Επιταχύνεται το σχέδιο ενίσχυσης ΕΔ-Ποια εξοπλιστικά προγράμματα είναι «ώριμα»

Επιταχύνεται το σχέδιο ενίσχυσης ΕΔ-Ποια εξοπλιστικά προγράμματα είναι «ώριμα»

Επαφή με ΗΠΑ για τις φρεγάτες

Του ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Σημαντικά ενισχυμένες θα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και στους τρεις κλάδους στο τέλος του 2021 - στη χρονιά που εορτάζονται και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση - καθώς μια σειρά από συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων υλοποιούνται ή βρίσκονται στο αρχικό στάδιο υλοποίησης.

Τα προγράμματα που αφορούν τη θωράκιση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τα πιο «ώριμα» στην παρούσα φάση. Οι υπογραφές για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale έπεσαν τον περασμένο Ιανουάριο και ο προγραμματισμός είναι τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα να αρχίσουν να προσγειώνονται στην Τανάγρα από τον Ιούλιο. Τον επόμενο μήνα δε η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται και με τα δύο σύγχρονα ισραηλινά UAV's Heron (με leasing για τρία χρόνια) που θα χρησιμοποιούν ως βάση τη Σκύρο. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 στην έκδοση Viper και προ ημερών το πρωτότυπο αναβαθμισμένο αεροσκάφος έκανε τις πρώτες δοκιμές στο Τέξας των ΗΠΑ. Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η απόκτηση των τεσσάρων ελικοπτέρων ΜΗ-60 «Romeo» που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Την ίδια ώρα έχουν ξεμπλοκάρει προγράμματα υποστήριξης και συντήρησης συστημάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορούν να πετούν και να είναι διαθέσιμα πτητικά μέσα, όπως τα C-130.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΠΑ. Σε ΓΕΝ και Υπουργείο Άμυνας συνεχίζεται η παρέλαση υποψήφιων «μνηστήρων», οι οποίοι καταθέτουν προτάσεις και προσφορές για φρεγάτες. Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται τέσσερις νέες φρεγάτες, αλλά επιδιώκει ως λύση-πακέτο και την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Και βέβαια επιθυμεί μία συμφωνία G to G για να μας δοθούν δύο φρεγάτες μεταχειρισμένες (σε οικονομική τιμή ή με δανεισμό) ως ενδιάμεση λύση μέχρι να παραλάβουμε τις καινούργιες. Η τελευταία εξέλιξη είναι η αποστολή προχθές από το ΓΕΝ στους Αμερικανούς του λεγόμενου Letter of Request (LOR) για τις φρεγάτες. Με την επιστολή, η οποία όμως δεν είναι δεσμευτική, οι επιτελείς ζητούν τέσσερις φρεγάτες, λύση για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ αλλά και για τα ναυπηγεία, καθώς και πλοίο ως ενδιάμεση λύση, όπως και απάντηση για πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στο μελλοντικό πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών FFGX. Πάντως, επιδίωξη του υπουργείου είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε καταλήξει σε ποια πρόταση για τις φρεγάτες θα δοθεί το πράσινο φως.

ΠΗΓΗ: TA NEA 24/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια