αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον αφήνει πίσω της η συνεκπαίδευση των Αεροποριών της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Τα σαουδαραβικά F-15 αναχώρησαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας με τις καλύτερες εντυπώσεις ύστερα από δύο εβδομάδες ασκήσεων με όλες σχεδόν τις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τις Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Αξιωματούχοι του Ριάντ κάνουν λόγο για «συνεκπαίδευση με τους καλύτερους πιλότους της Ευρώπης», πλέκοντας το εγκώμιο της 340 Μοίρας της Π.Α. «Οι καλύτεροι μαχητές ήταν από την 340 Μοίρα "Αλεπού", που κατά την εκπαίδευση είχε τον ρόλο των εχθρικών αεροσκαφών. Ο διοικητής της 340 Μοίρας είναι ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ στο σχολείο TLP για το 2020», αναφέρει μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες της χώρας.

Ζητούμενο για τους πιλότους της Σαουδικής Αραβίας είναι οι κοινές ασκήσεις με συναδέλφους τους που ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπου οι διαδικασίες και οι κανόνες είναι άκρως ανταγωνιστικοί - πόσω μάλλον όταν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν με τους καλύτερους του ΝΑΤΟ και μάλιστα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει. Ας προσθέσουμε σε αυτό και τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τμημάτων των Ειδικών Επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις JTAC, δηλαδή κατάδειξης στόχων, και μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τον ενθουσιασμό της σαουδαραβικής αποστολής.

Μάλιστα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Στρατηγός Φαγιάντ μπιν Χαμίντ αλ Ρουαλί, που βρέθηκε στη Σούδα για την ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξει και νέος γύρος συνεκπαίδευσης με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, μέσα στους επόμενους μήνες ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να μετασταθμεύσουν στο Ριάντ για κοινά γυμνάσια με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Βασιλείου. Τα κέρδη, όμως. από τη δεκαπενθήμερη παρουσία των F-15 SΑ στη Σούδα δεν μένουν μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων. Η ουσία της συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο ερμηνεύεται κυρίως μέσα από την αντίδραση της Άγκυρας. Η Τουρκία, από την ανακοίνωση ακόμη της συνεκπαίδευσης, έσπευσε να δηλώσει την αντίθεσή της στην εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Ριάντ.

Ο ίδιος Ερντογάν είχε προαναγγείλει επαφές με αξιωματούχους του Βασιλείου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία των μαχητικών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία με τα ελληνικά μαχητικά. Αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης «Falcon eye 1», όπως την ονόμασαν τα δύο Επιτελεία, η Αγκυρα δεν κατάφερε να κρύψει την οργή της για το τείχος αραβικών και μεσογειακών χωρών που βρίσκει απέναντι της.

Οι «γείτονες», βέβαια, παρατηρούσαν από μεγάλη απόσταση τις δραστηριότητες της άσκησης που κάλυψε σχεδόν το σύνολο του FIR Αθηνών, με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, ιπτάμενων ραντάρ, πολεμικών πλοίων αλλά και της αεράμυνας.

Οι έξοδοι των τουρκικών μαχητικών την περίοδο αυτήν ήταν ελάχιστες και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου κινήθηκαν σε ασυνήθιστα χαμηλά νούμερα.

Σε αυτό. βεβαίως, συνετέλεσε και η συγκυρία της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η Άγκυρα ήθελε να δείξει κινήσεις αποκλιμάκωσης. Πηγές από το ΓΕΑ, πάντως, εκτιμούν ότι η προβολή ισχύος που έκαναν τα ελληνικά και τα σαουδαραβικά μαχητικά, πετώντας σε μεγάλους σχηματισμούς από τη Λήμνο, τη Σάμο και τη Ρόδο μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία. «Πονοκέφαλο» στην Τουρκία, πάντως, προκαλεί και η διεθνής άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «ΗΝΙΟΧΟΣ», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ισραήλ και των ΗΑΕ, που ξεκινάει στις 12 Απριλίου στην Ανδραβίδα.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 30/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Οι ουρανοί ειναι δικοί μας. Ευγε στην ΠΑ και στα άξια στελέχη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή