Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Προβλήματα στην κατάθεση δικαιολογητικών αποφοίτων ΙΕΚ-Ερώτηση στη Βουλή

Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Προβλήματα στην κατάθεση δικαιολογητικών αποφοίτων ΙΕΚ-Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση (5525/30-03-21) στη Βουλή κατέθεσαν οι Βουλευτές Κεγκέρογλου Βασίλειος, Κεφαλίδου Χαρούλα (Χαρά) και Φραγγίδης Γεώργιος, προς Υπουργούς: 1. Εθνικής Αμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο - 2. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, με θέμα «Προκήρυξη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) - Προβλήματα έχουν προκύψει στην κατάθεση δικαιολογητικών των αποφοίτων ΙΕΚ λόγω καθυστέρησης στη διεξαγωγή εξετάσεων για Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης από τον ΕΟΠΠΕΠ»

Ειδικότερα:

Κυρία και Κύριε. Υπουργέ,

Με το π.δ. 105/2020, επήλθε τροποποίηση του π.δ. 292/2001 «Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών». Στην εν λόγω τροποποίηση καθορίζονται τα κριτήρια και η μοριοδότηση των γραμματικών γνώσεων των υποψηφίων.

Στο υπόψη π.δ., μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

Οι απόφοιτοι ΙΕΚ δημοσίων ή ιδιωτικών αναγνωρισμένων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού) λαμβάνουν 300 μονάδες.

Οι Σπουδαστές ΙΕΚ δημοσίων ή ιδιωτικών αναγνωρισμένων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού) περατώσαντες τουλάχιστον το πρώτο (1ο) έτος λαμβάνουν 250 μονάδες. Στην τρέχουσα προκήρυξη ΕΠΟΠ, έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με αποφοίτους συγκεκριμένων ειδικοτήτων των ΙΕΚ, οι οποίοι επιθυμούν να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους. Για μεγάλο αριθμό υποψηφίων αυτής της κατηγορίας και των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) δεν έχει προκηρύξει εξετάσεις για πολλά χρόνια και ως εκ τούτου οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν για να τους αναγνωριστεί το δίπλωμα, αν και έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ως εκ τούτου, αδίκως, θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν ως απόφοιτοι Λυκείου, αν και είναι ουσιαστικά διπλωματούχοι ΙΕΚ.

Δεδομένου ότι, χιλιάδες υποψήφιοι που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, έχουν κάνει την πρακτική τους, έχουν δώσει εξετάσεις στα ΙΕΚ, δεν λογίζονται ως διπλωματούχοι, καθώς θα πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ για να τους αναγνωριστεί το δίπλωμα.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1. Τι μέριμνα θα λάβετε ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους για τον διαγωνισμό των ΕΠΟΠ να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, αλλά και να λάβουν τα (300) μόρια που ορίζει το π.δ. για τους απόφοιτους ΙΕΚ δημοσίων ή ιδιωτικών αναγνωρισμένων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού) που αποδεδειγμένα έχουν ολοκληρώσει των κύκλο σπουδών τους στα ΙΕΚ, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί το δίπλωμα τους, λόγω μη προκήρυξης εξετάσεων από τον ΕΟΠΠΕΠ;

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια