Drones προσγειώνονται στη Σκύρο-Μάτια στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αποκτά η ΠA (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Drones προσγειώνονται στη Σκύρο-Μάτια στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αποκτά η ΠA (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Μάτια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποκτά η Πολεμική Αεροπορία με την προσθήκη δύο υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Heron στο οπλοστάσιό της. Τα ισραηλινά UAVs θα βρίσκονται στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στη Σκύρο θα ξεκινήσουν πτήσεις περιπολίας στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Οι «ιπτάμενοι κατάσκοποι» θα επιτρέψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις να μπουν στην εποχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα αυξήσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και μάλιστα σε ένα πεδίο το οποίο μέχρι τώρα μονοπωλούσε η Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την παραγωγή δικών της UAVs. τα οποία, εκτός από το να κατασκοπεύουν τις ελληνικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν λάβει μέρος σε αποστολές στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δείτε σχετικό γράφημα που δημοσίευσε η Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις11/03/2021:

Προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος η Ελλάδα αποκτά με τη μέθοδο Leasing δύο ισραηλινά Heron, τα οποία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και θα επιχειρούν από τη 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Από εκεί τα ελληνικά πλέον UAVs θα καταγράφουν όλες τις κινήσεις των γειτόνων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χάρη στα υπερσύγχρονα ηλεκτροπτικά συστήματα που διαθέτουν μπορούν να μεταφέρουν στο ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων εικόνες ακόμα και αρκετά χιλιόμετρα μέσα από το έδαφος της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροlitical», πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποδοχής υλικού, ο τελικός έλεγχος, δηλαδή, των δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, που είχε μεταβεί στο Ισραήλ, έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Το αμέσως προσεχές διάστημα τα δύο αεροσκάφη μαζί με τον σταθμό εδάφους θα μεταφερθούν στη Σκύρο και θα εγκατασταθούν σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στη 135 Σμηναρχία Μάχης.

Το ελληνικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά τις επιχειρησιακές ικανότητες του συγκεκριμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε επισκεφτεί τον Ιανουάριο του 2020 τις εγκαταστάσεις της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δυνατότητες των Heron. Στις 4 Μαΐου του ίδιου έτους υπογράφηκε η συμφωνία απόκτησης των δύο Heron με τη μέθοδο leasing και σχεδόν έναν χρόνο μετά τα ισραηλινά UAVs θα επιχειρούν από ελληνικό έδαφος, ακολουθώντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποδεσμεύσει οι Ισραηλινοί, τα Heron έχουν εντυπωσιακές ικανότητες παρακολούθησης. Είναι εξοπλισμένα με οπτικά και υπέρυθρα συστήματα, ενώ διαθέτουν ραντάρ που μπορεί να μεταφέρει εικόνα ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τη χρήση οπτικών μέσων. Έχουν τη δυνατότητα να πετούν για 45 ώρες σε ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα 35.000 πόδια, ενώ η εμβέλειά τους αγγίζει τα 350 χιλιόμετρα.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που μη επανδρωμένο αεροσκάφος Heron θα επιχειρήσει στο Αιγαίο. Το 201 θ ο ίδιος τύπος UAV πετούσε από το Τυμπάκι της Κρήτης σε αποστολές επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων για λογαριασμό της Frontex. Για τον ίδιο σκοπό έχει μεταφερθεί στη Χίο ένα παλαιότερης τεχνολογίας μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Πήγασος, ενώ σε πτήσεις επιτήρησης συμμετέχουν και τα UAVs του Στρατού Ξηράς τύπου Sperwer.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 16/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια