Υπερατλαντικό ταξίδι για τον Α/ΓΕΕΘΑ: Πρόσκληση από το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Υπερατλαντικό ταξίδι για τον Α/ΓΕΕΘΑ: Πρόσκληση από το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Πρόσκληση να επισκεφθεί το αμερικανικό Πεντάγωνο το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου έλαβε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από τον ομόλογo του Στρατηγό Μαρκ Α. Μίλεϊ.

Νέα Υόρκη, του Θανάση Κ.Τσίτσα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr, η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Φλώρου στο αμερικανικό Πεντάγωνο προγραμματίζεται για τις 6 Απριλίου, αλλά τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς η πανδημία και τα πρωτόκολλα υγείας που ισχύουν στις ΗΠΑ μπορεί τελικά να αναβάλλουν το ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η επίσκεψη Φλώρου στην αμερικανική πρωτεύουσα προγραμματίζεται να διαρκέσει από τις 5-8 Απριλίου και προετοιμάζεται με την υποστήριξη και τις ευλογίες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εισηγήθηκε με θέρμη την επίσκεψη αυτή δια της διπλωματικής οδού. Ωστόσο, δεν διαφεύγει της προσοχής, ότι αποτελεί πρωτοτυπία να επισκέπτεται πρώτος το Πεντάγωνο ένας αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων και να προηγείται του υπουργού Άμυνας.

H πρόσκληση στον Κωνσταντίνο Φλώρο σχετίζεται άμεσα με τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει εκπονήσει η στρατιωτική ηγεσία και αφορούν κυρίως το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών.

Ο κ. Φλώρος είναι ο αρχιτέκτονας της LOR (Letter of Request) προς το αμερικανικό ναυτικό (US NAVY) για το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Στην επιστολή ενδιαφέροντος (LOR) που στάλθηκε χθες η ελληνική πλευρά ζητά τουλάχιστον οι 3 φρεγάτες να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα ενώ στις απαιτήσεις, ως προς τον εξοπλισμό, είναι και οι αυξημένες δυνατότητες Αεράμυνας Περιοχής.

Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ναυπήγησης πηγαίνει πακέτο και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ. Πρόκειται για 4 φρεγάτες που εντάχθηκαν την διετία 95-96 στο ΠΝ, από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η αναβάθμισή τους θα τους προσδώσει μια επιχειρησιακή ζωή για άλλα 15-20 χρόνια ενώ θα φέρουν συστήματα παρόμοια με αυτά των νέων φρεγατών ενισχύοντας την διαλειτουργικότητα.

Το ΓΕΕΘΑ ζητά την παραχώρηση 2 πλοίων ενδιάμεσης λύσης, επιμένοντας στα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Ωστόσο, πιο πιθανή είναι η παραχώρηση 2 πλοίων καταδρομικών κλάσης Ticonderoga. Το μοναδικό πλοίο που επίσημα εξάγουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι η φρεγάτα κλάσης mmsc.

Με την επικείμενη επίσκεψη Φλώρου στο Πεντάγωνο οι συζητήσεις πλέον εισέρχονται στον σκληρό πυρήνα της διαμόρφωσης των προσφερόμενων πλοίων αλλά και των πλοίων που προτείνονται ως ενδιάμεση λύση.

ΠΗΓΗ: real.gr

Σύμφωνα και με Κυριακάτικο (21/03/2021) δημοσίευμα της εφημ. «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

Ένας από τους πρώτους ξένους στρατιωτικούς αξιωματούχους που θα περάσουν τις πύλες του αμερικανικού Πενταγώνου υπό τη νέα διοίκηση Μπάιντεν θα είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος θα επισκεφθεί στις αρχές Απριλίου τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει και επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό αίτημα για την παροχή οπλικών συστημάτων στις Ε.Δ. από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, βεβαίως τα εξοπλιστικά προγράμματα για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών, αλλά και η παροχή υποστήριξης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Κάποια στιγμή, μέσα στους επόμενους μήνες, θα ακολουθήσει στις ΗΠΑ και ανάλογη επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 22/03/2021 - Γ.Δ. - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Και τον σελφιστα που θα τον αφήσεις; Έχει συνηθίσει στα ταξίδια και στις φωτό και τώρα ειδικά στις ΗΠΑ, δεν νομίζω να μην δεν θέλει, το αντίθετο μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή